AKSA'dan sonra TEİAŞ mı?
Ülkemizde geçmiş dönemlerde siyasilerin arka bahçesi olduğu için milletin sırtında yük olan KİT'lerin Ereğli Demir Çelik Fabrikasında olduğu gibi 1 TL gibi sembolik bedellerle özelleştirildiğini gördük. Ne acıdır ki hükümetlerin iyi yönetemediği tüm bu şirketler özel sektörün elinde adeta bir ticari dev oldular.
Ak Parti'nin belki de en çok eleştiri alan özelleştirmesi ilimizdeki firma adıyla söylersek AKSA oldu. Dağıtım işi bu firmaya verildiği günden beri vatandaş mustarip ve sıkıntılı. Yatırım yaparak halka istediği enerjiyi ulaştırma gibi bir sözleşmede yer alan yasal sorumluluğuna rağmen sırf yatırım bedelinde kaçmak için hizmetleri ağırdan aldığı iddia edilen ve halka hizmet yerine şirketin ali menfaatlerini düşünen ve günün sonunda da bunun faturası siyasi iktidara çıkartılan bir tablonun tekrar edilecek haberi bir kez da halkı yıktı.
Kaldı ki bu durum en çok siyasileri rahatsız etti ve vatandaşlardan gelen eleştiriler karşısında ne kadar bunalmış olacak ki, Milletvekilimiz Sayın Metin Bulut, “Süresi yakında dolacak bu özleştirmede yeniden aynı sorunu yaşamamak adına yeni şartlar ve yaptırımlar konacak” açıklamasını yapmak zorunda kadı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye Elektrik İletim AŞ özelleştirme kapsamına alındı. Özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanmasına karar verildi. TEİAŞ, 2020 Fortune 500 Türkiye Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'nin en büyük 26. şirketi konumundaydı.
Kar eden bir şirket neden özelleştirilir, neden bu şirketler ticari kuralların gerektirdiği profesyonellikte yürütülmez de kurtulmak istenir anlayabilmiş değil halkımız.
Özelleştirmenin 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanması şartı ise oldukça anlamlı. Anlaşılan o ki bu işlem 2023'e yani seçim yılına bırakılmak istenmemiş. Bunu, “Nasıl olsa gidiyoruz” anlamında bizler yorumlamasak da birileri pekâlâ yorumlayacak ve çok konuşacak. Gereksiz bir özelleştirme ile ikinci AKSA vakası yaşayacak halkımız. Gerek var mıydı buna? Demek ki varmış…