Ak Parti'den Emekli maaşlarındaki farklar hakkında açıklama
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşları, tamamlayıcı emeklilik sistemi, siber güvenlik ve iklim değişikliği gibi konularla ilgili önemli düzenlemelerin önümüzdeki yasama döneminde Meclis gündemine geleceğini duyurdu
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni yasama dönemi öncesi Meclis'e gelecek yasa teklifleri ve hükümetin üzerinde çalıştığı kritik meselelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Güler, son zamanlarda emekli maaşlarına ilişkin çıkan tartışmaları değerlendirerek, “Şu an için netleşmiş bir kanun teklifi yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda çalışmalarına devam ediyor,” dedi.
2024 ve 2025 yıllarında emekli olacakların maaşlarında fark olacağına yönelik tartışmalara değinen Güler, Bakanlığın bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Güler, “Henüz sayısal veriler elimizde yok. Enflasyonun etkileri değerlendirilip adil bir çözüm bulunabilir,” açıklamasını yaptı.
Otomatik Katılım Sistemi'nin ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşmesiyle ilgili Güler, bu konuda uluslararası ölçekler üzerinden çalışmalar yapıldığını ve yılbaşından sonra bu konunun gündeme gelebileceğini ifade etti.
Güler, mevcut emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği konusunda güçlü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Prim süresi, emeklilik yaşı gibi konuların daha dengeli bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. Ayrıca EYT kapsamında yeni emeklilerin sisteme dahil olmasının merkezi bütçeye yük getireceğine dikkat çekti.
Güler, ülkenin siber güvenliği ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ve bu konuda yasa teklifi hazırlanması gerektiğini belirtti. Kişisel veri güvenliği, uzay ve uydu sistemlerinin korunması için de yeni bir kurumsal yapının oluşturulacağını kaydetti.
Güler, İklim Değişikliği Başkanlığı ile karbon salınımı ve çevresel etkiler üzerine çalışmaların sürdüğünü belirtti. Avrupa Birliği'nin bu konudaki raporlarına atıf yaparak, karbon salınımının vergilendirilmesi gibi düzenlemelerin yapılacağını söyledi.
Güler, Rekabet Kanunu'na ilişkin internet üzerinden hizmet sunan büyük şirketlerin rekabeti ihlal edip etmediği konusunda çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, ruhsatsız silahlarla ilgili cezai düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını ve bu konuların Meclis'in gündemine geleceğini söyledi.
Son olarak, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun ekim sonuna doğru Meclis'e sunulacağını ve kasım ayında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelere başlanacağını aktardı.