27. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları başladı
Bu yıl 27. düzenlenen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları çok sayıda davetlinin katılımıyla başladı.
Elazığ Belediyesi'nin ev sahipliğinde Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi'nde ; Ziya Gökalp, Ganire Paşayeva ve Prof.Dr. Nuri İle Pakdil anısına, "Kurgudan Gerçeğe Şiir" temasıyla düzenlenen 27. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları açılış programına Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğulları, TİKA Başkan Yardımcısı Ümit Naci Yorulmaz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, ETSO Başkanı İdris Alan, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Özbekistan, Tataristan, İran, Kerkük, Kosova, KKTC ve Türkiye'den 21 şair ve vatandaşlar katıldı. Program, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okumasıyla başladı. Prof. Dr. Ahmet Buran yaptığı açılış konuşmasında “Hazar şiir akşamları bir kez Bakü'de diğer bütün programlar ise Elazığ'da yapıldı. Programlarımıza daha önce 680 şairimiz katılmış bu programla birlikte katılımcı sayısı 700 şairi geçmiştir” dedi.
HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI ARTIK ELAZIĞ BELEDİYESİ UHDESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Şerifoğulları “Bugün ayrı bir gurur kaynağım daha var. Türk Dünyasının en kapsamlı edebiyat etkinliği olarak kabul edilen ve bir marka değer olduğu konusunda hemfikir olduğumuz Uluslararası Hazar Şiir Akşamları'nı bundan böyle Belediyemiz uhdesinde gerçekleştiriyoruz.
Bu adım değerleriyle güçlü bir şehir inşa etme hedefimize ilişkin çok kıymetli bir adımdır ve bizler için apayrı bir mutluluk kaynağıdır. Bu topraklar, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Bu topraklar yüzyıllar boyu ilim ve irfan merkezi olarak Anadolu'ya ışık olmuştur. Bu topraklarda Ahmet Kabaklı, Nurettin Ardıçoğlu Prof. Bahaeddin Ögel, Şemsettin Ünlü, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Ahmet Tevfik Ozan, Fethi Gemuhluoğlu gibi nice fikir, edebiyat ve gönül insanı yetişmiştir. Bu kıymetli kalemler Türk Edebiyatı'na izler bırakmış önemli şahsiyetlerdir. Bu güçlü medeniyetin ruh bulduğu topraklar, bugün de Hazar Şiir Akşamları'yla Orta Asya'dan Balkanlara geniş bir coğrafyayı istisnai bir iklimde buluşturuyor” diye kaydetti.
ZİYA GÖKALP'i ANLAMAK MİLLİ BİR DURUŞTUR
Şerifoğulları “Kültürün ve sanatın gücünden ilham alarak bir araya geldiğimiz bu anlamlı organizasyonda, kıymetli yazar ve şairlerimizin katılımıyla milletimizin manevi hedefi Kızılelma, Azerbaycan-Türk Dünyası ve kanayan yaramız Kudüs temaları işlenecek. Böylesine anlamlı temalarla Hazar Şiir Akşamları, bir kültürel etkinlik olmanın ötesinde, toplumsal farkındalık oluşturma noktasında da önemli misyon yüklenmiş olacaktır. Düzenlenecek etkinlikler kapsamında vefatının 100. yılında Türk fikir hayatını derinden etkilemiş ve ciddi izler bırakmış kıymetli bir fikir adamı olan Ziya Gökalp'i anacağız. Türk dünyasının ortak kimliğini güçlendiren fikirlerin öncüsü, Türk milliyetçiliğinin en önemli düşünürlerinden olan Ziya Gökalp'i anlamaya çalışacağız. Zira Merhum Ziya Gökalp'ı anlamak, ilmini ve fikrî mirasını bilmek, gelecek nesillere miras bırakmak hepimiz için milli bir duruştur” diye aktardı.
Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu ise yaptığı konuşmada “Hazar Şiir Akşamları'nın temaları hepsi birbirinden çok önemli. Aslında hepsinin ortak kaynağı Türk cihan hakimiyeti mefkuresi. Aleme nizam vermek olarak yola çıkmış olan atalarımız dünyada gerçekten mazlumlara kol kanat germişler. Bugün biz Ermeni soykırımı gibi bir saçmalıkla sürekli olarak suçlanan bir milletiz. Şu anda günümüzde gözümüzün önünde Gazze'de insanlık katlediliyor. Her türlü kendi tabirle ortaya koydukları Tüm değerler ayaklar altına alınıyor. Yine kendi yeşerttikleri bir uydu devlet tarafından insan hakları hukukun üstünlüğü, çocuk hakları, sivillerin korunması, işte hep Cenevre savaş sözleşmesi deniyor. Bunları hepsinin nasıl ayaklar altına alındığını ve çiğnendiğini görüyoruz. Yine geçmiş yıl döneyim biz 1914 yaşanmış olan Ermeni tehciri ilgili olarak suçlanıyoruz. Ve karşısında şöyle diyor ya biz sistemsel bir kötülüğün parçası olan bir millet değiliz ve olamayız. Umuyorum ki işte gerçekleştirdiğimiz Kızıl Elma insansız hava aracı başta olmak üzere pek çok başarıyla tekrar o Türk'ün cihan hakimiyetini ihya edeceğiz. adaletsizlikleri, zulümleri kendi elimizle düzeltir hale geleceğiz. Yüce Allah'ın aziz milletimize bir kut, bir görev verdiğine inanan birisiyim ve Bu inançla her zaman için çalıştım” dedi.
Hatipoğlu “Bir gün Türk Dünyası'nın adeta Tuna'dan Çin Seddi'ne kadar bağımsız, hür kendi devletleri üzerinde, kendi ayakları üzerinde duran devletler haline geleceğini ve dünyanın en önemli şeyi olacağına ben lise yıllarından itibaren, üniversite de dahil olup, ilk yılların itibaren her zaman için inanmış ve bu hususla ilgili olarak çaba harcamış bir kardeşinizim” diye kaydetti.
Konuşmaların ardından Ziya Gökalp ve Kızılelma adlı panel ile etkinliğe devam edildi.