Başkan Erdem, A'dan Z'ye Sektörün Sorunlarını Aktardı

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından 8-11 Kasım tarihleri arasında Ordu'da gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu Toplantısında açıklamada bulunan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (FHGC) Semih Erdem, basının sorunları ve bu sorunların giderilmesine ilişkin çözüm önerileri ile son yaşanan ekonomik krizin sektöre olan olumsuz etkilerini dile getirdi.

TAKİP ET
Türkiye'nin en üst çatı basın meslek kuruşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8-11 Kasım tarihleri arasında Ordu'da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Semih Erdem de iştirak etti. Ordu Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, sektörün birçok sorunu dillendirilerek bu sorunların giderilmesi adına çözüm önerileri ortaya konuldu.

 

'BİK Geçici Bir Süre Yüzde 10 İndirim Yapamaz Mı?'

 Atatürk'ün ölümünün 80. yıldönümünde Atatürk'ü rahmet ve minnetle andığını belirterek konuşmasına başlayan Başkan Erdem, 'Toplantıya ev sahipliği yapan 19 Eylül Gazeteciler Cemiyetine teşekkür ediyorum.   Burada yerel basının yaşadığı sorunları dile getirmek ve sorunların çözümü noktasında önerilerde bulunmak üzere toplandık. Gazetelerin sayfa sayısının ve çalışan eleman sayısının azaltılması konusunda verdikleri emeklerinden dolayı Konfederasyon Genel Başkanımız Nuri Kolaylı' ya, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Konya Yenigün Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan'a, Ankara Gazeteciler Başkanı Nazmi Bilgin Bey'e ve emeği geçen herkese gazetem ve cemiyetim adına teşekkür ediyorum. Bir konuda isteğimi belirtmek istiyorum; Basın İlan Kurumu gazetelerden bilindiği üzere % 15 komisyon almakta. Bu komisyonun Cumhurbaşkanımızın enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında başlattığı kampanya var. Bu konuda Basın İlan Kurumu da geçici bir süre ile yüzde 10 indirim yapamaz mı? Gazete kğıdının bir top fiyatı 80 TL idi, 140 TL ye çıktı. Basın İlan Kurumunun gazetelerden aldığı komisyon miktarı bizleri hakikaten çok zor durumda bırakıyor. Gazete sahipleri maddi açıdan zor günler geçiriyor. Geçici bir süre için Basın İlan Kurumunun aldığı komisyon yüzde 5 'e indirilsin' dedi.  

 

Erdem, 'İkinci bir konu olarak şunu ifade etmek istiyorum; gazetelerin Valiliğe bağlı olan illerde vasıflı gazete olabilmek için 24 ay, Basın İlan Kurumunun olduğu illerde 36 ay gibi bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bu sürenin Valiliğe bağlı illerde de Basın İlan Kurumunun bulunduğu illerde de 5 yıla çıkarılmasını öneriyorum. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz' dedi. Erdem'in konuşması programa katılan cemiyet başkanları tarafından büyük alkış topladı. Başkanlar basının sorunlarını dile getirdiği için Erdem'e teşekkürlerini iletti.

 

SONUÇ BİLDİRGESİNDE YER ALAN KONU BAŞLIKLARI

Öte yandan Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubunun katıldığı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun 17. Başkanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi: 'Anadolu'nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakrca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır. Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir. 2016 yılı sonunda kğıdın tonu 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2 bin 307,55 TL iken, 10 Kasım 2018'de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4 bin 750 TL olarak gerçekleşmiştir. Benzer artışlar boya ve kalıp için de söz konusudur. Kısacası ekonomik sorunlar, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırmıştır. Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır. Beklentimiz, Basın İlan Kurumunun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen 'resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de, basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

 

Bakmadan Geçme