Bankalar BDDK Kararına Uymuyor mu?

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle on binlerce insan hayatını kaybederken yüz binlerce insan da yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Yaşanan felaket vatandaşların ekonomik olarak da büyük zarara uğramasına neden oldu.

TAKİP ET

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki 2 büyük deprem asrın felaketi olarak nitelendirilmişti. Büyük depremlerin etkisi sosyal, ekonomik ve psikolojik boyutlarda da her geçen gür artarak etkisini göstermeye neden oluyor.

11 İL AFET BÖLGESİ

Elazığ dahil 11 ili etkileyen depremler nedeniyle yüz binlerce insan evini, işini ve yaşadığı şehrini terk etmek zorunda kaldı. Bu durumun etkilerini hafifletmek ve gerekli çözüm mekanizmalarını daha hızlı hayata geçirmek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 11 il afet bölgesi ilan edildi.

YARALARIN SARILMASI İÇİN TÜM TÜRKİYE SEFERBER OLDU

Afetten etkilenen bölgelerde yaraların sarılması amacıyla da tüm Türkiye adeta seferber oldu. Bu doğrultuda yaraların sarılması için milyarlarca liralık nakdi yardım toplanırken, depremden etkilenmeyen şehirler tabiri yerindeyse elinde avucunda ne varsa bölgeye ulaştırmak için canhıraş bir mücadeleye girişti.

BANKALAR İSE BAHANE PEŞİNDE

Tüm bunların yanında tüm Türkiye adeta seferber olmuşken bankalar açık ve net bir şekilde yayımlanan BDDK kararına rağmen depremzede ayrımı yapmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı, KGF, BDDK, gibi birçok kurum afet bölgeleri için herhangi bir numaralandırma ve bölgelendirme ayrımı yapmamasına rağmen bankalar afet bölgesini 1. ve 2. bölgeler şeklinde ayırmış durumda.

TBB KARARI VAR

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem sonrasında bölgede yaşayan ve ödeme güçlüğü çeken kişilere yönelik borç erteleme kararı almıştı. TBB depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin talepleri halinde bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenmesine karar vermişti.

1 AY GİBİ KOMİK BİR ERTELEME

Konuya kesinlik kazandırmak için birçok bankayı arayan muhabirlerimiz (arama herhangi bir uzatma/erteleme talebiyle ilgili kesinlikle değildir, bilgi edinme amacıyla gerçekleştirilmiştir) enteresan bilgilere ulaştı. Afet bölgesinin sınıflandırmalara tabi tutulduğunu da yine bu aramalar sayesinde öğrenmiş olduk. Örneğin sadece Elazığ'da değil Adana, Gaziantep (Nurdağı ve Islahiye Hariç), Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi afet bölgesi olan illerde de BDDK kararına rağmen bankalara olan borçların yalnız 1 ay gibi komik süreyle ertelendiği ve geri kalan 5 ayın etelemesinin belirli oranda faiz tutarıyla gerçekleştirileceği bilgisine ulaştık.

"1 AY ERTELEYECEKSENİZ ERTELEMEYİN"

Bu kararla ve yaşanan felaketin 11 ilde yüz binlerce vatandaşı etkilemesine rağmen bankaların kendi inisiyatiflerine göre hareket etmesine ve afetzede ayrımı yapmasına vatandaşlar “1 ay erteleyecekseniz, ertelemeyin” şeklinde tepki vererek yapılanı komik ve gülünç olarak niteliyor.

Gerek kamu gerekse de özel bankaların bir an öne Bankalar Birliği kararına uyması ve bu konuda afet bölgesindeki müşterilerini bilgilendirmesi kamuoyunun ve bu büyük felaketi yaşayarak ekonomik olarak zor günler geçiren afetzedelerin en büyük beklentisi.

İLGİLİ BDDK KARARI İSE ŞU ŞEKİLDE:

“Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçların vadesi bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenecek ve müşterilere ek kolaylıklar sağlanacak.”

Yorumlar 1
Salih 27 Şubat 2023 09:26

Bankalar BDDK'yı tanımıyor benim görüşüm. Zaten çoğu yabancı tabanlı milleti bankalara bağladınız BDDK olsa ne olur. Şikayet ediyorsun banka bi cevap yazıp geçiyor BDDK öyle izliyor..

Bakmadan Geçme