Anaokuluna uyum sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm yolları
İster ilk kez anaokuluna, isterse ilkokula başlansın, çocuklarla birlikte aileleri için de zorlu bir dönem başlar, bu dönemde yaşanan zorluklar da genelde ortak olur.
İlk Adımlar Çocuk Akademisi Kurucu Müdürü, Çocuk Gelişim Uzmanı Asiye Arıkan uyum süreciyle ilgili detayları gazetemize anlattı.
ANAOKULU UYUM SÜRECİ SABIR İSTER
Asiye Adıgüzel Arıkan,” Anaokuluna uyum süreci sabır ister.
Bu dönemde çocuklarda bazen beklenen, bazen de beklenmedik tepkiler görülür. Onları anlamak, sabır göstermek ve destek olmak dışındaki diğer yöntemler pek işe yaramaz bu dönemlerde. 3 yaşından itibaren sosyalleşme gereksinimi duyan çocuklarda okul kavramı yavaş yavaş yaşantılara girmeye başlar. Anaokuluna yeni başlayan çocukların büyük yaş grubu çocuklarından farklı olarak en büyük sorunu; tanımadığı kişilerle aynı ortamda kaldığı anda yaşadığı huzursuzluktur.
Öz bakım becerilerinin evde ebeveyni tarafından karşılanması, okulda çocuğun ne yapacağını bilememesi, sürekli okulda kalacağını ve ebeveyninin onu almaya gelmeyeceğini düşünmesiyle birlikte var olan kaygı daha da artarak ağlamaya dönüşmektedir. Evde yaptığı alışkanlıkların değişmemesini isteyen ve anneden kopamayan çocukların okula başlama süreci daha zor geçmektedir” dedi.
Anaokuluna yeni başlayan çocukları 3 grupta inceleyebiliriz;
Arıkan,” Birinci gruba giren çocuklar uyumludur, yeni bir ortama kolay adapte olurlar.
İkinci gruptaki çocuklar ilk birkaç gün olumsuz bir tepki vermezler, her şey yolunda gidiyor gibi görünür ama bir süre sonra çocuk gerçeği fark etmeye başlar, hayalindeki ile yaşadığı farklıdır ve okula gitmek istememe, gittikten sonra anneyi bırakmama ve en önemlisi sınıfa girmekte zorluk yaşarlar.
Üçüncü grup ise en baştan itibaren tepkili olanlardır. Evden çıkmakta, okula girmekte, anneyi bırakmakta, sınıf içinde etkinliklere katılmakta zorluklar yaşar ve yaşatırlar
Tepkilerini açıkça ortaya koyan çocuklar ağlama, tepinme, ortalığı dağıtma, çevresine zarar verebilecek bedensel davranışlar gösterebilirken, tepkilerini açıkça ortaya koyamayan çocuklarda pasif direnç görülebilir. En baştan veya sonradan başlayan uyum sorunu bir iki hafta içinde çözülebilir.
Ebeveynler, Uyum Sürecini İyi Bir Şekilde Atlatabilmek İçin Nasıl Davranmalı?
Ebeveynler, çocuğa okulda mutlu ve güvende olacağını, okulda onunla ilgilenecek bir öğretmeni olacağını, isteklerini öğretmeni ile paylaşabileceğini söyleyerek çocuğun öğretmenine karşı güven duymasını sağlamalıdır.
Ebeveynler, çocukla okulda kalacağı süreyi onun anlayacağı terimler kullanarak ifade etmelidir.
Anaokulunun sadece çocuklar için bir yer olduğunu ama gerektiği durumlarda ebeveynlerinin de bazı aktivitelere katılabileceği vurgulanmalıdır.
Çocuğa okulda neler yaptığı ile alakalı çok sık soru sorulmamalıdır. Günün nasıl geçti şeklinde bir soru ilk aşamada yeterli olacaktır.
Ebeveynlerin göstermiş olduğu kararlılık sabır ve çocuklarını gönderdikleri kuruma duydukları güven uyum sürecini kolaylaştıracaktır.
Okulun tüm kısımları çocukla birlikte gezilmeli ve okul personeli tarafından çocuğa tek tek bölümler tanıtılmalıdır. Bu durum çocukta okula karşı güven duygusunu oluşturacaktır.
Çocuğun, kendisini okula getiren ebeveynine aşırı bir düşkünlüğü varsa ve ondan ayrılmak istemiyorsa daha az bağlı olduğu bir yakını tarafından okula getirilmelidir.
Mümkün olduğunca çocuğu okul kapısından teslim edip tekrar aynı yerden alınmalıdır. Okulun içine girmek çocuktan kopmayı zorlaştırır.
Vedalaşmalarda çocuk ağlıyorsa dahi kararlı olup kurumdan uygun bir şekilde ayrılmak gerekmektedir. Çocuğun başı okşanarak tekrar onu almaya geleceği uygun bir şekilde ifade edilmelidir” dedi.