Ak Parti'yi Yıkan Sebep Bulundu

Ak Parti'nin yerel seçimde neden oy kaybettiğine dair yapılan anketin sonuçları yayınlandı. Hayat pahalılığının birinci sırada yer aldığı sebepler arasında ankete katılanlara 'neden sandığa gitmediniz?' sorusunun olmaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'seçimlerde sadece oy değil kan ve ruh kaybı yaşadık' gerçeğini örtmeye ve genel merkez dükalığının sorumluluğunu gizlemeye yönelik algı oluşturmak olarak yorumlandı.

TAKİP ET

31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürerken yapılan bir araştırmada vatandaşlara "AK Parti'nin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin en önemli sebebi sizce nedir?" sorusu yöneltildi.

Soruya cevap verenlerin yüzde 51.9'u AK Parti'nin hayat pahalılığı yüzünden oy kaybettiğini savunurken, yüzde 13.4'lük kesim de oy kaybının nedenini emeklilere bağladı.

AK PARTİ NEDEN OY KAYBETTİ?

CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak çıktığı 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Araştırmada vatandaşlara " Ak Parti'nin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin en önemli sebebi sizce nedir?" sorusu yöneltildi.

HAYAT PAHALILIĞI BİRİNCİ SIRADA

Asal Araştırma tarafından 20-21 Nisan tarihleri arasında 2 bin kişi ile yapılan ankete katılanların yüzde 51.9 gibi önemli bir kısmı AK Parti'nin oy kaybetmesini hayat pahalılığına bağladı.

Aynı ankette AK Parti'nin emekliler yüzünden oy kaybettiğini savunanların oranı yüzde 13.4, yanlış adaylar yüzünden oy kaybettiğini savunanların oranı 12.5, mülteci meselesi yüzünden oy kaybettiğini savunanların oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi.

İŞTE ANKETİN SONUÇLARI;

Ekonomi/Enflasyon/Hayat Pahalılığı: %51.9

Emekliler: %13.4

Yanlış adaylar: %12.5

Mülteciler sorunu: %4.0

AK Parti yönetiminin halktan kopması: %3.8

Sokak hayvanları: %2.0

CHP'nin daha iyi çalışması: %1.5

Adaletsizlik: %1.4

Fenerbahçe ile ilgili söylemler: %1.2

İsrail ile ticaret: %0.7

Kürt sorunu: %0.6

Diğer: %3.1

Fikrim yok/Cevap yok: %3.9

AK PARTİ HALA RAPOR HAZIRLAMA AŞAMASINDA

Öte yandan AK Parti'de 31 Mart yerel seçimlerindeki oy kaybının nedenleri araştırılmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde il başkanlarının oy kaybına yönelik hazırladıkları raporları ve saha araştırmalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunması bekleniyor. Toplantıda il başkanları neden oy kaybı yaşandığına yönelik kendi görüşlerini de belirtecek. Erdoğan, il başkanları toplantısından bir hafta sonra ise 22 Mayıs'ta MKYK'yı toplayacak. Toplantıda kongre sürecinin netlik kazanması bekleniyor.

BALKON KONUŞMASI YETERİNCE AÇIKLIYOR

Ak Parti'de yaşanan yenilginin sebeplerini aramak için aylarca sahada anket yapıp yine bunun analiz ve raporlarını yapmaya gerek olmadığını ifade eden siyasi gözlemciler bunun için 31 Mart akşamı seçim yenilgisinin ardından Erdoğan'ın yaptığı balkon konuşmasının yeterli olacağını dile getiriyorlar.

Erdoğan Balkon konuşmasında şunları söylemişti:“Kardeşlerim, sandıklar kapanmış, millet son sözünü söylemiş, kararını vermiştir. Yüksek Seçim Kurulumuz kesin sonuçları açıklayacaktır. Mahalli idarelerde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Bunun sebeplerini ayrıca masaya yatıracağız. Hiçbir şekilde milletle inatlaşmayacağız. Milletin takdirini sorgulamaktan bugüne kadar olduğu gibi yine uzak duracağız. Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli en objektif bir şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak gerekli adımları mutlaka atacağız. Önümüzde yaklaşık dört, dört buçuk yıllık bir zaman var. Bu dönemi her açıdan kendimizi yenilediğimiz, hatalarımızı muhasebe ettiğimiz kapsamlı bir zemine oturtacağız.”

AK PARTİLİ KÜLÜNK, PARTİ İÇİNDEKİ İSİMLERİ HEDEF ALDI

AK Parti'nin 31 Mart seçimlerinde yaşadığı hezimet sonrası Parti içindeki önemli isimlerinden Metin Külünk de yerel seçim sürecinde partide yaşananlara ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Sokakla parti siyasetinin bağının koptuğu belirten Külünk, "Şu anda bir tek bağ var. Devlet başkanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızla sokak arasında. O bağ da sokağın beklentileri odaklı duruyor. Yani iki sene evvelki bağ yok. Üç sene evvelki bağ değil. Hatta bir yıl önceki bağ değil." ifadelerini kullandı.

MAHALLE BAŞKANLARI CUMHURBAŞKANI HAVASINDA

Külünk, sözlerini şöyle sürdürdü: Adaletsizliğin yaygınlaşması... Maalesef bu konuna sokak çok ciddi endişe içinde. Yöneticilerin gurur ve kibre saplanması... Konuşmaya bile gerek yok. Istakoz ve Rolex saat görüntüsü aslında bu sorunun cevabı. Ama bu çok enteresan bir şey. İktidarın gücünü hazmedememenin, hazımsızlığın bir tek Ankara'da yansıması yok. İlçede de var, mahallede de var. Öyle mahalle başkanlarımız var ki sanki cumhurbaşkanı. Arkadaşlarımıza defalarca dedim. İlçe başkanı arabanın arka koltuğunda oturmaz. Koruma polisiyle dolaşmaz. Çakar takmaz. Kim, nereden çıktı bu?

"ERDOĞAN'A DÜZMECE ANKETLER SUNULDU"

Partiden bazı isimlerin yerel seçimlerde kendi istedikleri adayları aday göstermek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a düzmece anketler sunduğunu iddia eden Külünk, "Düzmece anketler götürmeyin diye bas bas bağırdım. Bazı illeri biliyorum, söylemeyeyim." şeklinde konuştu.

BU MİLLET BİZE MECBUR ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİLDİ

Ayrıca 15 Temmuz sonrasında parti içindeki siyasetçiler arasında, "Bu millet bizlere mecbur" anlayışının ortaya çıktığını ifade eden Külünk, şu şekilde devam etti: Her şekilde her iktidar kendi statükosunu üretir. Bu Cumhuriyet Halk Partisi'nin Gazi'den sonraki iktidarında da oldu. Merhum Süleyman Bey'in iktidar döneminde de oldu. Parti bu kadar kuvvetli bir hareket olarak oluşan statükonun Sayın Cumhurbaşkanımızı sınırlandırması çok uzun sürdü. Bunun sebebi de Erdoğan'ın liderlik gücü ve çok kuvvetli taşıyıcı gücü buna engel oldu. 15 Temmuz'dan sonra bizim arkadaşlarımızda, 'Bu millet bizlere mecbur' anlayışı ortaya çıktı. Hayır, ne devlet iktidarlara mecburdur, ne de millet iktidarlara mecburdur.”dedi.

Bakmadan Geçme