Başkan Bulut 'Yeniden Destek Bekliyoruz'

Türkiye'de sadece Elazığ'da olan 'Kahve Fincanı' Müzesi, 29 Ekim 2023 tarihinde Elazığlı vatandaşlarla buluştu. 5 bin eserle Guinness'e girmeye hazırlanan müze vatandaşlardan destek bekliyor.

Elazığ Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği (ETUDER) Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Ahmet Bulut gazetemize özel açıklamalarda bulundu, işte detaylar.

Başkan Ahmet Bulut, “Elazığ kentinin tarihi beldesi Harput'a cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen müze kurmayı planlamıştık. Spesifik bir müze olmasını istedik. Dünyada hiçbir yerde olmasın, Türkiye'de tek olsun istedik. Hakikaten çok büyük bir emekle buraya kadar geldik” dedi.

“BURAYI BİR HATIR MÜZESİ OLARAK DÜŞÜNMEK LAZIM”

Bulut, “Müzeyi 29 ekimde açtık. Hedefimiz 2023 fincan toplamaktı hem plakamıza uygun hem Cumhuriyetimizin 100.yılına uygun diye. Ama şu anda fincan sayımız 5 binin üzerinde. Büyüyoruz, ilgi güzel insanlar bize fincan desteğinde bulunuyorlar. Burayı bir hatır müzesi olarak düşünmek lazım. Evinizde takımı bozulmuş fincanı bağışlarsanız, biz sizin isminizle birlikte o fincanları burada sergileyeceğiz sonsuza kadar isminiz bir köşede yaşayacak” şeklinde ifade etti.

“YENİDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Bulut; “Elazığ'da çok büyük bir ilgi gördük, vatandaşlar il dışından veya yurtdışından geliyor. Tabi bu bir kültür işi ilgi duyanlar bizimle beraber yürüyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettik. Özel müze olmayı planlıyoruz, kişisel bir müze olarak. Fincan sayısını istediğimiz rakama ulaştırabilirsek rakamın büyüklüğünü de söyleyemiyorum nereye kadar gider bilmiyorum. Rekorlar kitabına girip, dünyada kendimizi tanıtmaya çalışacağız. Bunun içinde gayret ediyoruz. Bizim Elazığlılardan hemşerilerimizden tek talebimiz lütfen bizimle olsunlar evlerindeki fincanlardan bize ulaştırsınlar. Hem isimlerini yaşatsınlar hem de müzemizi geliştirmeye çalışalım” çağrısında bulundu.

“İLİMİZİN TURİZMİNE DE BÜYÜK BİR KATKI”

Bulut; “Hakikaten gurur duyuyorum, güzel bir şey çıkardık. Bunu gelen insanların bize bakış açısında ifadelerinden anlıyoruz. 6-7 aylık süre içerisinde müzemizi gezen insan sayısı 80-90 bin arasında bu korkunç bir rakam. Harput gibi bir yerde bir müzeyi bu kadar gezmesi müthiş. Bu bizim kültürümüzün yanı sıra ilimizin turizmine de büyük bir katkı. Özel turlar almaya başladık. Sadece bizim müzemizle ilgili turların geldiğini görüyoruz. Bunlarda sevindirici, ile böyle bir müze kazandırdığımız içinde mutluyuz” dedi.

“Bizde tarihi fincanlarda var. Örneğin 1737 yılında İngiltere'den Osmanlı sarayına gönderilen bir fincandan bahsediyoruz. Yine bir kazıda çıkan 300 yıllık üzerinde 12 Hayvanlı Türk Takviminin olduğu bir fincanımız var. Benim için en kıymetlisi Ulu Önder Atatürk'ün 1937'de ilimize teşrifleri sırasında kendisine ikram edilen kahve fincanını elimizde tutmak bizim için gurur verici. Bunun dışında devlet adamlarının var. Siyasilerin var. Halkımızın var. Biz unvan kullanmadan sadece isim olarak değerlendiriyoruz. İlimizdeki şehitlerin aileleri bize fincan gönderdi onlar için ayrı bir köşe yaptık. O köşe bizim için gurur tablosu. Daha sınıflandırma yapamadık fincanlara. Bu fincanlar yapım yıllarına göre, renklerine göre, kullanış şekillerine göre sınıflandırılacak onun içinde çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme