BAŞKAN ÖKTEM, VATANDAŞLARI KAÇAK TURLARA KARŞI UYARDI

Öktem, yaptığı açıklamada, ülkemizde seyahat sektörünün 1972 Yıllında yürürlüğe giren 1618

TAKİP ET
Öktem, yaptığı açıklamada, ülkemizde seyahat sektörünün 1972 Yıllında yürürlüğe giren 1618. Sayılı yasa çerçevesinde bir dizi kanunlar ile düzenlendiğini ve bu seyahatleri gerçekleştirmek ve planlamak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde, TÜRSAB'a kayıtlı seyahat acentelerinin yasal olarak yetkili tayin edildiğini hatırlattı.

Fazıl Mustafa Öktem, 'Ülkemizde her konuda olduğu gibi bu konuda da halkımızın kanunları çok net bilmemesinden faydalanan bazı 'kanun tanımaz' kişi ve kurumlar maalesef seyahat endüstrisinde 'Kaçak' olarak anılan, hiçbir yasal zemini olmayan tur veya geziler düzenlemekteler. Bazıları henüz rezervasyon aşamasındayken tespit edilerek, TÜRSAB tarafından engellenmekte. Tüm bu uğraşılara rağmen bazıları önleyici denetimlerden kaçarak, kaçak tur olarak seyahate çıkmaktadır. Kaçak turlar tur bölgelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, maliye ve emniyet güçlerinin yaptığı ortak denetlemelerde tespit edilmekte ve üzücü hdigerere düşmektedir. Kaçak tur düzenleyen kişi ve kurumlara 'Kaçak Seyahat Acentacılığı Faaliyeti' yaptıklarından ötürü yetkilerce idari para cezası kesilmektedir. Aynı zamanda haklarında TÜRSAB tarafından dava açılmaktadır. Her yıl binlerce 'Kaçak Tur' tespit edilerek cezai işlem yapılmaktadır' dedi.

BAZI KAMU KURULUŞLARI OKULLAR VE DERNEKLER KAÇAK TUR ÜRETİYOR


Kaçak turların kayıt dışı ekonomiye yansıdığını belirten TÜRSAB Harput Bölgesel Yürütme kurulu Başkanı Fazıl Mustafa Öktem, bütün Resmi kurumlarla yazışma yapmamızı rağmen  Her türlü uyarıya ve yasaya rağmen bazı okul gezilerinde seyahat acentesi kullanılmadan kaçak tur üretmesi istenmeyen felaketleri de beraberinde getirmektedir dedi.

 Öktem,' Bazı dernek ve kurumların yanı sıra Bazı üniversitelerde öğrencilerin kendi aralarında kaçak tur düzenlemesi ve rektörlüklerin bu faaliyetlere göz yumması. yüklenici firmanın eksik ya da kaçak tur yapmak zorunda bırakılması, ülke ekonomisine büyük zararlar verdiği gibi can ve mal kaybına da neden olmaktadır.' Diye konuştu.

YASAL OLMAYAN GEZİ VE TUR KAZANÇLARI TERÖR ÖRGÜTLERİNE KAZANÇ OLARAK DÖNEBİLİYOR

Yasal olmayan  ve satın alınan gezi ve tur paketlerinden elde edilen kazancın bazı bölgelerde terör örgütlerine kazanç olarak geri döndüğüne işaret eden Öktem,' Yasal olmayan Gezi ve turlardan elde edilen yüksek miktardaki kazancın nereye gittiği belli değil. Vatandaşlarımız mutlaka şu kurdigerara dikkat etmesi gerekiyor. Aracın önünde turu aldığınız seyahat acentasının TÜRSAB plakasının Güncel bandrollü bir şekilde takılı olmasına, TÜRSAB Acenta işletme belgesinin araçta olmasına, Ayrıca,Yolcunun adına seyahat sigortası yapılıp yapılmadığına, (araç yolcu koltuk sigortası seyahat sigortası yapıldığı anlamına gelmez) Paket tur programında paket tur bedeli kadar sigortanın yapılıp yapılmadığına, yolcu ile acenta arasında tur sözleşmesinin yapıldığına, Paket turlarda  Araç içerisinde mutlaka Kokartlı Rehberin olmasına, dikkat edilmesi gerekir. Bunların olduğundan emin olduktan sonra o  gezi ve tur programına katılması gerekir.' Dedi.
 

KATILDIĞINIZ TURUN HANGİ ACENTA TARAFINDAN YAPILDIĞINI DENETLEYİN


Tur'a katılmak isteyenlerin, bir seyahat planı yaparken; Mutlaka hangi seyahat acentesi tarafından gerçekleştiğini denetlenmese gerektiğine dikkat çeken Fazıl Mustafa Öktem, TÜRSAB internet sitesinden acentenin adını veya belge numarasını yazarak faaliyette olup olmadığını kontrol edin' dedi.


YASA NE DİYOR?
 

TÜRSAB Harput Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fazıl Mustafa Öktem,' 1972 yılında yürürlüğe giren 1618 Sayılı kanun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için seyahat ürünlerinin sadece seyahat acenteleri tarafından planlanarak satılabileceğini belirlemektedir. Ayrıca seyahatlerde ve paket turlarda hangi asgari şartların sağlanması gerektiğini, bu seyahatleri kimlerin ne şekilde denetleyeceğini de düzenlemektedir. Kısaca bu kanun emirlerince; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ya da T.C. vatandaşları için yurtdışında yapılacak tüm 'tur', 'gezi', 'paket tur', 'günübirlik tur' faaliyetlerinin 'uçak bileti', 'otel' gibi seyahat ürünlerinin sadece seyahat acenteleri tarafından satılabileceği belirtiliyor.'dedi.

Bakmadan Geçme