AFAD Konutu Alanlar Hibe ve Kredi Alabilecek Mi?

Kentsel dönüşüm uzmanı Av. Murat Erdoğan AFAD konutu alan hak sahiplerinin yerinde dönüşüm için hibe ve kredi alamayacaklarını açıkladı.

14 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile birlikte mevcut Afet yasasında güncellemeye yapıldı. Yeni yasadan kimler yararlanacak? Kentsel dönüşüm uzmanı Av. Murat Erdoğan kamuoyunun merak ettiği soruları gazetemiz Hakimiyet için cevapladı.

Erdoğan yaptığı açıklamada “ 6 Şubat 2023 yılında yaşanan depremin ekonomik kayıplarının giderilmesi için 14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM'den bir yasa çıktı. Bu yasayla beraber afet yasasının 26. maddesine ek maddeler konuldu. Bir takım değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin en önemli maddelerinden bir tanesi yerinde geri dönüşüm için 500 bin TL hibe 750 bin TL'de kredi verilecek. Ancak; bu kredi sadece yerinde dönüşüm için verilecek. AFAD'dan konut alanları kapsamayacak” dedi.

24 OCAK DEPREMİNDE MESKENLERİ HASAR ALANLAR YENİ YASADAN YARARLANAMAYACAK

Vatandaşlardan en çok 24 Ocak depremi ile kazanılan hak sahipliği ile sorular geldiğine dikkat çeken Erdoğan “Yasada yer alan metinde sadece 6 Şubat'ta yaşanılan depremden etkilenen yararlanacağı belirtiliyor. Maalesef yasada belirttiği üzere 24 Ocak 2020 Elazığ depreminde konutları zarar görenler bu hibe krediden yararlanamayacak. Başvurular E-Devlet üzerinden başladı. 5 gün içerisinde 11 ilde yaklaşık 80 bin kişi başvurmuş. Başvuru sayısı sürekli artıyor” diye konuştu.

YENİ YASA İLE BİRLİKTE %50 +1 ÇOĞUNLUK YETERLİ OLACAK

Geçmişte çok hisseli yapılarda gerekli çoğunluk sağlanamadığı için birçok anlaşmazlık yaşandığını vurgulayan Erdoğan “En önemli sorunlardan bir tanesi şehir merkezinde çok hisseli yerlerde durum ne olacaktı. Bilindiği üzere kentsel dönüşüm kararlarında üçte 2‘ik çoğunluk aranıyordu. Bununla birlikte yapı başlıyor. Tapu dağıtımı, kat ittifakları kuruluyor. Bu yasa ile karar verme oranı % 50+1 olarak kabul edildi. Bu son derece yerinde bir karar oldu. Burada bir diğer sorun yerinde yapılmasını istemeyip karşı çıkan konut sahiplerinin durumu ne olacak sorunu akıllara getiriyor. Burada devlet diyor ki biz bunları hazine adına satın alacağız. Dönüşüm için masraflarını karşılayacağız. Daha sonra önceliği hisse sahiplerine verilmek üzere satışa sunacağız. Bu da çok önemli bir sorunu gündemden kaldıracak. Yerinde dönüşüme katılmak istemeyen çok hisseli ortaklar büyük sıkıntı oluşturuyordu. Bunun için birçok geri dönüşüm yapılamadı. Bu anlaşmazlığın önüne geçilmiş oldu. Yine bu yasanın en önemli maddelerinden biri tüzel kişiler daha önce bu yasadan istifade edemiyorlardı. Yeni yasa ile birlikte şirket adına tapu sahibi olan kişiler 1 işyeri 1 konut olmak üzere destek alabilecekler.

AFAD Konut Alanlara Hibe ve Kredi Desteği Verilmeyecek

Erdoğan “Yerinde dönüşümle ilgili birleştirme, kat ittifakı kurulma, ayrılma vb işlemler için kat sakinlerinin kararları gerekiyordu. Bu yasa ile birlikte bunları tamamı ruhsatı veren idarenin talebiyle oluşacak. Dolayısıyla noter ve tapu işlemleri gibi birçok zaman kaybına neden olan işlemler ortadan kaldırılmış oldu. Gördüğümüz kadarıyla çok iyi hazırlanmış bir yasa sadece burada vatandaşın dikkat etmesi gereken şey şu: orta ve ağır hasarlı bina sahipleri bunlardan yararlanacaklar ve hak sahibi olamayacaklar. AfAD konutu alanlara yerinde dönüşümde hibe ve kredi desteği verilmeyecek” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme