Aşure Gününe Yaklaşırken…

Nisa Yılmaz/ Bereketin simgesi ve süregelen gelenekler içerisinde yer alan günü yaklaşıyor. Koca koca tencerelerde yapılıp konu komşu herkese dağıtılan aşure, İslam inancı için büyük önem taşıyor.

TAKİP ET
Aşure ya da Aşura günü, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. Gününe denk geliyor ve aşure gününde aşure yapılıp, oruç tutularak, ibadet ediliyor. Binlerce kişinin beklediği aşure günü bu yıl 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Muharrem ayı ise bugün itibariyle başlıyor.

Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunuyor. 'dem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavundan kurtarması, Yunus'un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.'



Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

Muharrem Orucu

Muharrem ayının İlk günü, 9. , 10. ve 11. günü, Aşure günü oruç tutmak faziletlidir. Ancak bugünler dışında da oruç tutulabilir. Hz. Peygamber'in aşure gününde devamlı olarak oruç tuttuğu rivayet edilmiş. Fakat sadece o günde oruç tutulması doğru görülmemiş, bunun yanında bir önceki veya bir sonraki günün de oruçlu geçirilmesi tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber aşure orucunu da tavsiye etmiş, keza recep, zilkade, zilhicce ve muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması aşureden önceki gün, aşure günü ve aşureden sonraki gün şeklindeydi.

Aşure gününün olmazsa olmazı elbette 'aşure'. Günün bolluk ve bereket simgesi olan aşure için tarifimiz;

Malzemeler


  • 3 su bardağı aşurelik buğday

  • Yarım çay bardağı pirinç

  • 1 su bardağı nohut

  • 1 su bardağı kuru fasulye

  • 200 gram kuru kayısı, 200 gram kuru üzüm

  • 1 su bardağı fındık

  • 3 litre su

  • 2 su bardağı süt

  • 4 su bardağı toz şeker

  • Çeyrek çay kaşığı tuz çeyrek çay kaşığı karabiber, yarım çay bardağı karanfil suyu



 

 Üzeri İçin

25 g fındık, 25 g kuş üzümü, 100 g ceviz, 1 adet nar, tarçın

 

 Yapılış

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın. Çıkan suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50 dakika kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15 dakika kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Tek tek cam kselere bölüştürün. Aşure kselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurulması,  gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz. Afiyet Olsun…









 

 

 

Bakmadan Geçme