ALTINOVA FERYAT EDİYOR

ALTINOVA KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI AV. AZİZ DİNÇ ULUOVA'NIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ VE ALTERNATİF PROJE TEKLİFLERİNİ SUNDU.BAŞKAN AV.DİNÇ, UMUTSUZ OLMADIKLARINI DA İFADE ETTİ.

TAKİP ET
Altınova Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç, Altınova'nın hep görmezden gelinen Uluova'nın sorunlarını düzenlediği basın toplantısı ile bir kez daha dile getirdi.

6 AYLIK FAALİYETLER

Altınova Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak 24.02.2019 tarihinde yapmış oldukları Genel Kurul ile göreve başladıklarını,  Derneğin gerek tüzüğünde gerek ise Genel Kurul toplantısında belirttikleri şekilde faaliyetleri ve ovanın sorunları ile ilgili 6 ayda bir kamuoyunu bilgilendirdiklerini ifade eden Başkan Av. Aziz Dinç şu açıklamalarda bulundu: 'Derneğimize bağlı tüm köyler ve beldeleri kapsayacak geziler yaptık. Bütün köy muhtarları ile ovamızın sorunlarına ilişkin birden fazla istişare toplantısı gerçekleştirdik. Derneğimiz köylerinin internet ortamında listelerini geçmiş tarihlere ait bilgilerini hazırlayarak buna ilişkin yayınlar yaptık. Derneğimizin tanıtımı amacıyla basın ve medya kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına ziyaretlerde bulunduk. Derneğimizin facebook ve web sayfasını oluşturduk. Tanıtım amaçlı bu çalışmalarımızdan sonra acil ihtiyacı olan öğrenci kardeşlerimizin ayakkabı ve mont ihtiyaçlarını tespit ettik ve bu doğrultuda Yurtbaşı Beldesi ile Mollakendi Beldesinde birer okuldaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşıladık. Kardeş Okul Projesi doğrultusunda Elazığ da faaliyet gösteren Bilgem Okullarından temin ettiğimiz kitap, giyecek ve diğer malzemeleri Altın Çevre ve Yazıkonaktaki okullarımıza ulaştırdık. TED Kolejinden temin ettiğimiz kitap ve malzemeleri Sarıkamış'taki bölge okulunda okuyan öğrenci kardeşlerimize ulaştırdık. Ramazan Ayı içerisinde ovamızda tespit ettiğimiz yardıma muhtaç 300 aileye yardım paketlerini ulaştırdık. Yine ovamızdan göç edip Elazığ'da yaşayan belli sayıdaki aileye de yardımda bulunduk. Seçim sonrası köylerin sorun ve problemlerinin daha rahat tespiti ve çözümü konusunda derneğimizde farklı partilere mensup İl Genel Meclis Üyeleri ile muhtarlarımızı bir araya getirerek toplantı yaptık. Taşımalı eğitim sonrası atıl durumda bulunan köy okullarının, taziye evi ve muhtarlık evi olarak tahsis edilmesi konusunda taleplerimiz doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde yapılan çalışma neticesinde bu okullar köy tüzel kişiliğine tahsis edilmiştir. Derneğimizle ilgili tanıtım broşürler hazırladık ve bunları dağıtmaya devam ediyoruz.'' dedi.



SULAMA HALA SORUN

1977 yılında faaliyete geçen Uluova Sulama Projesi ile yöre insanının ekonomik refah düzeyi ve gelir düzeyi yükseldiğini, ancak elektrik borcundan dolayı ilgili kurum elektrik vermeyince 10 yıla aşkın bir süredir onlarca köyün susuz kaldığını belirten Av. Aziz Dinç,'Bu konuda çeşitli tarihlerde bir takım projeler kamuoyu gündemine taşınmış ise de şu andaki gerçeğin ovanın susuz olduğu gerçeği olduğunu' ifade etti.

SON PROJE ORTADA YOK

En son 2017 yılında devreye sokulan Uluova Sulama Projesinin sözleşmesi yapıldığını, sözleşmenin içeriğine bakıldığında ilk etapta 14.656 hektarlık sulama alanı için malzeme bedeli olarak ödenek tahsis edildiğini bu doğrultuda 13.000.000 TL boru ve malzeme alımı yapıldığını ifade eden Başkan Dinç,  '2018 yılında ise 9.550.000 TL ödenek verilmediğinden dolayı boru alım ihalesi yapılamamış ve bu ödenek kullanılamamıştır' dedi.

Projenin devam edebilmesi için 2019 yılında malzeme alımı için 100.000.000 TL ödeneğe ihtiyaç olduğunu, 2019 yılında yapım işçiliği için ise toplam 25.000.000 TL olmak üzere 2019 yılı için toplamda 125.000.000 TL ödeneğe ihtiyaç olmasına rağmen bu ödenek tahsis edilmediğini ifade eden Başkan Dinç, ayrıca 146.560 dekar alanın sulamaya açılabilmesi için pompa binası, terfi hattı, yükleme havuzu inşaatlarının ihalesinin yapılması gerektiğini ifade etti.



KENDİME VAZİFE EDİNDİM

Ovalı bir insan olarak 1997 yılından itibaren bu sorunları ilgili kurumlara iletmeyi kendisine vazife edindiğini değişik tarihlerde ovanın sorunlarını ilgili bakanlıklar, başbakanlık ve Cumhurbaşkanlarına dosya olarak takdim ettiğini ifade eden Altınova Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç, CİMER'e de başvuru yaparak sorunları üst mercilere taşıdığını ve bu kurumlardan kendisine cevapların geldiğini ifade etti.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Uluova'nın tarımsal sulaması için farklı önerilerinin de olduğunu belirten Dinç şu görüşlere yer verdi.

 'Uzun yıllar Altınova'nın belli bir bölümü Sivrice Gölün den alınan ve Hazar Elektrik Santralinde kullanılan su ile giderildi. 31 Mayıs 31 Eylül arasında alınacak suyun plastik borular ile ovaya ulaştırılması mümkün olabilir.

1977 yılında alınan bir karar ile Uluova Sulama kanalının altında kalınan yerlerde Sulama amaçlı artezyen vurulması yasaklanmıştır. Bu karar kaldırılarak her köyde zorunlu ihtiyaçları karşılamak amacıyla muhtarlık gözetiminde sulama amaçlı artezyen açılabilir. Bu karara rağmen Elazığ Belediyesi Yurtbaşı ve Mollakendi bölgelerinde onlarca artezyen vurmuştur.

Elazığ Belediyesi tarafından Hamzabey barajından alınacak su Elazığ'a ulaştığında ovada Elazığ Belediyesine tahsis edilen artezyenlerin tekrar ova insanına tahsisi yapılabilir.

Projesi devam eden Elmapınarı Gölet Projesine ağırlık verilerek o bölgede bulunan 4 köyümüzün su sorunu çözülebilir.

Yöremizde bulunan bazı köylerde kaynak suları mevcuttur. Havuz ve damlama sistemi ile bu sular kendi cazibesi ile sulama amaçlı olarak tahsis edilebilir. Aynı zamanda barajdan alınacak ve havuz sistemi ile zorunlu sulama alanları sulanabilir.'dedi.



YOLLARIMIZ KÖTÜ

Altınova'da  4 belde belediyesi ve onlarca köy bulunduğunu ifade eden Başkan Dinç,'Ana hatlar dışındaki yollarda ciddi bozukluklar ve eksikliklerin olduğunu özellikle köyler arasındaki yollar ile arazi yolları konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını, bu gerçekleşen aşırı yağışlar sebebiyle yolları ciddi anlamda deforme yaşadığını ,ancak  bu konuda sağlıklı ve kalıcı çalışmalar yapılmadığını' ifade etti.

ARPA VE BUĞDAY DIŞINDA TARIM YOK

Su problemi ile birlikte buğday ve arpanın dışında diğer ürünlerde tarım yapılamaz halde geldiğini, belli bir bölgede vatandaşın kendi imknlarıyla sağladığı su veya doğal kaynak suyu ile sebze ve diğer ürünleri ekmekte olduğunu belirten Dinç,'Önceleri pancar, kavun, sebze, pamuk vb. ürünlerde yapılan tarım yok denecek kadar azalmıştır.' ifadesini kullandı.


Bakmadan Geçme