5 Japon Elazığ'a Öyle Bir Şey için Geldi ki Duyunca Şok Olacaksınız!
Biri Antalya'da yaşayan 5 Japon Harput'a geldi.
32 senedir Türkiye'de yaşayan İkumi Nonaka, Türk el sanatlarına ilgisi dolayısıyla yıllardır Türkiye'yi geziyor.
Evlendikten sonra Türkiye'ye yerleşen ikumi Nonaka 32 senedir Antalya'da yaşıyor. Türkiye'ye geldikten sonra el sanatlarına özellikle iğne oyasına merak salan Nonaka, yıllardır geleneksel iğne oyasını araştırıyor, konuyla ilgili seminerler ve sergiler düzenliyor.
İĞNE OYASINI JAPONYA'DA DA ÇOK SEVİYORLAR
Japonya'da iğne oyasını tanıttığı arkadaşlarını Türkiye'ye getirip burada eğitimler verdiğini belirten Nonaka,
"Antalya'da ikamet ediyorum. 32 senedir Türkiye'de ikamet ediyorum. İğne oyasını çok seviyorum ve araştırma yapıp yurt dışında tanıtımını yapıyorum. Kitap yazıyorum, seminer düzenliyorum, sergi açıyorum. Bunları Japonya'da da yaptım ve bu vesileyle arkadaşlarla tanıştık. Onlar da Türk el sanatlarına çok meraklıydı. İnce işçilik olduğu için iğne oyayı çok seviyorlar. Bu iğne oya konusu artık Japonya'da da geçiyor.
Türkiye'de geleneksel olarak iğne oya nerede yapılıyorsa oraya öğrenmek için gidiyoruz. Bu sefer Elazığ'ı seçtik. Burada da geleneksel olarak ipek iğne oyası yapılıyormuş. Çok merak ettik. Hocamızı bulduk ve onun sayesinde buradayız. İğne oyası öğreniyoruz" dedi.
''ELAZIĞ'DA DÖRT GÜN KALACAĞIZ"
Geleneksel el sanatlarını öğrenmek için Türkiye'de birçok şehre gittiklerini belirten Nonaka Elazığ'da 4 gün kalacaklarını, Harput'u çok beğendiklerini söyledi.
Nonaka, "Daha önce geleneksel el işlerini öğrenmek için Bursa, Aydın, İzmir, Manisa, Kastamonu, Hatay, Tokat gibi illere gittik.
Japon arkadaşlar çalıştıkları yerlerden izin alıp geldikleri için en fazla bir hafta kalabiliyoruz. Elazığ'da dört gün kalacağız, planımız bu" dedi.
Elazığ'da turizm anlamında yeterli tanıtım yapılmaması şehir gündemini sarsmaya devam ederken bunun en bariz örneklerinden birine şahit olduk. Nonaka, şehrin tanıtımını görmedikleri için bilgileri olmadığını belirtti. Elazığ'ı sadece Elazığ'a gelenler ve görenlerin tanıyor oluşu yerel siyasette yeterince önem arz etmiyor olsa gerek.
"ELAZIĞ'IN TANITIMINI GÖRMEDİĞİMİZ İÇİN BİLGİMİZ YOKTU, GELDİĞİMİZDE HAYRAN KALDIK"
İkumi Nonaka, Elazığlıları çok sevdiğini, iğne oyası konusunda kendilerine çok yardımcı olunduğunu söyledi.
Nonaka: "Elazığ'ın daha önce tanıtımını görmediğimiz için çok bilgimiz yoktu. Ama geldiğimizde herkes hayran oldu. Çünkü insanları da misafirleri seviyorlar, bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. İğne oya konusunda da çok bilgi verdiler. Gördüğünüz gibi beraber çalışabiliyoruz. Harput'a geldik, burada da tarihi yapılar var. Onlara da çok meraklıyızdır, öğrendikçe Harput'u çok sevdik. Elazığ şehir merkezine daha geçmedik ama herhalde oraları da seveceğiz" şeklinde konuştu.
"EN ÇOK ELAZIĞ İĞNE OYASINDA ZORLANDIK"
Elazığ'ın iğne oyasının diğer şehirlere oranla çok daha zor olduğunu belirten Nonaka,
"Başka şehirlerde daha büyük şekiller kullanılıyor iğne oya için ama Elazığ'da daha düz, minik ve narin. Aslında bu düz oyalar çok çok zor. Hatta en çok Elazığ iğne oyasında zorlandık. Demek ki buradaki kadınlar çok daha iyi yapıyor" dedi.