Ak Parti Küskünleri Hangi Partiye Gidiyor?

Son yerel seçimlerde birinci parti konumundan ikinciliğe düşen Ak Parti'nin oylarının hangi partilere gittiğine dair MetroPOLL Araştırma Şirketi, Ak Parti seçmeninin partisinden kopuşunu mercek altına alan bir araştırma yaptı.

TAKİP ET

Yapılan araştırmada iktidar partisinin oylarının hızla düştüğü ortaya çıktı. 14 Mayıs 2023 tarihinde Ak Parti'ye oy veren seçmenlerin diğer partiler arasından ilk tercihi ise CHP oldu.

MetroPOLL Araştırma şirketinin yaptığı önceki ankette, Cumhur İttifak'ı seçmenleri dahil tüm toplumun ekonominin iyi yönetilmediği konusunda hemfikir olduğu ortaya çıkmıştı. Ankete katılan vatandaşların yüzde 81,3'ü, ekonominin kötü yönetildiğini ifade etmişti.

Yapılan son araştırmada ise '14 Mayıs 2023 tarihinde Ak Parti'ye oy veren seçmenin bugünkü parti tercihleri' başlıklı anketi sosyal medya hesabından paylaşıldı.

MetroPOLL Araştırma şirketinin 28 şehirde 12-16 Temmuz 2024 tarihleri arasında toplam bin 699 kişiyle gerçekleştirildi.

Vatandaşlara ''Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?'' diye soruldu. Ankette 14 Mayıs 2023 milletvekili seçiminde Ak Parti'ye oy veren yüzde 35,32 oranında ki seçmenin oransal ve puansal dağılımı ortaya konuldu.

Ak Parti'den kopan vatandaşların diğer partiler arasından ilk tercihi CHP oldu. Kararsızların oranı tüm partilerin oranından fazlayken Ak Parti'nin ittifak ortağı MHP ikinci sırada yer aldı.

Anket sonuçlarına göre 14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti'ye oy verenlerin yüzde 53.3'ü yine Ak Parti'ye oy veriyor.

Yine 14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 6.4'ü CHP'ye, Yüzde 2.5'i MHP'ye, yüzde 1.6'sı İYİ Partiye, Yüzde 1'i DEM'e, yüzde 4.9 da diğer partilere oy veriyor.

Anketin en çarpıcı sonucu ise geçen seçimde Ak Partiye oy veren yüzde 30.3 gibi büyük bir çoğunluğun şimdilerde kararsız olması.

Anketten de çevremizden de gördüğümüz gibi Ak Partili seçmenlerin yüzde 10'u artık başka partiye oy veriyor, yüzde 30'u ise kararsız.

Siyasete yeni bir soluk ve güven getirecek bir parti ve lider gördüklerinde buraya gitmeleri oldukça kolay olacak.

Ancak bu anketin Ak Parti Genel Merkezi tarafından ciddiyetle dikkate alınması gereken konulardan biri de en yüksek oranda oyun neden CHP'ye gittiği.

Umarız pembe yalanlar ve şişirme anketlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu gerçekleri saklamaz ve gerekli adımları atarlar.

Bugün birileri Ak Partiden Kırgın ve Küskünler (AKK Partisi) kursa demek ki en az yüzde 40 oy alabiliyor.

İlginç bir durum. Tabi seçmen açısından değil, Ak Parti kurmaylarının partiyi getirdikleri durum açısından.

Bakmadan Geçme