20. YY MİMARİSİ ÖRNEĞİ AĞIN UZUNGİL CAMİ

Ali ÖZTÜRK/Ağın tarihi ve turistik açıdan çok önemli bir yerdir. Keban baraj gölü yanında kurulmuş olan Ağın ilçesi konum olarak çok önemli bir yerdedir. Tarih boyunca birçok devletin himayesi altına girmiş Ağında bu devletlerin bıraktığı birçok yapı ve tarihi eser bulunmaktadır.

TAKİP ET
Bu yapılar Ağın'ın kültür mirasını ve tarihini oluşturmaktadır. Bu yapılar tarihimizin öğrenilmesinde de çok önemli bir rol oynamaktadır.Tarihi ve turistik yapıların tanıtılması da çok önemli bir konudur. Bu tarihi yapıların yeterli derecede tanıtımı yapılmadığı için vatandaşlar tarafından tarihi yapılar ve eserler bilinmemektedir. Gerek yazılı gerekse görsel medya da Ağın da bulunan tarihi yapıların tanıtımı daha fazla yapılmalıdır. Bu yapılarında biride Uzungil Camidir.  Uzungil Cami Ağın'ın önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Ağın'ın tanıtılmasında Uzungil Caminin önemi çok büyüktür.

  Taş Yapısı Dikkat Çekmekte

Elazığ Ağın İlçesi Hacı Yusuf Mahallesi, Harmanlar mevkiindedir. Camii ibadete açık ve iyi durumdadır. Cami 1916 yılında (20.yy) inşa edilmiştir. Yapı eğimli arazide kurulu olduğundan iki katlıdır. Yapı enine dikdörtgen planlıdır. Camii üst katta yer almaktadır. Camiinin kuzey cephesine bitişik olarak muhdes bir kısım ilave edilmiştir. Muhdes ilavenin batı cephesinde yer alan bir kapıdan ayakkabılık olarak kullanılan kısma girilmektedir. Ayakkabılık kısmının güneyinde yer alan basık kemerli bir kapıdan harim kısmına geçilmektedir. Bu kapının kemer ve söveleri taştandır. Kemer ve sövelerin üzerleri boyanmıştır. Muhdes kısmın üst katı mahfel katına ilave edilmiştir. Üst kata kuzey cephede yer alan basamaklarla çıkılmaktadır. Harim kısmının üzeri kontrplak kaplı ahşap tavanla örtülüdür. Tavanı ahşap mahfelide taşıyan tek bir ayak taşımaktadır. Güney, doğu ve batı ceplerde yer alan ikişer kemerli pencere ile aydınlanmaktadır. Mihrap basit bir niş şeklindedir. Ahşap minber camiye yeni konmuştur. İçten kuzeyde yer ahşap mahfel katına kuzey cephede yer alan muhdes ilavenin üst katından girilmektedir. Yapının duvarları moloz taş örgülü içten ve dıştan sıvalıdır ve dikkat çekicidir. Dıştan güneybatı köşede üst kısmı mukarnas olarak düzenlenmiş pah yer almaktadır. Caminin içerisinde duvarlara yaklaşık 1 m yüksekliğinde ahşap lambri kaplanmıştır. Yapı dıştan oluklu sac kaplı ahşap çatı ile örtülüdür. Yapının güney cephesinde alt katta dört pencere ile bir kapı yer almaktadır. Caminin minaresi bulunmamaktadır.

Bakmadan Geçme