Beklenen depremle ilgili ezber bozan açıklama!
Yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş o bölge için açıklamalarda bulundu.
Ege Denizi'nde meydana gelen sismik hareketlilik, Yunanistan’da olağanüstü hâl ilan edilmesine neden olurken Türkiye’de de endişeye yol açtı. Özellikle kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşlar, olası bir deprem riskine karşı tetikte beklerken gözler yeniden İstanbul’a çevrildi
Marmara Bölgesi'nde uzun süredir beklenen büyük deprem ihtimali, kamuoyunu tedirgin etmeye devam ederken, yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Bektaş, "İstanbul’da büyük depremin olması çok zor" diyerek ezber bozan bir değerlendirme yaptı. Paylaştığı notta, özellikle Adalar Fayı segmentindeki sismik hareketliliğin zamanla azaldığını vurguladı.
1509 ve 1766 yıllarında Adalar segmentinde meydana gelen depremlerin büyüklüğünün 6.8 ile 7.2 arasında değiştiğini belirten Bektaş, 1963 yılında gerçekleşen 6.3 büyüklüğündeki depremin ardından bu bölgedeki deprem tehlikesinin ciddi ölçüde azaldığını ifade etti.
Açıklamasında İstanbul’un batısına da dikkat çeken Bektaş, bu bölgede son 500 yıldır büyük bir depremin yaşanmadığını ve güncel fay hareketlerinin de bu durumu desteklediğini söyledi.
Ayrıca, Marmara Bölgesi'nde en aktif sismik dönemin 20. yüzyılda yaşandığını ve bu süreçte batıdan doğuya göç eden 6 adet 7 büyüklüğünün üzerinde deprem meydana geldiğini belirtti. Büyük depremler arasında ise genellikle 89 ile 163 yıl süren sakinlik dönemleri olduğunu hatırlattı.