45 GÜNDE KURULAMADI, 5 GÜNDE KURULACAK!

Ankara'daki koalisyon arayışlarının sonuç vermemesi üzerine gözler Kasım ayında yapılacak erken seçime çevrildi

TAKİP ET
Ankara'daki koalisyon arayışlarının sonuç vermemesi üzerine gözler Kasım ayında yapılacak erken seçime çevrildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile koalisyon seçeneği tükenince 'Erken Seçim ' açıklaması yaptı ve Ankara'da siyaset kulisleri bir kez daha hareketlendi.

 

 

''45 GÜNLÜK SÜRE SONA ERDİ''

Hükümeti kurmak için tanınan 45 günlük süre sona erdi. Erken seçim süreci bugünden itibaren resmen başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'nın 116. maddesi gereği Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüştükten sonra seçimin yenilenmesi kararı alacak. Karar önce resmi gazetede yayımlanacak. Ardından da 5 gün içinde geçici hükümet kurulacak. Türkiye ilk kez, geçici hükümet ile seçime gidecek. 

 

AK PARTİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

AKP çevrelerinde, Davutoğlu tarafından açıklanan 'Erken seçim' değerlendirmesi üzerine çalışmalara hız verildi. Özellikle oy kaybının yaşandığı illerde ki listeler üzerinde aralıksız çalışan Ak Parti, özellikle 3 dönem kuralını ortadan kaldırmak için gece gündüz araştırmalarına devam ediyor.

''3 DÖNEM KURALI KALKAR VE LİSTELER HALKI MEMNUN EDER''

3 Dönem kuralına takıldığı için geçtiğimiz seçimler de listede yer alamayan siyasetin güçlü isimleri tekrar geri dönüyor. Geçtiğimiz seçimde listede yer alamayan isimler, tekrar siyasi arena da boy göstermeye devam edecek.

SEÇİM HÜKÜMETİ OLUŞMA SÜRECİ NETLEŞTİ

45 günlük hükümet kurma sürecinin bitmesinin ardından seçim hükümeti oluşma süreci de netleşti. Erken seçim kararı resmi gazetede yayımlanacak. Ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir milletvekilini seçim hükümetini kurmakla görevlendirecek. Görevlendirilen kişinin de kendisine görev verildiği tarihten itibaren 5 gün içinde kabine listesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunması gerekecek.

 

''KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ SONUÇ VERMEDİ''

Hükümeti kurma süreci 9 Temmuz'da başlamıştı. Görevi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP liderleri ile HDP Eş Genel Başkanları ile görüştü. Ardından da CHP ile istikşafi görüşmeler başladı. Ancak AK Parti-CHP koalisyonu kuralamadı. Başbakan, CHP ile görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından, MHP lideri Devlet Bahçeli ile ikinci kez bir araya geldi. Ancak bu görüşme de sonuçsuz kalınca, Davutoğlu sürenin dolmasına 5 gün kala görevi Erdoğan'a iade etti.

 

''ANAYASA 5 GÜN İÇİNDE KURULMASINI ÖNGÖRÜYOR''

Bugüne gelinen sürece bakıldığında 45 gün içerisinde hükümet kurulamadı. Ancak, seçim hükümetinin 5 gün içinde kurulması gerekecek. Çünkü Anayasa, Geçici Bakanlar Kurulu'nun, yenilenme kararının Resmi Gazete' de yayımlanmasından itibaren 5 gün içinde kurulmasını öngörüyor.

Bakmadan Geçme