BİNANIN SATIŞI YAPILACAK
Gülşah ALTAŞ/İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Sabuncu, daha önce iki kez satışa çıkan ama sonuçlanmayan İl Özel İdaresi'nin eski binasının satışı ile i
Gülşah ALTAŞ/İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Sabuncu, daha önce iki kez satışa çıkan ama sonuçlanmayan İl Özel İdaresi'nin eski binasının satışı ile ilgili fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirterek, binayı satmakta kararlı olduklarını söyledi. 105 milyon TL olarak belirlenen bedelle ilgili bir değişiklik düşünmediklerini ifade eden Sabuncu, Elazığ veya dışarıdan yatırım yapmayı düşünenler için oldukça ideal bir yer olduğuna dikkat çekerek, “Belki fiyatlandırmada değil ama ihalemizi daha cazip hale getirecek, gerekirse kanunlar çerçevesinde taksitlendirme yapabileceğimiz bir ihale şekli düşünüyoruz. Takas yoluna da gidilebilir ama biz buradaki girdiyi şehrin hizmetine sunmak adına satış olarak yapılmasından yanayız” dedi.
Yaklaşık 2 ay önce Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne atanan ve ilk röportajını Hakimiyet Gazetesi'ne veren Mehmet Sabuncu, yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar, İl Özel İdaresi eski binasının ihale süreci, Harput'ta yürütülen çalışmalar başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.
Sabuncu, hizmet alanlarındaki köy ve mezralarda yolu olmayan yerleşim biriminin bulunmadığını belirterek, mevcut yolların iyileştirilip standart hale getirilmesi için de program ve ödenek çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 2017 yılında ağırlıklı olarak yatırım çalışmaları, yol ve ulaşım ile su ve kanal hizmetlerinin yürütüleceğini kaydeden Sabuncu, “Yaklaşık 114 milyon TL civarında bütçemiz var. Bunun yatırım olan kısmı 56 milyon TL civarında. Bizim şu anda programladığımız çalışmalar için bütçemiz mevcut, bunda problemimiz yok. Ama bu bütçe elbette az kalır. Burada ne kadar bütçemiz olursa o kadar kullanabileceğimiz bir çalışma alanımız var. Makine parkında ciddi sıkıntılar var. Çok yaşlı bir makine parkı var ve verimli çalışılamıyor, masrafları çok fazla ve sık sık arıza veriyor. Bu yıl birkaç makinamızı yenileyeceğiz ama bütçemiz olsa ve bütün makine parkı yenilense şu anda yaptığımız işin birkaç katı işi daha ekonomik şartlarda yapabiliriz” diye konuştu.
Sabuncu, Elazığ'ın turizm değeri olan Harput'un tanıtımı ve gelişimi için de görev ve yetki alanları içerisinde ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
** Geçmişte Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'nde, sonrasında Kahramanmaraş'ta, ardından Bakanlık'ta görev yaptınız. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Elazığ'da doğdum, Sanayi Mahdigeresi'nde büyüdüm. İlkokulu Elazığ 27 Mayıs İlkokulu'nda, ortaokulu Elazığ 100.Yıl Ortaokulu'nda, liseyi Elazığ Lisesi'nde ve yükseköğrenimimi ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nde tamamladım. Mezun olduktan sonra Orman Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 25 yıl Orman Genel Müdürlüğü'nde her kademede görev yaptım. Bu 25 yılın 13-14 yılı Elazığ'da geçti. Elazığ'ın hem Karakoçan ilçesinde hem merkezinde şeflik görevinde bulundum. İşletme Müdür Yardımcılığı, Ağaçlandırma ve Sivilkültür Şube Müdürlüğü, Bölge Müdür Yardımcılığı görevlerini yaptım. Daha sonra 2013 yılında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'ne atandım. 3 yıl da Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerini kapsayan Bölge Müdürlüğü'nde görev yaptım. 3 yılın sonunda da Ankara'da Orman Gene Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda Başmüfettiş olarak çalışmaya başladım. Sonrasında memleketimizde hizmet etme şansımız oldu. Zaten gözümüz tüm Elazığlılar gibi Elazığ'daydı. İl Özel İdaresi şehre ve Elazığlılara hizmet etme açısından fonksiyonel bir kurum. Böyle bir imkan olunca büyük bir memnuniyetle kabul ettik. Orman Teşkilatı'nda da kırsalda çalıştığımız için özellikle Elazığ'ın köylerinin büyük çoğunluğunu zaten çalıştığımız dönemde gezmiştik. Köylülerle, muhtarlarla çalışma psikolojisini iyi biliyoruz. Mesleğimizde Özel İdare'nin işleriyle çakışıyor. Gerek yol yapımları olsun, gerek köyleri kalkındırma adına çalışmalar, gerekse inşaat faaliyetleri olsun Orman Bölge Müdürlüğü'nün de hinterlandında bulunuyor. Böyle olunca biz de verimli olacağımızı düşündük. Memleketimizi, kırsalı tanıyoruz. İnşdigerah iyi hizmetler yapmayı düşünüyoruz.
** Elazığ'da yakın zamanda göreve başladınız. Birimlerden brifingler aldınız. Size göre şu anda yapılması öncelikli işler neler?
Göreve başlayalı 1 aydan fazla oldu. İşin doğrusu çok ciddi bir ziyaret trafiği yaşadık. Akşamları arkadaşlardan da brifingler almaya çalıştım. Burada 10 tane fonksiyonel birim müdürlüğü bulunuyor. Onların bütün ekibiyle tanışmak, yaptıkları işleri geçmiş yıllardan değerlendirmek üzere toplantılar yaptık. Öncelikle kurum içerisinde değişimden kaynaklanan ataleti fırsata çevirmek için arkadaşlarımıza bir enerji oluşturmayı düşünüyoruz. Zaten İl Özel İdaresi altyapısı güçlü bir teşkilat. Her halükarda işlerini zaten yapıyor. Paydaşları kurumu bu anlamda zorluyor. Yani diğer devlet daireleri gibi bir kurum değil. İşler bir şekilde yapılıyor ama biz bunları daha hızlı, daha kaliteli yapmak için gayret göstereceğiz. Bu anlamda hem mevcut birimlerin reorganizasyonunu yapacağız. Hem de arkadaşlarımıza bu değişimden kaynaklanan bir sinerji oluşturup şehre daha verimli hizmet etmeyi düşünüyoruz. 2017 bütçesi olarak oluşmuş olan ilin programını en fazla şekilde yapma gayretinde olacağız. Ayrıca Proje Ofisimiz ile beraber şehirdeki diğer paydaşlarımızla, STK'larla, Kalkınma Ajansı'yla yeni projeler oluşturabilir miyiz bunun üzerinde çalışacağız.
** Elazığ genelindeki köylerde, beldelerde yol, kanalizasyon, su sıkıntısı var mı?
İl Özel İdaremizin hizmet alanındaki köy ve mezralarında yolu olmayan yerleşim birimimiz yok. Ancak mevcut yollarımızın iyileştirilmesi yani standart hale getirilmesi için program ve ödenek çerçevesinde grup yollarımızdan başlamak üzere yol altyapı çalışmalarını (sanat yapıları, köprü, menfez, büz, boru, istinat duvarı gibi) tamamlayıp gereken noktalarda yol genişletme çalışmasını tamamlayıp, gerekirse stabilize kaplama, gerekirse asfalt kaplama yaparak yollarımızı daha konforlu hale getirmeyi planlıyoruz. Gönül ister ki bütçe buna uygun ve yeterli olsun, bütün köy yolları asfaltlansın, köy içleri kilitli parkeyle döşensin. Ama bütçemizi maksimum derecede kullanarak bunları yapmaya çalışacağız. Eğer Sayın Valimizin ve milletvekillerimizin desteğiyle ilave bütçeler oluşturabilirsek bunu da yine aynı hizmetler için kullanacağız.
Elazığ genelinde bulunan 552 köyden 548'inde içme suyu tesisi mevcut. Yine 730 civarında mezranın 620 tanesinin içme suyu şebekesi var. Bunlarda da aynen yollar gibi aşınmalar, bozulmalar olabiliyor. Bunların iyileştirme çalışmalarını yapacağız.
Kanalizasyon anlamında da 552 köyün 131'inde kanalizasyon yapılmış durumda. Bu yıl da 6-7 köyde kanalizasyon çalışmamız olacak. Kanalizasyon ve kilit parke gibi işler biraz daha ikincil iş gibi görünüyor. Çünkü önceliklendirme yaparsanız içme suyu ve yollar daha öncelikli. Bunlarla ilgili sorunları çözülmüş köylerde daha sonra kanalizasyon, parke veya diğer sosyal işlerle uğraşabilirsiniz. Tabi bir de kanalizasyon çalışmasının belli büyüklükte köylerde yapılması arzu ediliyor. Tüm bunları ödenekler çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Aslında tesis anlamında yol ve su açısından Elazığ'da çok ciddi problem yok. Ama bunların iyileştirilmesi gündemimizde.
** Kış aylarındayız ve köylerin yolları zaman zaman kapanıyor. İl Özle İdaresi olarak bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
İl Özel İdaresi olarak aslında kış aylarında nekahatte olduğumuz bir dönemdeyiz. Çünkü arazi, yol, su çalışmaları yapılabilecek durumda değil. Bu zamanda da şehrin 10-11 noktasında bakım evlerimiz var ve bu bölgelerde 7/24 esasına göre çalışan personellerimiz, operatörlerimiz ve makine parkımız var. Bunlar karla mücadele çalışmalarında aktif görev alıyor. Bu yıl da Elazığ'ın kar yağış potansiyeli oldukça güzel. Bizim işimiz açısından kar yağışının fazla olması külfet gibi gözükebilir ama daha öncede söylediğim gibi su açısından şehrin, ülkenin, dünyanın ihtiyacı yolların kapanmasından daha önemlidir. Kar yağışının yoğun yaşandığı bugünlerde 70'e yakın personel ve 120'nin üzerinde iş makinalarımızla kar nedeniyle kapanan yolların açılması için çalışmaktayız. Bu yıl çok önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Kırsal ve dağlık alanda çalışılmasına rağmen kar yağışının hemen ardından çalışmalar başladığı için 2-3 gün içerisinde yollar açılmış oluyor. Bunun yanında hastası olan, cenazesi olan köyler bize başvurduğunda hiç bekletmeden hemen o yollara yoğunlaşarak açıyoruz. Bu konuda İl Özel İdaresi'nin potansiyeli yeterli. Çalışma disiplini de olduktan sonra ne kadar kar yağarsa yağsın sıkıntı yaşamıyoruz.
** İl Özel İdaresi'nin eski binası daha önce iki defa ihaleye çıktı ama sonuçlanmadı. Bundan sonraki süreç nasıl olacak? İl Özel İdaresi'nin eski binasının satışını yapacak mısınız?
O binanın satışını elbette yapacağız. Benden önce çalışması yapılmış ve sizin de ifade ettiğiniz gibi iki defa ihalesi yapılmış. İki ihalede de maalesef katılımcı olmamış. Dışardan baktığımda değişik tepkiler ve yorumlar var. Bir kısmı fiyatın yüksek olduğunu düşünürken almayı düşünmeyenler de tam tersine fiyatının düşük olduğunu söylüyor. Aslında yer Elazığ'ın en güzel yeri. 4 cephesi var, 32-33 dönüm, yapım anlamında da bizden önceki çalışmalarda bina yüksekliği, ticari alan veya konut alanı gibi kısıtlamaları kaldırılmış. Satışı ile ilgili yeniden fizibilite yapıyoruz. Belki fiyatlandırmada değil ama ihalemizi daha cazip hale getirecek, gerekirse kanunlar çerçevesinde taksitlendirme yapabileceğimiz bir ihale şekli düşünüyoruz. Belki takas yoluna gidilebilir ama biz buradaki girdiyi şehrin hizmetine sunmak adına satış olarak yapılmasından yanayız. 105 milyon TL olarak belirlenen bedelle ilgili pek bir çalışma düşünmüyoruz ama yine de değerlendirmeye alabiliriz. Binayı satmakta kararlıyız. Zaten mevcut yerin yıkım ihalesini de geçen hafta gerçekleştirdik ve yıkım işlerine başlandı. Elazığlı veya dışarıdan yatırım yapmayı düşünenler için oldukça ideal bir yer.
** Geçmiş dönemlerde Elazığ turizminin vazgeçilmez değerlerinden olan Harput'ta çalışmalar yapılmıştı. Bu çalışmalar sürdürülecek mi? Harput'la ilgili düşünceleriniz neler?
Tabi ki bu çalışmalar devam ettirilecek. Elazığ'ın Harput'u her anlamda göz ardı etme şansı yok. Geçmiş dönemde değişik şekillerde projeler uygulanmış. Bunları sizlerde gittiğinizde görüyorsunuzdur. 2014 yılında başlanan Harput Kale kazı çalışmalarını, tarihimizin gün yüzüne çıkması için devam ettireceğiz. Harput Okuma Evi hizmete açılmış olup, İl Genel Meclisi'nin almış olduğu karar neticesinde ETUDER tarafından Harput'un dokusuna uygun olarak hem okuma evi hem de kültür evi hüviyetini koruyarak Turizm Danışma Ofisi şeklinde çalıştırılmaktadır. Yine Harput mimarisine uygun Harput Evi inşaatımız devam ediyor. Harput'un altyapısını (kanalizasyon, elektrik, su) tamamıyla yeniledik, yollarını mimarisine uygun olarak doğal taşlardan döşedik. Sokak aydınlatmaları tamamıyla yenilendi. İnanç turizmi açısından son derece önemli olan türbelerimizi restore ederek hizmete sunduk. Bunların yanında Harput Külliyesi proje çalışmalarımız devam ediyor. Turizm değerimiz olan Harput'umuzun tanıtımı ve gelişimi için görev ve yetki alanlarımız içerisinde ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Harput'la ilgili görüşlerimizi ileriki günlerde Belediye başta olmak üzere ilgili yerlerle paylaşacağız. Harput'un olması gereken düzeyde turizm ve tarihi kent olması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Ben daha önce Harput'un ağaçlandırma çalışmalarında da bulunmuştum. Harput'un yönetimi anlamında bunu biraz daha yüksek tutarsak Elazığ'ın tüm Türkiye'ye anlatmaya çalıştığı Harput'un gerçek değerini belki daha net ortaya çıkarırız diye düşünüyorum.
** Ağaçlandırma çalışmalarından bahsetmişken, geçmişte Orman Bölge Müdürlüğü'nde görev yapmış olmanız ve Orman Mühendisi olmanız yol, kanalizasyon veya su gibi çalışmaların yanında ağaçlandırma çalışmalarında da bir artısı olur mu?
Evet olur. Ben gelirken bunlara da zaman ve bütçe ayırırız diye düşünüyordum. Ama şu anda İl Özel İdaresi'nin mevcut bir bütçesi var. Bunun içerisinde ağaçlandırma veya erozyon çalışmaları ile ilgili bütçe yer almıyor. Fakat bu bizi yine de durdurmaz. Gerek Orman Bölge Müdürlüğü'yle olan ilişkilerimizden dolayı gerekse bizim bakış açımızdan dolayı bu çalışmalara sıcak bakıyoruz. Çünkü biz şimdiye kadar hep yeşillendirme adına çalıştık. Mutlaka Özel İdare üzerinden yapacağımız okullar olsun, Harput'taki konaklar olsun bunların peyzajıyla ilgili katkımız olacaktır.
** Zaman zaman muhtarlarla bir araya gelip toplantılar yapıyorsunuz. En çok hangi konularda talepler geliyor?
Muhtarlar, Özel İdare'yi kapsayan en önemli görevler olan yol ve içme suyu ile ilgili talepte bulunuyorlar. Başta da ifade ettiğim gibi tüm köy yollarının asfalt olmasını, köy merkezlerinin kilit parkeyle döşenmesini, içme sularının bol ve daha düzenli akmasını biz de arzu ediyoruz ve muhtarların da genel talepleri bu yönde. Bunlar tabi her köyün bir parçası. Biz de bunları kendi programlarımız dahilinde gerçekleştirmeye çalışacağız.
** İl Özel İdaresi olarak önümüzdeki dönemde hedefleriniz neler? 2017 yılında ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
2017 yılında ağırlıklı olarak yatırım çalışmaları, yol ve ulaşım ile su ve kanal hizmetleri üzerinden yürüyecek. Yaklaşık 114 milyon TL civarında bütçemiz var. Bunun yatırım olan kısmı 56 milyon TL civarında. Yine Elazığ'da kurumların Özel İdare üzerinde yapmayı planladıkları yatırımları var. Bunun dışında yine KÖYDES kapsamında bütçelendirdiğimiz ve onaya gönderdiğimiz yatırım programı olacak. Asfaltlama çalışmaları, stabilize yol çalışmaları, kilitli parke, menfezler ve köprüler gibi çalışmalar bizim normal programımızdaki çalışmalar. Ayrıca içme suyu tesislerini geliştirme, sondaj, kanalizasyon gibi altyapıya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunları gerek DAP, gerek TKDK veya İLBANK olsun ortak projelerimizle oluşturacağımız bütçelerle de mevcut işleri ve yeni çalışmaları yapacağız.
Yine Özel İdare'nin yürütücü olduğu ilimize hitap eden büyük projeler var. İŞGEM I Projesi daha önce kurulmuş ve faaliyete geçmişti. İŞGEM II Projesi üzerinde şu anda çalışılıyor ve fiili olarak yüzde 80 seviyelerinde bitmiş durumda. İpek Yolu Gençlik Projesi ise, yurt içinden ve yurt dışından gençlerimizin gelip Elazığ'da kalacağı, kamp yapacağı, bir takım yerel sanatla ilgili etkinliklere katılacağı kampüs ve tesis çalışması var. Onun da proje aşaması bitmiş durumda, önümüzdeki günlerde yapımı ile ilgili ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi yine bizim üzerimizden yürüyen bir proje. Elazığ Hükümet Konağı da yine bu yıl içerisinde bitirilmesi planlanan bir proje. Bunların yanında amatör spor kulüpleri ile ilgili çalışmalarımız var. Bizim Kadınlar Ligi'nde mücadele eden Bayan Basketbol Takımımız var. Doğu Anadolu'nun tek takımı. Elazığ için de bir ayrıcalık ve önemli bir ayrıntı. Bunu Özel İdaresi'nin desteğiyle devam ettireceğiz. Salon sporları dahil olmak üzere 70 kulübümüz var. Yine Gençlik Grupları'nda 6 kategoride takımlarımız var. Bu da şehrin gençlerinin sporla birlikte sosyal kapasitelerini artırmaları ve onları belli bir disiplin altında tutma açısından önemli. Bizim dışımızdaki amatör kulüplerinde desteklenmesi ile ilgili Özel İdare'nin üstlenmiş olduğu bir misyon var. Bu çalışmalar devam edecek.
**Önümüzdeki dönem için ödenek sıkıntısı var mı? Ödenekler yeterli oluyor mu?
Çalışmalar öncelikle ödenek endeksli hazırlanıyor. Yani bir pastanız var ve bu pastaya göre iş dağılımı yapıyorsunuz. Bizim şu anda programladığımız çalışmalar için bütçemiz mevcut, bunda problemimiz yok. Ama bu bütçe elbette az kalır. Burada ne kadar bütçeniz olursa o kadar kullanabileceğimiz bir çalışma alanımız var. Bu bütçe kendi programımızı gerçekleştirmek için belki yeterli ama Elazığ genelini düşündüğümüz zaman yetmeyebilir. Ne kadar ek ödenek olursa o kadar çalışma yapma şansımız var. Bu bütçenin de üzerine çıkılabileceğini düşünüyorum. Tabi her şey ülke konjonktürü ile de ilgili. Şu anda mevcut işlerimiz için belki sıkıntımız yok ama burası Köy Hizmetleri ve Özel İdare'nin birleşmesiyle oluşmuş bir teşkilat. Makine parkında ciddi sıkıntılar var. Çok yaşlı bir makine parkı var ve verimli çalışılamıyor, masrafları çok fazla ve sık sık arıza veriyor. Bu yıl birkaç makinamızı yenileyeceğiz ama bütçemiz olsa ve bütün makine parkı yenilense şu anda yaptığımız işin birkaç katı işi daha ekonomik şartlarda yapabiliriz.
** Bize vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ben de çok teşekkür ediyorum. İleriki zamanlarda yaptığımız çalışmaların ortaya çıkmasıyla da daha net bir tabloyla karşılaşacağız. Biz Elazığ'ı seviyoruz. Yaşamımız, ailemiz, dostlarımız burada. Rutini zaten yapacağız ama bu şehre yapabileceğimiz her ilave katkı bizi daha çok mutlu edecek. Tarafıma böyle bir fırsat ve görev verildiği için kendimi şanslı görüyorum. Zor bir görev olduğu bana ifade edildi ancak ben böyle düşünmüyorum. Elazığ çok kaliteli insanların olduğu bir şehir. Tüm Türkiye'de öyle bir profili var ki Elazığlı olmaktan gurur duyuyorum. Böyle bir şehre hizmet edebilirsek ne mutlu bize.
Yaklaşık 2 ay önce Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne atanan ve ilk röportajını Hakimiyet Gazetesi'ne veren Mehmet Sabuncu, yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar, İl Özel İdaresi eski binasının ihale süreci, Harput'ta yürütülen çalışmalar başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.
Sabuncu, hizmet alanlarındaki köy ve mezralarda yolu olmayan yerleşim biriminin bulunmadığını belirterek, mevcut yolların iyileştirilip standart hale getirilmesi için de program ve ödenek çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 2017 yılında ağırlıklı olarak yatırım çalışmaları, yol ve ulaşım ile su ve kanal hizmetlerinin yürütüleceğini kaydeden Sabuncu, “Yaklaşık 114 milyon TL civarında bütçemiz var. Bunun yatırım olan kısmı 56 milyon TL civarında. Bizim şu anda programladığımız çalışmalar için bütçemiz mevcut, bunda problemimiz yok. Ama bu bütçe elbette az kalır. Burada ne kadar bütçemiz olursa o kadar kullanabileceğimiz bir çalışma alanımız var. Makine parkında ciddi sıkıntılar var. Çok yaşlı bir makine parkı var ve verimli çalışılamıyor, masrafları çok fazla ve sık sık arıza veriyor. Bu yıl birkaç makinamızı yenileyeceğiz ama bütçemiz olsa ve bütün makine parkı yenilense şu anda yaptığımız işin birkaç katı işi daha ekonomik şartlarda yapabiliriz” diye konuştu.
Sabuncu, Elazığ'ın turizm değeri olan Harput'un tanıtımı ve gelişimi için de görev ve yetki alanları içerisinde ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
** Geçmişte Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'nde, sonrasında Kahramanmaraş'ta, ardından Bakanlık'ta görev yaptınız. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Elazığ'da doğdum, Sanayi Mahdigeresi'nde büyüdüm. İlkokulu Elazığ 27 Mayıs İlkokulu'nda, ortaokulu Elazığ 100.Yıl Ortaokulu'nda, liseyi Elazığ Lisesi'nde ve yükseköğrenimimi ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nde tamamladım. Mezun olduktan sonra Orman Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 25 yıl Orman Genel Müdürlüğü'nde her kademede görev yaptım. Bu 25 yılın 13-14 yılı Elazığ'da geçti. Elazığ'ın hem Karakoçan ilçesinde hem merkezinde şeflik görevinde bulundum. İşletme Müdür Yardımcılığı, Ağaçlandırma ve Sivilkültür Şube Müdürlüğü, Bölge Müdür Yardımcılığı görevlerini yaptım. Daha sonra 2013 yılında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'ne atandım. 3 yıl da Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerini kapsayan Bölge Müdürlüğü'nde görev yaptım. 3 yılın sonunda da Ankara'da Orman Gene Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda Başmüfettiş olarak çalışmaya başladım. Sonrasında memleketimizde hizmet etme şansımız oldu. Zaten gözümüz tüm Elazığlılar gibi Elazığ'daydı. İl Özel İdaresi şehre ve Elazığlılara hizmet etme açısından fonksiyonel bir kurum. Böyle bir imkan olunca büyük bir memnuniyetle kabul ettik. Orman Teşkilatı'nda da kırsalda çalıştığımız için özellikle Elazığ'ın köylerinin büyük çoğunluğunu zaten çalıştığımız dönemde gezmiştik. Köylülerle, muhtarlarla çalışma psikolojisini iyi biliyoruz. Mesleğimizde Özel İdare'nin işleriyle çakışıyor. Gerek yol yapımları olsun, gerek köyleri kalkındırma adına çalışmalar, gerekse inşaat faaliyetleri olsun Orman Bölge Müdürlüğü'nün de hinterlandında bulunuyor. Böyle olunca biz de verimli olacağımızı düşündük. Memleketimizi, kırsalı tanıyoruz. İnşdigerah iyi hizmetler yapmayı düşünüyoruz.
** Elazığ'da yakın zamanda göreve başladınız. Birimlerden brifingler aldınız. Size göre şu anda yapılması öncelikli işler neler?
Göreve başlayalı 1 aydan fazla oldu. İşin doğrusu çok ciddi bir ziyaret trafiği yaşadık. Akşamları arkadaşlardan da brifingler almaya çalıştım. Burada 10 tane fonksiyonel birim müdürlüğü bulunuyor. Onların bütün ekibiyle tanışmak, yaptıkları işleri geçmiş yıllardan değerlendirmek üzere toplantılar yaptık. Öncelikle kurum içerisinde değişimden kaynaklanan ataleti fırsata çevirmek için arkadaşlarımıza bir enerji oluşturmayı düşünüyoruz. Zaten İl Özel İdaresi altyapısı güçlü bir teşkilat. Her halükarda işlerini zaten yapıyor. Paydaşları kurumu bu anlamda zorluyor. Yani diğer devlet daireleri gibi bir kurum değil. İşler bir şekilde yapılıyor ama biz bunları daha hızlı, daha kaliteli yapmak için gayret göstereceğiz. Bu anlamda hem mevcut birimlerin reorganizasyonunu yapacağız. Hem de arkadaşlarımıza bu değişimden kaynaklanan bir sinerji oluşturup şehre daha verimli hizmet etmeyi düşünüyoruz. 2017 bütçesi olarak oluşmuş olan ilin programını en fazla şekilde yapma gayretinde olacağız. Ayrıca Proje Ofisimiz ile beraber şehirdeki diğer paydaşlarımızla, STK'larla, Kalkınma Ajansı'yla yeni projeler oluşturabilir miyiz bunun üzerinde çalışacağız.
** Elazığ genelindeki köylerde, beldelerde yol, kanalizasyon, su sıkıntısı var mı?
İl Özel İdaremizin hizmet alanındaki köy ve mezralarında yolu olmayan yerleşim birimimiz yok. Ancak mevcut yollarımızın iyileştirilmesi yani standart hale getirilmesi için program ve ödenek çerçevesinde grup yollarımızdan başlamak üzere yol altyapı çalışmalarını (sanat yapıları, köprü, menfez, büz, boru, istinat duvarı gibi) tamamlayıp gereken noktalarda yol genişletme çalışmasını tamamlayıp, gerekirse stabilize kaplama, gerekirse asfalt kaplama yaparak yollarımızı daha konforlu hale getirmeyi planlıyoruz. Gönül ister ki bütçe buna uygun ve yeterli olsun, bütün köy yolları asfaltlansın, köy içleri kilitli parkeyle döşensin. Ama bütçemizi maksimum derecede kullanarak bunları yapmaya çalışacağız. Eğer Sayın Valimizin ve milletvekillerimizin desteğiyle ilave bütçeler oluşturabilirsek bunu da yine aynı hizmetler için kullanacağız.
Elazığ genelinde bulunan 552 köyden 548'inde içme suyu tesisi mevcut. Yine 730 civarında mezranın 620 tanesinin içme suyu şebekesi var. Bunlarda da aynen yollar gibi aşınmalar, bozulmalar olabiliyor. Bunların iyileştirme çalışmalarını yapacağız.
Kanalizasyon anlamında da 552 köyün 131'inde kanalizasyon yapılmış durumda. Bu yıl da 6-7 köyde kanalizasyon çalışmamız olacak. Kanalizasyon ve kilit parke gibi işler biraz daha ikincil iş gibi görünüyor. Çünkü önceliklendirme yaparsanız içme suyu ve yollar daha öncelikli. Bunlarla ilgili sorunları çözülmüş köylerde daha sonra kanalizasyon, parke veya diğer sosyal işlerle uğraşabilirsiniz. Tabi bir de kanalizasyon çalışmasının belli büyüklükte köylerde yapılması arzu ediliyor. Tüm bunları ödenekler çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Aslında tesis anlamında yol ve su açısından Elazığ'da çok ciddi problem yok. Ama bunların iyileştirilmesi gündemimizde.
** Kış aylarındayız ve köylerin yolları zaman zaman kapanıyor. İl Özle İdaresi olarak bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
İl Özel İdaresi olarak aslında kış aylarında nekahatte olduğumuz bir dönemdeyiz. Çünkü arazi, yol, su çalışmaları yapılabilecek durumda değil. Bu zamanda da şehrin 10-11 noktasında bakım evlerimiz var ve bu bölgelerde 7/24 esasına göre çalışan personellerimiz, operatörlerimiz ve makine parkımız var. Bunlar karla mücadele çalışmalarında aktif görev alıyor. Bu yıl da Elazığ'ın kar yağış potansiyeli oldukça güzel. Bizim işimiz açısından kar yağışının fazla olması külfet gibi gözükebilir ama daha öncede söylediğim gibi su açısından şehrin, ülkenin, dünyanın ihtiyacı yolların kapanmasından daha önemlidir. Kar yağışının yoğun yaşandığı bugünlerde 70'e yakın personel ve 120'nin üzerinde iş makinalarımızla kar nedeniyle kapanan yolların açılması için çalışmaktayız. Bu yıl çok önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Kırsal ve dağlık alanda çalışılmasına rağmen kar yağışının hemen ardından çalışmalar başladığı için 2-3 gün içerisinde yollar açılmış oluyor. Bunun yanında hastası olan, cenazesi olan köyler bize başvurduğunda hiç bekletmeden hemen o yollara yoğunlaşarak açıyoruz. Bu konuda İl Özel İdaresi'nin potansiyeli yeterli. Çalışma disiplini de olduktan sonra ne kadar kar yağarsa yağsın sıkıntı yaşamıyoruz.
** İl Özel İdaresi'nin eski binası daha önce iki defa ihaleye çıktı ama sonuçlanmadı. Bundan sonraki süreç nasıl olacak? İl Özel İdaresi'nin eski binasının satışını yapacak mısınız?
O binanın satışını elbette yapacağız. Benden önce çalışması yapılmış ve sizin de ifade ettiğiniz gibi iki defa ihalesi yapılmış. İki ihalede de maalesef katılımcı olmamış. Dışardan baktığımda değişik tepkiler ve yorumlar var. Bir kısmı fiyatın yüksek olduğunu düşünürken almayı düşünmeyenler de tam tersine fiyatının düşük olduğunu söylüyor. Aslında yer Elazığ'ın en güzel yeri. 4 cephesi var, 32-33 dönüm, yapım anlamında da bizden önceki çalışmalarda bina yüksekliği, ticari alan veya konut alanı gibi kısıtlamaları kaldırılmış. Satışı ile ilgili yeniden fizibilite yapıyoruz. Belki fiyatlandırmada değil ama ihalemizi daha cazip hale getirecek, gerekirse kanunlar çerçevesinde taksitlendirme yapabileceğimiz bir ihale şekli düşünüyoruz. Belki takas yoluna gidilebilir ama biz buradaki girdiyi şehrin hizmetine sunmak adına satış olarak yapılmasından yanayız. 105 milyon TL olarak belirlenen bedelle ilgili pek bir çalışma düşünmüyoruz ama yine de değerlendirmeye alabiliriz. Binayı satmakta kararlıyız. Zaten mevcut yerin yıkım ihalesini de geçen hafta gerçekleştirdik ve yıkım işlerine başlandı. Elazığlı veya dışarıdan yatırım yapmayı düşünenler için oldukça ideal bir yer.
** Geçmiş dönemlerde Elazığ turizminin vazgeçilmez değerlerinden olan Harput'ta çalışmalar yapılmıştı. Bu çalışmalar sürdürülecek mi? Harput'la ilgili düşünceleriniz neler?
Tabi ki bu çalışmalar devam ettirilecek. Elazığ'ın Harput'u her anlamda göz ardı etme şansı yok. Geçmiş dönemde değişik şekillerde projeler uygulanmış. Bunları sizlerde gittiğinizde görüyorsunuzdur. 2014 yılında başlanan Harput Kale kazı çalışmalarını, tarihimizin gün yüzüne çıkması için devam ettireceğiz. Harput Okuma Evi hizmete açılmış olup, İl Genel Meclisi'nin almış olduğu karar neticesinde ETUDER tarafından Harput'un dokusuna uygun olarak hem okuma evi hem de kültür evi hüviyetini koruyarak Turizm Danışma Ofisi şeklinde çalıştırılmaktadır. Yine Harput mimarisine uygun Harput Evi inşaatımız devam ediyor. Harput'un altyapısını (kanalizasyon, elektrik, su) tamamıyla yeniledik, yollarını mimarisine uygun olarak doğal taşlardan döşedik. Sokak aydınlatmaları tamamıyla yenilendi. İnanç turizmi açısından son derece önemli olan türbelerimizi restore ederek hizmete sunduk. Bunların yanında Harput Külliyesi proje çalışmalarımız devam ediyor. Turizm değerimiz olan Harput'umuzun tanıtımı ve gelişimi için görev ve yetki alanlarımız içerisinde ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Harput'la ilgili görüşlerimizi ileriki günlerde Belediye başta olmak üzere ilgili yerlerle paylaşacağız. Harput'un olması gereken düzeyde turizm ve tarihi kent olması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Ben daha önce Harput'un ağaçlandırma çalışmalarında da bulunmuştum. Harput'un yönetimi anlamında bunu biraz daha yüksek tutarsak Elazığ'ın tüm Türkiye'ye anlatmaya çalıştığı Harput'un gerçek değerini belki daha net ortaya çıkarırız diye düşünüyorum.
** Ağaçlandırma çalışmalarından bahsetmişken, geçmişte Orman Bölge Müdürlüğü'nde görev yapmış olmanız ve Orman Mühendisi olmanız yol, kanalizasyon veya su gibi çalışmaların yanında ağaçlandırma çalışmalarında da bir artısı olur mu?
Evet olur. Ben gelirken bunlara da zaman ve bütçe ayırırız diye düşünüyordum. Ama şu anda İl Özel İdaresi'nin mevcut bir bütçesi var. Bunun içerisinde ağaçlandırma veya erozyon çalışmaları ile ilgili bütçe yer almıyor. Fakat bu bizi yine de durdurmaz. Gerek Orman Bölge Müdürlüğü'yle olan ilişkilerimizden dolayı gerekse bizim bakış açımızdan dolayı bu çalışmalara sıcak bakıyoruz. Çünkü biz şimdiye kadar hep yeşillendirme adına çalıştık. Mutlaka Özel İdare üzerinden yapacağımız okullar olsun, Harput'taki konaklar olsun bunların peyzajıyla ilgili katkımız olacaktır.
** Zaman zaman muhtarlarla bir araya gelip toplantılar yapıyorsunuz. En çok hangi konularda talepler geliyor?
Muhtarlar, Özel İdare'yi kapsayan en önemli görevler olan yol ve içme suyu ile ilgili talepte bulunuyorlar. Başta da ifade ettiğim gibi tüm köy yollarının asfalt olmasını, köy merkezlerinin kilit parkeyle döşenmesini, içme sularının bol ve daha düzenli akmasını biz de arzu ediyoruz ve muhtarların da genel talepleri bu yönde. Bunlar tabi her köyün bir parçası. Biz de bunları kendi programlarımız dahilinde gerçekleştirmeye çalışacağız.
** İl Özel İdaresi olarak önümüzdeki dönemde hedefleriniz neler? 2017 yılında ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
2017 yılında ağırlıklı olarak yatırım çalışmaları, yol ve ulaşım ile su ve kanal hizmetleri üzerinden yürüyecek. Yaklaşık 114 milyon TL civarında bütçemiz var. Bunun yatırım olan kısmı 56 milyon TL civarında. Yine Elazığ'da kurumların Özel İdare üzerinde yapmayı planladıkları yatırımları var. Bunun dışında yine KÖYDES kapsamında bütçelendirdiğimiz ve onaya gönderdiğimiz yatırım programı olacak. Asfaltlama çalışmaları, stabilize yol çalışmaları, kilitli parke, menfezler ve köprüler gibi çalışmalar bizim normal programımızdaki çalışmalar. Ayrıca içme suyu tesislerini geliştirme, sondaj, kanalizasyon gibi altyapıya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunları gerek DAP, gerek TKDK veya İLBANK olsun ortak projelerimizle oluşturacağımız bütçelerle de mevcut işleri ve yeni çalışmaları yapacağız.
Yine Özel İdare'nin yürütücü olduğu ilimize hitap eden büyük projeler var. İŞGEM I Projesi daha önce kurulmuş ve faaliyete geçmişti. İŞGEM II Projesi üzerinde şu anda çalışılıyor ve fiili olarak yüzde 80 seviyelerinde bitmiş durumda. İpek Yolu Gençlik Projesi ise, yurt içinden ve yurt dışından gençlerimizin gelip Elazığ'da kalacağı, kamp yapacağı, bir takım yerel sanatla ilgili etkinliklere katılacağı kampüs ve tesis çalışması var. Onun da proje aşaması bitmiş durumda, önümüzdeki günlerde yapımı ile ilgili ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi yine bizim üzerimizden yürüyen bir proje. Elazığ Hükümet Konağı da yine bu yıl içerisinde bitirilmesi planlanan bir proje. Bunların yanında amatör spor kulüpleri ile ilgili çalışmalarımız var. Bizim Kadınlar Ligi'nde mücadele eden Bayan Basketbol Takımımız var. Doğu Anadolu'nun tek takımı. Elazığ için de bir ayrıcalık ve önemli bir ayrıntı. Bunu Özel İdaresi'nin desteğiyle devam ettireceğiz. Salon sporları dahil olmak üzere 70 kulübümüz var. Yine Gençlik Grupları'nda 6 kategoride takımlarımız var. Bu da şehrin gençlerinin sporla birlikte sosyal kapasitelerini artırmaları ve onları belli bir disiplin altında tutma açısından önemli. Bizim dışımızdaki amatör kulüplerinde desteklenmesi ile ilgili Özel İdare'nin üstlenmiş olduğu bir misyon var. Bu çalışmalar devam edecek.
**Önümüzdeki dönem için ödenek sıkıntısı var mı? Ödenekler yeterli oluyor mu?
Çalışmalar öncelikle ödenek endeksli hazırlanıyor. Yani bir pastanız var ve bu pastaya göre iş dağılımı yapıyorsunuz. Bizim şu anda programladığımız çalışmalar için bütçemiz mevcut, bunda problemimiz yok. Ama bu bütçe elbette az kalır. Burada ne kadar bütçeniz olursa o kadar kullanabileceğimiz bir çalışma alanımız var. Bu bütçe kendi programımızı gerçekleştirmek için belki yeterli ama Elazığ genelini düşündüğümüz zaman yetmeyebilir. Ne kadar ek ödenek olursa o kadar çalışma yapma şansımız var. Bu bütçenin de üzerine çıkılabileceğini düşünüyorum. Tabi her şey ülke konjonktürü ile de ilgili. Şu anda mevcut işlerimiz için belki sıkıntımız yok ama burası Köy Hizmetleri ve Özel İdare'nin birleşmesiyle oluşmuş bir teşkilat. Makine parkında ciddi sıkıntılar var. Çok yaşlı bir makine parkı var ve verimli çalışılamıyor, masrafları çok fazla ve sık sık arıza veriyor. Bu yıl birkaç makinamızı yenileyeceğiz ama bütçemiz olsa ve bütün makine parkı yenilense şu anda yaptığımız işin birkaç katı işi daha ekonomik şartlarda yapabiliriz.
** Bize vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ben de çok teşekkür ediyorum. İleriki zamanlarda yaptığımız çalışmaların ortaya çıkmasıyla da daha net bir tabloyla karşılaşacağız. Biz Elazığ'ı seviyoruz. Yaşamımız, ailemiz, dostlarımız burada. Rutini zaten yapacağız ama bu şehre yapabileceğimiz her ilave katkı bizi daha çok mutlu edecek. Tarafıma böyle bir fırsat ve görev verildiği için kendimi şanslı görüyorum. Zor bir görev olduğu bana ifade edildi ancak ben böyle düşünmüyorum. Elazığ çok kaliteli insanların olduğu bir şehir. Tüm Türkiye'de öyle bir profili var ki Elazığlı olmaktan gurur duyuyorum. Böyle bir şehre hizmet edebilirsek ne mutlu bize.