Geven Balı Tanıtım Kurbanı

Türkiye'de 25 tane coğrafi işaretli bal bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de Elazığ Geven Balı olduğunu ifade eden Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, Geven Balı'nı ülkeye ve dünyaya tam olarak tanıtamadıklarını ifade etti.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, Elazığ Geven Balı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AVRUPA BİRLİĞİNE BAŞVURU YAPTIK

Başkan Canbay, Türkiye'de 25 tane coğrafi işaretli bal bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de Elazığ Geven Balı olduğunu ifade etti.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, “Geven Balı için Avrupa Birliğinden Coğrafi İşaret Tescil Belgesi için başvurumuzu yaptık. Türkiye'den tescilini alarak coğrafi işaretli ürün konumuna getirdik. Türkiye'de 25 tane coğrafi işaretli bal var. Bunlardan bir tanesi de Elazığ Geven Balıdır.” dedi.

SÜREÇ BİRAZ UZADI

Geven Balının tanınması için girişimlerinin devam ettiğini ifade eden Başkan Canbay, “Geven Balının tescilini 2022 yılında aldık. Aldıktan sonra da bir ay içerisinde Avrupa Birliğine başvurduk. Süreç biraz uzadı. Bu sürecin içerisinde değerlendirme aşamaları var. Bizden şunu istediler, bu yapılan balın uluslararası bir dergide yayınlanmış bir yazısını istediler. Bu günlerde inşallah yayınlanacak. Bizimkisi de Türk Patent Kurumu'nda bekliyor.” dedi.

GEVENİ İLK TESCİLLİYEN İL ELAZIĞDIR

Geven Balı ile Bingöl Balının aynı değerde olduğunu belirten Canbay, “Geveni tescilleyen ilk il Elazığ'dır. Bingöl bu ürünü ise Bingöl balı olarak tescil etti. Biz geven balı olarak tescilledik. Gevenin bütün değerlerini ortaya koyduk. Biz geven balı olarak tescili alınca onlarda Bingöl balı olarak aldı. Aslında ikisi de aynı değerdedir. Bingöl demek Elazığ demektir. Aynı coğrafyayız.” dedi.

GEVEN BALINI DAHA ELAZIĞ TANIMIYOR

Geven Balını Elazığ'ın bile henüz tam olarak tanımadığını ifade eden Canbay, “Geven Balını daha Elazığ tanımıyor. Daha Elazığ'a tanıtamamışız. Şuan sadece bir bal olarak tanımlanıyor. Geven Balına yapılan analizlere bakıldığında en güçlü baldır. Biz buna vurgu yaptık Avrupa'ya başvurduğumuzda. İçerisindeki nem miktarı çok düşüktür Elazığ'daki balın. Bu da farklı bir değer ve özellik katıyor. Ama Elazığ'ın bile tanımadığı bir Geven Balı'nı biz kalkmışız tanıtmaya çalışıyoruz.”dedi.

GEVEN BALI TAM TANITILMADI

Canbay,“Geven Balı üzerine 2 tane çalıştay yaptık. Ayrıca Geven Balı üzerine de bir kitap çıkardık. Türkiye'de bir ilk oldu. Geven Balının tanıtımı noktasında bütün altyapı çalışmalarını yaptım. Kurumlar ile de gerekli görüşmeler gerçekleştirildi. Ama Geven Balı tam tanıtıldı mı hayır.” dedi.

Canbay son olarak, “Elazığ'da satılan balların menşeine baktığınız da çoğu Elazığ Balı değil aslında. Bizim Elazığ'da raflarda yer alan ballarımızın miktarı yüzde 15-20 civarında.” dedi.

Bakmadan Geçme