Başkan Ayaz: 'Elazığ Müteahhitlerinin Mağdur Edilmemesi İçin Çözüm Talep Ediyoruz'

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan genelgeyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum veya kuruluşlardan teknik rapor alınmasının zorunlu hale getirilmesi amacıyla deprem bölgelerinin inşaatlarını durdurmuştu

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı ilk genelgenin ardından ikinci bir genelge daha gönderdi. Gönderilen genelge de devam eden inşaatlardan karot alınması ve buna ilişkin bilgilerin teknik rapora eklenmesi istendi.

“6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından, T.C. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı ilk genelgede belirtilen, inşası devam etmekte olan yapılar için verilen durdurma kararı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nca görevlendirilmiş heyetlerce, imalat ve tasarım hatalarının ''Gözlemsel İnceleme'' ile nasıl sağlıklı bir biçimde çözüme kavuşturulabileceği hususu dahi tarafımızca ve vatandaşlarca netlik kazanmamışken, 8 Mart 2023 tarihinde yayımlanan ikinci T.C. İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile inşası devam eden yapılardan ilave karot numunesi alınarak bu hususta bir teknik rapor hazırlanması gerekliliği bildirilmesi sürecin ağır aksak işlemesiyle ve inşanın devamı sonrasında yapılmasıyla da aynı sonuçları verecek olan bir testin inşaatların tamamlanması sürecini de uzatması sektörde topyekün bir karmaşaya sebep olmuştur. Tüm bu süreçten sonra ilk genelge nedeniyle Elazığ'da yapı inşalarının durdurulmasıyla birlikte, zaten her daim nitelikli işçiye ulaşma sıkıntısı yaşayan inşaat sektörü temsilcileri müteahhitlerimiz, işsiz kaldıklarını düşünerek ilimizden ayrılan nitelikli personellerini kaybetmiş olmaları sorunuyla kaderlerine terk edilmiştir. Takdir edersiniz ki güven ve sağlamlık temeli ile inşa yoluna çıkan müteahhitlerimiz, inşa devam kararından sonra da güven vermeyen ve hizmet karşılığı için bir yerine on talep eden geçici personellerle çalışarak sektörde ne güven ne de kalıcılık sağlayamayacaklardır. Konut stoku tükenen Elazığ ilimiz, deprem bölgesi olmasına rağmen hem göç almaya devam etmekte hem de halihazırda halkına yeni ve hasarsız konut imkanı yeterince sağlayamazken, hukuken ve teknik olarak da tam bir koruma sağlayamayan bu tedbirler uzun vadede de vatandaşın konutlarına ulaşması hususunda da büyük engeller teşkil etmektedir.

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği(ELMÜTDER) Başkanı Miraç AYAZ, Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığının uygulamaları ile tüm inşaatlarda EBİS sistemi ile yerinde ve teknik ekiplerin nezaretinde alınan taze beton numuneleri laboratuvarların elinde mevcut iken, Hangi numunenin hangi inşaattan, hangi kattan, hangi gün ve hangi saatte dahi alındığı kayıtlıyken; Numunelerin kırım işlemleri ASELSAN tarafından üretilmiş özel cihazlarda Tam ve Anlık Kayıt Altında Yapılırken; Yeniden karot alınması suretiyle inşatların ilave denetiminin yapılmasını istemek, üstelik 3 ayda zorla bitecek bu işi 1 ay içerisinde bitirilsin diye genelge ile yayımlayıp, geçen 15 günde adım dahi atmamak, Müteahhitlerin Ekiplerini Kaybetmesine Ve Çok Büyük Sorunlar Yaşamasına Neden Olmaktadır. İçişleri Bakanlığının müteahhitlere düşmanlık yapmayacağını düşündüğümüzden ötürü şu soruyu istemeden de olsa sormadan yapamıyoruz. İçişleri Bakanlığı ne Yapmaya çalışıyor.

İSTİHDAM BÜYÜK YARA ALIYOR

İçişleri Bakanlığının yayınladığı EK genelge nedeniyle Elazığ'da inşaatlar durmuş, nitelikli personeller işsiz kalma tehlikesiyle başka şehirlere göç etmiş ve bu hali hazırda konut stoku tükenen Elazığ'da büyük bir soruna neden oluyor. Bu genelgeyle Elazığ'da ortaya çıkan nitelikli personel sorununun uzun yıllar çözülemeyeceğini belirten Başkan Ayaz, ikinci genelgede karot istenmesiyle sürenin aylar süren bir durgunluğa ve gelecekte personel bulunamamasından kaynaklı yıllar sürecek bir soruna neden olabileceğini ifade ederek Bu konuda Elazığ müteahhitlerinin mağdur edilmemesi ve bir an önce inşaatlara başlanılması konusunda ivedilikle çözüm bulunmasını talep ediyoruz.

Bakmadan Geçme