Binlerce sosyal medya hesabı siber devriyeye takıldı
İçişleri Bakanlığı tarafından 2024 yılı boyunca yürütülen 'siber devriye' faaliyetleri kapsamında, çeşitli suçlarla bağlantılı olduğu tespit edilen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem yapıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2024 yılı boyunca yürütülen 'siber devriye' faaliyetleri kapsamında, çeşitli suçlarla bağlantılı olduğu belirlenen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem yapıldı.
'Türkiye'nin Huzuru' vizyonu doğrultusunda, dijital ortamda güvenliğin sağlanması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekipleri 7 gün 24 saat faaliyet gösterdi. Siber devriye ekipleri, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler ve sembollerle şüpheli hesapları izlerken, şifreli mesajlaşma ağları ve karanlık ağdaki suç faaliyetlerini de takip etti.
2024 yılı boyunca gerçekleştirilen denetimlerde şu suçlar tespit edildi:
1524 kaçakçılık,
101 göçmen kaçakçılığı,
54 bin 144 asayiş,
33 bin 207 terör,
14 bin 554 güvenlik,
3517 siber suç,
1604 narkotik suçu.
Bunlara ek olarak, farklı kategorilerde 12 bin 275 suç da kayıtlara geçti.
Siber Suçlarda Artış
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2024 yılında yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla artan 'deepfake' içerikler, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla yapılan dolandırıcılık girişimlerine dikkat çekti. Sahte internet siteleri, manipüle edilmiş görseller, sahte yorumlar ve beğenilerle vatandaşların yanıltıldığı tespit edildi. Ayrıca sosyal medya platformlarında 'mavi tık' veya 'takipten çıkaranları görme' gibi vaatlerle hesap bilgileri çalındı.
Dolandırıcılık Yöntemleri Çeşitleniyor
Dolandırıcılar tarafından kullanılan yöntemler arasında şunlar yer aldı:
'Ücretsiz tatil' ve 'uzaktan iş' vaatleri,
'Ödenmemiş HGS borcu' gibi oltalama mesajları,
Sahte teknik servis siteleri,
Devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım teklifleri.
Bakanlık, siber güvenliği artırmak ve suçun önlenmesi için vatandaşların bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor.