AMATÖR TELSİZCİLERİN HAYATİ ROLÜ

Gülşah ALTAŞ / Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Elazığ Şube Başkanı Muzaffer Gürtaş, TRAC'ın ülkede afetler ve acil durumlar konusunda hizmet veren ilk gö

TAKİP ET
Gülşah ALTAŞ / Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Elazığ Şube Başkanı Muzaffer Gürtaş, TRAC'ın ülkede afetler ve acil durumlar konusunda hizmet veren ilk gönüllü kuruluş olduğunu belirterek, amatör radyoculuğun (amatör telsizcilik) önceliklerinin başında ‘afet haberleşmesi'nin geldiğini söyledi.

1983 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından gerçekleştirilen yasa değişikliğinde amatör telsizciliğin ayrı bir maddede ismen zikredilmesiyle fiili amatör telsizciliğin önünün tamamen açıldığını kaydeden TRAC Elazığ Şube Başkanı Gürtaş, “Yasa değişikliğindeki bu dikkat çekici atfın gerekçesi, ‘amatör telsizciliğin afetlerdeki önemli rolü' olarak zabıtlara geçmiştir. Başka bir deyişle, yasama organı bu etkinliğin önünü ağırlıklı olarak toplum hizmetine yönelik beklentileri sonucunda açmıştır” dedi.



TELSİZ KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ

Afet anında yaşanan ve altın saatler diye tabir edilen zaman diliminde dış dünyayla irtibatın sağlanması konusunda telsiz kullanımı çok önemli olduğunu vurgulayan Gürtaş, “Çünkü kriz merkezi oluşmuştur, haberleşmeler başlamıştır ve bir yerden telsiz çağrısı geliyor. Bu çağrı sayesinde o noktadan belki bir çok insanın hayatını kurtarma şansını elde ediyoruz. Bunu Körfez Savaşı'nda, Erzincan depreminde yaşadık” dedi.

Gürtaş, Elazığ'ın da, birinci derecede deprem bölgesinde yer alan bir il olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Evlerimizde olası bir deprem anında toplanabileceğimiz yeri daha önceden belirlememiz lazım. Bu alanda da günlük olarak değiştirilmek şartıyla 5 litre su, ilkyardım çantası, düdük gibi işaret aracı, en önemlisi de dış dünyayla iletişim kurabilmek için bir telsiz bulundurmalıyız. İnsanlar deprem anında kapı ve merdiven boşluklarına kaçıyorlar. Oysa yıkıcı depremler 17. saniyeden sonra yaşanır ve 17 saniyede hiç kimsenin dışarıya çıkıp kurtulabilmesi mümkün değildir” diye konuştu.



RANDEVU TALEPLERİMİZ SONUÇSUZ KALDI

TRAC'ın yurt çapında 58 şube ve 24 temsilcilik ile çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Gürtaş, gönüllü bir kuruluş olduklarını ama ekonomik yönden sıkıntılar yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Daha önce ilimizin ileri gelen bürokratlarından randevu talep ettik ancak olumlu bir sonuç alamadık. Gücümüz yettiğince sokak kenarlarında da olsa şehrimize hizmet etmeyi kendime görev addettik. Geçmişte nasıl yaptıysak bundan sonra da gönüllü amatör telsizcilerimizle bunu götürebildiğimiz noktaya kadar götürebileceğiz. Maalesef olumsuzluklar yaşadıktan sonra aklımız başımıza geliyor. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde bizim bir yerimiz varsa, devlet bizi kaale alıp görevler veriyorsa, ISO 20300-20301 Kalite Belgesi'ne haiz görülmüş bir kurum isek bunun karşılığında tek istediğimiz bir büro. Valiliğimiz veya Belediye Başkanlığımız bize bir yer gösterirse Kızılay'dan konteyner temin ederek çalışmalarımıza devam edebiliriz.”



GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ

Geçtiğimiz aylarda Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda da amatör telsizciler olarak önemli görevler üstlendiklerini vurgulayan Gürtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “AFAD'ın bir anda haberleşme sisteminde aksaklıklar meydana geldi. Hemen bizim röleleri devreye sokup AFAD'ın iletişimini idame ettirdik. Biz bunu gönüllülük çerçevesinde takip ediyoruz. Ancak fiziki bir mekana sahip olsak daha koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürebileceğiz. 3 dönemdir Elazığ'a sınav aldırıyoruz. Elazığ, Türkiye genelinde sınav sonuç neticesinde ilk sırada yer aldı. Demek ki amatör telsizciliğe ilimizde bir eğilim var. Şehrimizi, ülkemizi karşılıksız seviyoruz. Gidebildiğimiz noktaya kadar sayımızı artırarak yolumuza devam edeceğiz.”

Bakmadan Geçme