Ak Parti'nin çapraz kontrol formülü

22 yıllık bir iktidar döneminden sonra yeni bir değişim ve dönüşümün eşiğinde olan Ak Parti'nin ülkenin sorunlarını çözecek yetkinlikte bir parti olarak yeniden meydan okuyacağına dair parti kulislerinden bilgiler sızıyor.

TAKİP ET

Söylenen o ki AK Parti, yeni dönem için kolları sıvadığı bu dönemde; geride bıraktığı 23 yıllık hikâyesinin sadece Türkiye'yi değil, dünyayı dönüştürebilecek bir iddiaya sahip olma özelliğinin önümüzdeki dönemde de devam etmesini sağlayabilmek için samanlıkta iğne arar gibi çalışıyor.

Bu noktada eksiklerin giderilmesi, herkesin dünden daha fazla katkı sunabilmesi adına çalışmalarını sürdürmesine yönelik bir bakış açısına sahip olunduğu gibi iyi niyetli görüşler de var.

Bu kapsamda kongre süreçlerini AK Parti'nin değişim ve yenilenmenin fırsatı olarak görenler de var. Yine bu kongre sürecini ‘ertelenmiş kavgaların' ringine dönüştürmek isteyenler de var.

İnsanların AK Parti'ye kızarken dahi sorunlarına çözüm bulma umudunu yine AK Parti'de aradığına dair parti içinde çok tehlikeli bir görüş de var. Bu kesim ne yazık ki 31 Mart yenilgisinde halkın verdiği net mesaja rağmen uyanamayan saf tipler.

Bu kesim, toplumun AK Parti'den umudunu kesmemiş olduğuna dair de bazı efsaneler üretebiliyor.

Peki, Ak Parti nasıl toparlanır?

AK Parti, her şeye rağmen Türkiye'nin her yerinde her mahallesinde her noktasında teşkilatı ve üyeleri olan bir parti. 11 milyon 500 binden fazla üyesi var.

Konuşturmak ve öne çıkarmak istediği bir konuyu Türkiye'nin her tarafında konuşturabilecek bir mekanizma var ama bu doğru kullanılamadığında da ‘en büyük risk' olacak bir olgu.

AK Parti Genel Merkezi, şimdiye kadar kendi teşkilatları ve kendi sistematiğini oluşturduğu mekanizmalardan sağlıklı bilgi gelmeyince, gelen bilgiler ise Adıyaman, Bursa, Balıkesir, Üsküdar gibi Ak Parti'nin kalesi olan yerlerde seçim kaybedilmesine sebep olduğu için bu kez işi sağlama alma gibi bir yönteme evrilmiş durumda.

Bu sistem, mevcut milletvekili veya eski milletvekillerinden oluşan, her ilden sorumlulardan oluşan 160 kişilik bir ekiple çalışıyormuş.

60 kişilik bir de ‘gizli müfettiş' ekibi oluşturulmuş. Bu ekip ihtiyaca göre; illerin, ilçelerin ölçeklerine göre sahaya gönderiliyormuş.

Birbirinden habersiz bölgeye giden müfettişlerin raporları yan yana koyuluyormuş. Eğer raporlar örtüşüyorsa sokakta havanın ne olduğu da anlaşılıyormuş.

AK Parti, sokakta neler konuşulduğuna dair aslında her şeyi biliyor ve eksikliklerini biliyorsa buna neden gerek var ki diye sorulabilir. Ancak bu çapraz kontrol metoduyla; teşkilatta görev yapanların, belediye başkanları ve milletvekillerinin performansları da bu yöntemle ölçülüyormuş.

Tüm bu çalışmalar belki çözümde etkili olacak diye düşünebilir. Hatta bu formül Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sihirli bir değnek olarak da sunulabilir. Oysa asıl mesele Erdoğan'ın da birkaç kere dile getirmesine rağmen Ak partili kurmayların bir türlü anlayamadığı gibi sadece oy kaybı değil ruh kaybıdır.

Ak parti ruhunu kaybetti, ruhunu ve ilkelerini dünyevi ve şehevi arzularına sattı. Kısaca Ak parti düzelmeyi sahada ve toplumda arayacağına kendi üst kadrolarında aramalı ve buraya müdahale yapmalı.

Bugün mevki makamı ya da parti imkânlarını kullanarak zenginleşmiş birilerine bakan samimi Ak Partiler, sırf bunlardan dolayı Ak Parti'den ve Erdoğan'dan uzaklaşıyorsa burada suç tabanda ve halkta değildir.

Bu çalışmalar 2025 Nisan ayında gerçekleşecek AK Parti kongresine nasıl yansır ve sorunların çözümüne yeniden meydan okuyabilecek bir parti hüviyetine bürünebilir mi izleyip göreceğiz.

Bakmadan Geçme