Ayasofya Tartışması
Her zaman sıra dışı olmayı başarmakla birlikte bazı tarihi gerçekleri dile getirmekle ünlenen tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı katıldığı bir programında, Ayasofya Camii ile ilgili olarak 'Sultanahmet'te namaz kılınır, Ayasofya'da kılınır mı? Gudubet bir bina namaz kılmak için. Hiçbir ciddi Müslüman yatıp kalkıp secde edip rükuya varıp 5 vakit namaz kılan adam orada kılmaz, adamın ruhunu karartıyor o yapı.' diyerek yeni bir tartışma başlattı.
Tabi tartışmayı, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması penceresinden değerlendirenler Ortaylı'ya ateş püskürdüler.
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması elbette önemli bir gelişme olmakla birlikte Fatih Sultan Mehmet vasiyeti ve tüm Müslümanların ortay hayaliydi. Bu hayal Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirildi ve Ayasofya zincirlerinden kurtulup kapılarını ibadete açtı.
Buraya kadar yapılanlar çok doğru ve takdire şayan. Ancak Ortaylı'nın dikkat çektiği mekan-ibadet-huşu üçlemini de göz ardı etmemek lazım. Ayasofya'da ibadet yapanlar, gerçekten Sultanahmet'te kılınan namazdan aldığı feyzi alamadıklarına dair çok sayıda beyana şahit olduk.
Beyanlar da kasavetli, loş, soğuk bir yapı geldi bize de Ayasofya. Oysa Sultanahmet öylemi? Ferah, aydınlık, sade ve alabildiğine maneviyat dolu. Burada kılınan namaz, Ayasofya'da kılınandan daha feyizli, daha ruha işleyen ve daha huşu içinde olunan namaz oluyor deniliyor. İlber Ortaylı da sırf bu fiziki ve manevi özelliğinden dolayı olsa gerek ki böyle bir açıklama yapmak gereği duymuş.