5. Notere Engel Ne?
Komşu illerimiz Bingöl ve Malatya'da 7.noter hizmet verirken Elazığ'da 5. noter izninin Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen noter sayısının hala 4 olması tepkilere sebep oluyor.
Komşu illerimiz Bingöl ve Malatya'da faaliyet gösteren noter sayısı 7 olmasına rağmen Elazığ'ın hala 4 noterle işlerini yürütmeye çalışması tepkilere sebep oluyor.
Hakimiyet Gazetesi olarak bu sorunu dile getirmemizin üzerinden iki yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, halkımız fiziki şartları ve bekleme salonları elverişli olmayan dört noterle işlerini yürütmeye çalışıyor.
YETKİ ALINDI, TALİPLİ ARANIYOR
Sorunun dile getirilmesinin ardından siyasilerden ve ETSO Başkanı Asilhan Arslan'dan '5. Noter yetkisini aldık ama talipli noter bulamıyoruz' açıklamasından öte bir gelişme olmadı.
Siyasilerimiz ve ETSO Başkanı Asilhan Arslan'ın 'Elazığ'a 5. noter açılacak' müjdesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine ve noterlik için yer tahsis edilmesine rağmen noterlik müracaatı yapılmadı.
Özellikle ikinci el araç Alım-satımlarındaki yoğunluk, noterlerde izdihama yol açmakla birlikte vatandaş, pandeminin tüm riskleri ile karşı karşıya kalmış ve 5.noterin açılması gerektiğini vurgulamışlardı.
Mevcut noter sayısının yetersizliği, hemen hepsinin dar ve uygun olmayan fiziki bina ve koşullarda hizmet vermeye devam etmesi nedeniyle pandemi dönemi tüm riskleri barındırıyor ve vatandaş bu manzara ve işleyişten oldukça rahatsız oluyordu.
HAKİMİYET, DEFALARCA GÜNDEME GETİRDİ
Son yıllarda noterlerin iş yoğunluğunun yükseldiğini ve daha sonra pandemi dönemi ile birlikte çıkmaz bir hal aldığını Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz dönemlerde defalarca gündeme getirmiştik.
İlimizde faaliyet gösteren noter sayılarının az olması, pandemi döneminin fiziki mesafe kuralının uygulanmasına imkân tanımayacak şekilde mevcutların fiziki mekânlarının elverişsiz ve dar olması, başta sosyal medya da olmak üzere aralıksız olarak vatandaşların tepkisine neden oluyordu.
Vatandaşların bu taleplerini en büyük gerekçesi ise merkez nüfusu 164.835 olan Bingöl ilimizde 7 noter olmasına karşın, merkez nüfusu 439. 687 olan Elazığ'da sadece 4 noter olmasıydı.
İHTİYACI KARŞILAMIYOR
Hukukçu tüzel kimliği ile birlikte, bağımsız olarak onaylama, denetleme ve belgelendirme yapan kurumlar olan noterlikler; evrak, devir/teslim veya velayet gibi çeşitli işlemlerimiz için gittiğimiz ve resmi onay aldığımız yerler. Noter ise, bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan makam olarak noterlerin görevleri oldukça fazla.
“5 VE 6. NOTERLİK İÇİN TALEPLERİMİZ OLDU”
Medya da yer alan haberler üzerine ETSO Başkanı Asilhan Arslan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “22.06.2020 tarihinde Adalet Bakanlığımıza ilimizin doğu bölgesinde 5. Noter ihtiyacının bulunduğu ve bu konuyla ilgili olarak şehrin bu talebinin karşılanmasıyla ilgili resmi yazışmalarımızı gerekçeleriyle birlikte oluşturduk. Bu talebimiz üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 23.07.2020 tarih ve 18378 sayılı yazıları ile talebimizin Adalet Bakanlığı İhdas Çalışmaları kapsamında uygun görüldüğü ve yer tespit çalışmalarına başlanılacağı bildirilmiştir. Sürecin uzaması ve Üyelerimizin ve halkımızın haklı olarak yeni noterin bir an önce açılması talepleri üzerine 13.01.2021 tarihinde Adalet Bakanlığına ulaştırılmak üzere TOBB'ye hitaben yapılan resmi girişim ile sürecin bir an evvel sonuçlandırılarak şehrin batı bölgesi için de 6. Noterliğin açılması talep edilmiştir.” demişti.
YER TESPİTİ YAPILDI
Elazığ TSO tarafından başlatılan bu süreçler sonrasında Adalet Bakanlığı tarafından 26 Şubat 2021 tarih ve 31407 Sayılı Resmi Gazete'de Birinci Sınıf Münhal Noterlik İlanı yayınlanmış ve Elazığ'ın 60. Maddede yer alan bilgilendirilmesinde; ‘Kadife ve Lale Sokakla kesişen kavşağın Doğan Çay Sokak ile kesiştiği yerden başlayarak, Doğançay Sokağın Temel Sokak ile kesiştiği yere kadar, buradan devamla Temel Sokağın Doğukent Caddesi ile kesiştiği yere kadar, buradan devamla Doğukent Caddesinin İstiklal Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan kısımlarda ve bu kısımlara açılan cadde ve sokakların 50'şer metre derinliklerinde olacak şekilde mevcut noterliklerle haksız rekabet ortamı yaratmayacak uygun bir yerde, açılmasına karar verilmiştir' ifadeleri yer almıştı.
ONAY ALINDI AMA BAŞVURU YOK
Alınan bilgiye göre Elazığ 5. Noterliği için henüz başvuru yapılmamış durumda. Yer tespiti yapılan ve 5.Noterliğin açılması için gerekli bütün girişimler yapılmasına rağmen sorunun bürokratik olmadığı tamamen noterlik hizmeti için herhangi bir başvurunun olmamasından kaynaklı olduğu ifade ediliyor.
Yaşanan bu gelişmeler sonrası Bingöl'de 7 noter hizmet vermeye devam ederken, komşu ilimiz Malatya'da ise 7.noter açılarak hizmet vermeye başladı.
MALATYA'DA 7.NOTER AÇILDI
Malatya'da 7'nci Noterliği Yeşilyurt ilçesine bağlı Abdulgaffar Mahallesi Davutoğlu sokakta hizmet vermeye başladı.
ACİL İHTİYAÇ
Elazığ'da ki noterlerde yaşanan yoğunluk nedeniyle zorlandıklarını ifade eden vatandaşlar, “Yetkililerimiz verdikleri sözü tuttu ve yeni noterlik için izin alındı. Artık sıra noter açmak isteyen kişilerde. Biliyoruz noterlik için bazı şartların oluşması gerekiyor. Bu nedenle bu şartlara uyan arkadaşlarımızın mutlaka müracaat etmesi gerekiyor. Bingöl ve Malatya'da 7 noter hizmet veriyor. Elazığ'da ise noter eksikliği var. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Vatandaşlar olarak yetkililerden talep ediyoruz.”dedi.
1.SINIF ŞARTI ENGEL Mİ OLUYOR?
İlimizde 5. Noterin açılması yetkisi Resmi Gazete'de yayınlandığı halde noterlerin müracaat etmemesinin iki sebebi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, belirli bir süre bu mesleği yapan “birinci sınıf” noter şartının koşulmasının en önemli yanlışlık olduğunu ifade ediyorlar.
4. notere talipli çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de noterin açılma sınırlarını sınırlayan bölgenin yanlışlığı. Bu adreste yeterli müşteri bulamayacağını düşünen noterler, daha çok müşteri alacak güzergâhın belirlenmesini talep ediyorlar.