77 Yıl Sonra Aynı Kafa

1934 yılında o günün ihtiyaçlarına göre gidiş-geliş tek şerit olarak inşa edilen, açılışından 77 yıl sonra tehlike arz ettiği ve ihtiyaca cevap vermediği için yenisinin yapılmasına karar verilen tren garı altgeçidi projesi, TCDD tarafından ihaleye çıkartıldı. Ancak yapılan ihalenin de yine gidiş-dönüş tek şerit olması tepkilere yol açtı.

TAKİP ET

Ömer Enes YILAR/Geçtiğimiz günlerde Hakimiyet Gazetesi olarak “Erken Giren Geçer” manşetiyle dile getirdiğimiz; ilimiz merkezini, Hicret ve Aksaray mahallesine bağlayan teren garı altgeçit köprüsünün bir şeridinin trafiğe kapatılıp bir şeridinin iki yönlü trafik akışına açık olmasının oluşturduğu tehlikeyi dile getirdiğimiz altgeçit ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

TCDD'ye bu alandaki altgeçidin yıkılarak yenisinin yapılması ile ilgili olarak ihale ilanına çıktı.

T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 5. Bölge Satın Alma Müdürlüğü tarafından çıkılan ‘Yolçatı-Tatvan hattı, 23+880 Al Geçidinin Yıkılarak Yeniden Yapılması Yapım İşi İhalesi' 25 Haziran 2021 Cuma günü saat 10.00‘da gerçekleştirilecek.

A1 Benzer iş gurubundan çıkılan ihalenin süresi ise 300 gün olarak belirlendi.

77 YIL SONRA AYNI PROJE
Geçtiğimiz günlerde köprü ile ilgili sorunları gündeme taşıyan haberimizde görüşlerini aldığımız Aksaray ve Hicret Mahalleleri muhtarları köprünün tehlike arz ettiğini, bir şeridinin açık, diğer şeridin trafiğe kapalı olmasının da çok sayıda kaza ve tartışmalara sebep olduğunu ifade etmiş ve TCDD'nin yapacağı ihalede köprünün iki şeritli olacağını ifade etmişlerdi.

TCDD'nin yaptığı ve eski alt geçidinin yıkılarak yerine yenisinin yapılması ile ilgili ihalede mevcut haliyle kutu menfez tekniği ve tek şerit yapılacak olması tepkilere sebep oldu.

6.5 METRE VE TEK ŞERİT
TDDY tarafından çıkılan ihalede her bir kutu menfezin genişliği 6.50 metre olarak düşünülmüş. Bu miktarın 4 metresi araçlar için, iki metresi yaya kaldırımı, 30 cm'si ise banket olarak planlanmış.

6.5 metre açıklığındaki kutu menfezin aynısı, diğer şerit için de düşünülerek aradaki 50 cm'lik bölme ile altgeçidin topla eni 13.50 metre olarak planlanmış.

TEK ŞERİT İHTİYACA CEVAP VERMEZ
Şehrin kuzeyini güneye bağlayan, yapılan yeni binlerce TOKİ konutları, inşaatına başlanan ve kısa süre sonra tamamlanarak hizmete açılacak olan Yeni Şehirlerarası Otobüs Terminali ve şehir trafiğini güney çevre yoluna bağlayan en önemli bir geçit konumunda olan İstasyon Altgeçit projesinin 77 yıl sonra benzer bir projeyle ve iki şerit olarak ihaleye çıkılması tepkilere yol açtı.

YIKIP AYNISINI YAPMAK
Mevcut haliyle hem güvenlik hem de ihtiyaca cevap vermemesi sebebiyle yıkılarak aynı yere yenisinin yapılması projesine dar kapsamdan ve 77 yıl öncesi vizyonuyla bakan ve bu bakış açısıyla ihale dosyası hazırlayan Ankara'daki teknik ekibin, altgeçidin bugünkü fonksiyonu, şehrin güneye akışı, bu bölgede hızla yaşayan kentsel değişim ve gelişim, birçok kurum ve kuruluşun gelecekte bu bölgeye taşınacak olması ve güney çevre yoluna en aktif bağlantı yolu olan bu altgeçidi tek şerit olarak planlanması büyük bir ufuksuzluk olarak yorumlanıyor.

Yapılacak yeni ihaleye ve bu alanda 300 gün sürecek inşaata rağmen köprülerin tek şerit olarak planlanması ve bu şekilde ihaleye çıkılması, Elazığ ve şehrin gelişme aksından habersiz olmakla yorumlandı.

4 METRE İLAVE İLE 4 ŞERİTLİ BİR AKLTGEÇİT OLABİLİR
İhale şartnamesinde her biri 6.50 metre olan ve toplamda iki şerit arasındaki 50 cm'lik perde betonla birlikte toplam açıklığı 13.50 metre olan altgeçidin, 4 metre daha açılması ile iki şeritli iki kutu menfez olarak 4 şeritli olarak hizmet vereceğini ifade eden uzmanlar, ihalenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

NASIL YAPILMALIYDI?
Yapılacak yeni bir teknik çalışma ile 3 metre genişliğinde 2 şeritli bir araç trafik akış alanı, 2 metre yay kaldırımı ve 50 cm'lik banket ile her bir kutu menfezin toplam açıklığının 8.50 metre olacağını, diğer şeridin de 8.50 metre ve aradaki 50 cm perde ile toplam açıklığının 17.50 olması halinde 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere dört şeritli bir altgeçide sahip olacağımıza vurgu yapan uzmanlar, bu proje ile ihaleye çıkan proje arasında sadece 4 metrelik bir fark olduğunu dile getiriyorlar.

YİNE ÖNÜMÜZE DÜŞTÜ
İlimizle ilgili hemen her projenin mutfağında bulunulmadığı ve yeterince tartışmadığı için vatandaşımızın büyük problem yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, TOKİ konutlarında olduğu gibi, altgeçit projesinde de ilimiz yetkilileri ve siyasilerinin haberdar olmadıklarını ancak faturasının da kendilerine çıktığını belirttiler.

BAL: “KESİNLİKLE İKİ ŞERİT OLMALI”
Böyle bir proje yapılacaksa, kesinlikle 2 gidiş- 2 geliş şeklinde olmalı ve yayalara ciddi bir kaldırım payı bırakılması gerektiğini ifade eden Aksaray Mahallesi Muhtarı Özcan Bal şunları söyledi:
“25 Haziran'da proje ihale çıkacak. Geçtiğimiz günlerde TCDD (Devlet Demir Yolları) Genel Müdürü ile görüştük ve yerinde inceleme yaptık ve bize en kısa sürede ihaleye çıkılacağını söylemişti. Bu proje 50-60 yıllık bir proje o yüzden çağın gerekliliğine göre 2 gidiş- 2 geliş şeklinde olmalıdır. Köprülerin şu anki yoğunluğu bile çok fazlayken ileriye dönük bir düşünce olmalı ve gidiş geliş çift şerit olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta iki mahallenin girişi ve şehir merkezinden çevreyoluna bağlantı yolları olarak da bu köprüler kullanılacak. Deprem sonrası tüm TOKİ konutlarının da şehir dışına yapılması bu yoğunluğu çok daha fazla arttıracaktır ve bunun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.”

GÜLBASAN: “BÖYLE BİR PROJEYİ KABUL ETEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Böyle bir projeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan ise şunları söyledi:
“Geçtiğimiz Günlerde TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ve TCDD 4. Bölge Müdürü Aliseydi Felek ile yerinde inceleme yaptık. Bize 50 m şeklinde ve çift gidiş – çift geliş şeklinde yapılacağı söylendi. Tek gidiş – tek geliş şeklinde yapılacak proje buranın hiçbir ihtiyacını karşılamayacaktır. Bu şekilde bir projeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu tarz projeler uzun yılların ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanırken, bu haliyle bugünün ihtiyacını bile karşılayamayacaktır. İlimizde yapılan TOKİ projeleriyle birlikte daha da artan bu köprü ihtiyacı için bize söylenen şekliyle yapılmasını istiyoruz.”

TORAMAN: “ÇOK KAZA OLUR”
Eski hali olan 1 geliş bir dönüş halinde burada birçok kaza meydana geldiğini ifade eden Elazığ Şoförler Odası Başkanı Şevket Toraman, “Burada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Bugünkü ihtiyaçlara cevap verebilecek şekliyle buranın yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme