Arslan: 'Cumhurbaşkanı ile Görüşeceğiz'
Kanal Fırat canlı yayınına katılan Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Maden'deki son bilgileri açıklıyor.
Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Maden'de bulunan rezervler ve ihale süreciyle ilgili detayları açıkladı. Başkan Arslan ayrıca Elazığ Girişim Gurubu'yla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Başkan Arslan'ın Açıklamasından öne çıkan başlıklar:
"ÖNCELİĞİMİZ KONUNUN OLDU BİTTİYE GETİRİLMEMESİYDİ"
"Hızlı bir süreç oluştu ve kamuoyunu yeteri kadar bilgilendirmedik. Önceliğimiz Maden konusunun oldu bittiye getirilmemesiydi. Amacımıza ulaştık. Cumhuriyet öncesine dayanan Ergani Maden İşletmeleri vardı. Maden'imiz 5 bine yakın çalışanıyla beraber çok etkili bir ilçeydi. O zenginlik oradaki bakır madeninden kaynaklıydı. Elazığ'daki bakır madeni Türkiye'nin sanayileşmesinde çok uzun yıllar önemli rol oynadı. 3 senedir çok ciddi çalışmalar yapıldı ve büyük bir rezerv bulundu. Aynı zamanda çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 40 milyon ton büyüklükte bir madenden bahsediyoruz. Kobalt çok değerli bir maden özellikle. Maden Teknik Enstitüsü Müdürlüğü'nün çok ciddi katkıları var. 750 metre derinlikte inceleme yaptılar. Cengiz Erdem bu konuda çok iyi çalıştı. Biz süreci yakinen takip ediyorduk.
"CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEĞİZ"
"İhalenin bir parçası olacağımızı siyasilere ve valimize söylemiştik. Bizim amacımız kanunlara uygun bir süreç olmasıydı ama olmadı. Siyasilerimiz bir araya girerek bu adaletsizliğin ortadan kalkmasını sağladı. İhalenin ertelenmesi bizim için yeterli değil. Madenden çıkarılacak zenginliğin yakın yerde işleneceğinin maddesi eklendi ama bu yeterli değil. İçerikle ilgili tekrar ilerleyen günlerde itiraz edeceğiz. Tüm süreçleri takip etmek önemli, biz şu an tüm süreçleri titizlikle takip ediyoruz. İhaleye girecek tüm firmaların eşit şartlarda yarışması için uğraşıyoruz. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a iletmek için görüşmelerimiz başladı. Bu konuyu iletmek için bir randevu talebimiz var. Kendisiyle görüşeceğiz."
"BÖLGEDE OLUŞACAK BİR TESİS BÖLGE EKONOMİSİNE DE DESTEK VERECEK"
"Elazığ için durum bu... Diyarbakır'da demir sahaları var, Bingöl'de ve Keban'da da var. Bölgede oluşacak bir tesis bölge ekonomisine de destek verecek. Bizim önceliğimiz bölgesel kalkınma. Bingöl'de çok ciddi sahalar var. Biz diyoruz ki bizimle beraber bölgemiz kalkınsın. 850 km mesafeden madeni işlemek için Samsun'a götürecekler. Biz de bunu izleyeceksek bize ıstırap olur. Tekelciliğe karşı durmak her zaman iyidir. Şartnamenin içeriği adres gösteriyor. 2 tane tesis var bunun için iki tesiste aynı kişinin. Burada 5-6 aşamadan geçtikten sonra çıkarılan rezervin etinden ve sütünden faydalanacağız. Bu şehri sahiplenmek isteyen vatandaşlar var. Bu kişileri doğru bir yöntemle bir araya getirip bu ihaleyi Elazığ'a kazandırmak istiyoruz."
3 BİN 500 KİŞİLİK İSTİHDAM
3 bin - 3 bin 500 kişilik bir istihdam sağlanacak sadece tesislerde. Birinci önceliğimiz Elazığlıların bu tesisi alıp işletmesidir. Bizim odaklanmamız bizim ihaleye girmemiz ve finansal donanımımızın olması. MTA'nın teknik raporunda rezervin büyüklüğü belli değil. Belki madenin rezervi daha büyük neden kamuyu zarara uğratalım? Neden ihale açık arttırmayla ihale ediliyor? Gelir paylaşımı üzerinden ihale edilsin. İhaleyi alan firmanın ürettiği her ton firmanın devlete kâr verme şartıyla ihale etsinler. 'Bu madeni işlet bana ton başına para öde' denen madenler var. Metin Bey'in (Ak Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut) girişimi var ama şartnamede istediğimiz değişiklik olmadı. Genelgeye uygun hale dönüştürülmesi lazım ihalenin. Tüm kamuoyundan anlayış bekliyorum. İhaleler bir sırdır. Biz burada her stratejimizi açıklarsak rakibimiz bize göre hareket eder.
"BÜYÜK FİRMALAR MADEN'İN PEŞİNDE"
"Eğer burası yeteri kadar tatmin edici olmasaydı Türkiye'nin büyük firmaları buranın peşinde olmazdı. Sonuna kadar gideceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Tüm ortaklarımızın bizim elimizi güçlendirmesi çok önemli. Zenginleştirmeden madeni taşıyamazsınız. Öncelikle bizim zenginleştirme tesisimiz kurulacak. Bu tesis bir yıl içerisinde kurulur. Oradan elde edilen gelirden sonra iş kolaylaşıyor. Elâzığ'da bu tesis kurulacak, biz bunu istiyoruz. Elâzığ'da tesisin kurulması bizim için yetmez."
İHALEYİ ELAZIĞLILAR ALMAZSA NE OLUR?
İhaleyi başka biri aldı tesis kuruldu ve tesis 2 milyar ciro yaptı. 500 milyon lira gideri var diyelim. 500 milyon lira da maaşlara gitti diyelim. Kaldı bir milyar lira. Bu bir milyar dolar Elâzığ'ın cebine girmemiş olacak. Bizim amacımız bu paranın Elâzığ'da kalması. Elazığ TSO olarak ticaretin ve turizmin önünü açacak projelerin üzerinde duruyoruz çünkü doğru olan bu. Burada büyük bir fırsat var ve bu fırsatı değerlendirmek lazım. Şartnameyi değiştirsin eşit şartlarda ihaleye girmeye razıyız. Kamu yararı ihalelerde olmazsa olmazlardan biridir. Sektörün içerisindeki herkes bizimle hemfikir. Ferrokrom 200 milyon lira ihracat yapıyor. Ne böyle bir kayıp şehir için yaşatılsın ne de devlet için yaşatılsın. Biz bunu istiyoruz. Biz de birçok veri var ama ihale süreci olduğu için paylaşmıyoruz. Başarı asla tesadüf değildir, biz başarıyı sağlamak için her türlü şartları zorluyoruz. Ben her hafta kamuoyu ile gelişmeleri paylaşacağım.