Baykar, vergide de Bayraktar

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini açıkladı

TAKİP ET

En fazla gelir vergisi beyan eden mükellef listesinin ilk sırasındaki rekortmen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Bayraktar'a, 2023 yılında 1 milyar 952 milyon 680 bin 474,13 lira vergi tahakkuk etti.

Listedeki ikinci isim de 1 milyar 683 milyon 198 bin 305,27 lira ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar oldu.

Böylece Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesinde ilk iki sırayı son 3 yılın zirvedeki isimleri olan teknoloji firması Baykar'ın yöneticileri paylaştı.

Selçuk ve Haluk Bayraktar, 2021'den 2023'e kadar arka arkaya en çok gelir vergisi ödeyen kişiler olurken, 2021'den bu yana ödedikleri vergi miktarında yaklaşık 12 katlık artış gerçekleşti.

Savunma ve havacılık sektörünün lider ihracatçısı Baykar'ın geçen yılki cirosunun yüzde 90'ı ihracat gelirlerinden elde edildi. Baykar geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tüm sektörlerde en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasına girmişti.

Sıralamada üçüncü isim ise 480 milyon 80 bin 162,58 lira vergi tahakkuk eden Koç Holding Şeref Başkanı Mustafa Rahmi Koç oldu.

Listenin 4, 6, 8, 9 ve 10'uncu sırasındaki mükellefler isimlerinin açıklanmasını istemezken, 5'inci sırada 323 milyon 300 bin 723,37 lira ile İpek Kıraç, 7'inci sırada ise 261 milyon 773 bin 294,9 lira ile Mehmet Ömer Koç yer aldı.

BAYKAR'ı ve Bayraktar kardeşleri sırf Cumhurbaşkanı yakın diye, Selçuk Bayraktar Erdoğan'ın damadı diye yerden yere vuran, yaptıkları ve dünyanın takdir ettikleri başarıları küçümseyen ve yok sayan kesimler sanırız bu tablo karşısında biraz utanmış ve kızarmışlardır.

Üreten, ürettiğini dünya ülkelerine ihraç eden, savunma sanayi gibi önemli bir boşluğu dolduran BAYKAR'ın bu faaliyetlerinden doğan ticari kazançlarını harfiyen vergilendirmesi ve bununla ülkede vergi ödemede de bayraktar olması da gösteriyor ki işini iyi ve en doğru yapanlar kazanıyor ve vergisini de veriyor.

Listenin ilk sıralarında yılların Koç ve Sabancı holdinglerini göremedik. Ve son üç yıldan beri ezberler bozuldu milli ve yerli sermayenin hem üretimdeki hem de vergideki gücü görüldü.

Nereden nereye… Merhum Ecevit ve Demirelli yıllarda kim ve hangi faaliyetlerden dolayı vergi rekortmeni oluyordu şimdi kimler ve hangi faaliyetlerinden dolayı vergi rekortmeni oluyor.

Bizce eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki en belirgin fark ve devrim gibi yenilik ve değişim bu.

Yorumlar 2
Yavuz Obuz 28 Ağustos 2024 20:05

Tatafkirlik yapmayın, baykar denen şirket akpli olmasa ve cumhurbaşkanının dünürü olmasa umursamazsın bile... Siz haber yapacaksanız, devletin bankalarına bakın, Ziraat bankasının sitesine girin, bakın kaçtane tarla satılık. Artık çiftçinin malını haczediyorlar, çiftciye destek için kurulmuş yüz senelik banka. Ama tüpcüye kredi verip habire yapılandırmayı da yapıyor, ödenmediği halde. Bunları bi araştırın ve yüreğiniz yeterse yazın, insanlar aydınlansın.

Ensar 28 Ağustos 2024 20:00

Enbüyük ve tek müşterisi Türkiye cumhuriyeti, sömürdükce sömürdüler, varsın bir kere de vergi rekortmeni olsunlar. Asıl sorgulanması gereken, TC Merkez bankası niye ilk 10 da değil. 2001 krisinde bile vergi rekottmenleri sıralamasında 4.idi sanırım. Demek onunda içi boşaltıldı.

Bakmadan Geçme