ALTINDAKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK

Tamer ÖREN - Ekonomistlerin yıl boyunca altın gram fiyatının artacağı yönünde görüş bildirdiklerinin altını çizen Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret ÇAKMAKÇI 'Özellikle düğün yapacak kişiler altınlarını şimdiden alsınlar. Altında fiyatlarında düşüş beklemiyoruz. Aksine yıl boyunca gram fiyatının daha da yükselmesini bekliyoruz' dedi.

 ALTINDAKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Serbest piyasada altının gram fiyatı 173 lira olurken uzmanlar, bu artışın yıl boyunca devam edeceği yönünde görüş bildiriyorlar. Altın ve döviz fiyatlarının yükselişte olmasının ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıların ve Amerikan Merkez Bankasının almış olduğu faiz kararının etkili olduğunu ifade eden Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret ÇAKMAKÇI “ Ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar, işsizlik oranları bunların hepsi piyasaları olumsuz etkiliyor. Ülkemizin şuan sınır dışında harekat düzenlemesi, Batılı ülkelere karşı vermiş olduğu mücadele altın fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Ekonomi ve Gümrük ve Ticaret bakanlarımızın açıklamaları bu yükselişin daha da devam edeceği yönünde. Bu ortam vatandaşta da belirsizliğe neden oldu. Vatandaş ne altın alıyor ne de satıyor bu da piyasaların kilitlenmesine sebep oldu.  Şu an sektör olarak çok kötü durumdayız. Maalesef önümüzü göremiyoruz.  Hep söylüyorum, altın uzun vadeli yatırım aracıdır. 2016 yılında altın gram fiyatı 100 lira iken bugün 173 lira. Bu yükseliş devam edecektir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla altına yatırım yapabilir” diye konuştu

 

Euro, Dolarda yükseliş devam ediyor

Euro, dolarda da yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı yükseliş devam ediyor. Merkez Bankası Başkan ‘Yılsonu dolar 4 bin 150, Euro 5 bin 200 ’ diye açıklasa da ekonomik veriler Euro ve doların bu rakamın çok üzerinde seyredeceğini gösteriyor. Biz önümüzü göremediğimiz için bu rakamlara takılmamanın bu rakamların çok çok üzerinde olacağına şahsen inanıyorum. Yılbaşından önce yapmış olduğum açıklamalarda 2018’in altın yılı olacağını söylemiştim. Özellikle ons bazında büyük bir patlama bekliyoruz. Bin 300 seviyelerinde olan ons altın gramının 2000 lira seviyelerine çıkacağı yönünde piyasa analistlerinin görüşleri var.  Bu görüşleri dikkate aldığımızda altın gram fiyatının 200 liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor ki! Bu bizi iş kaybetme korkumuzdan dolayı gerçekten sektör olarak üzüyor. Bir cumhuriyet altını bin 150- bin 200 liraya alamayan vatandaş bin 500 liraya nasıl alacak? Sektörün daralacağı konusunda ciddi endişelerimiz var.

 

Düğün alışverişi yapacaklar altının düşmesini beklemesin

Düğün, nişan, sünnet gibi merasimlerin yoğun olarak yapıldığı sezona girilmek üzere olduğunu hatırlatan ÇAKMAKÇI “Düğün alışverişi yapacak olan vatandaşlar kesinlikle ama kesinlikle altın düşecek diye beklemesinler. Bir an önce alışverişlerini yapsınlar. Çünkü daha sonraki süreçte yüksek rakamlardan alışveriş yapma gereği duymasınlar” diye kaydetti.

 

Altının yükselişi alışveriş miktarını düşürdü

Altının gramının her yıl daha da yükseldiğine dikkat çeken ÇAKMAKÇI “Altında büyük yükseliş, düğün alışverişlerini çok etkiledi. 4 çift bilezik alan düğün sahibi 2’ye düştü. Set alacaklar, bilezik almaya yöneldi. Her ne kadar kız tarafı bu alışverişlere sıcak bakmasa da sonuçta insanların da bir alım gücü var. Altındaki bu yükseliş bizim işlerimizi de ciddi anlamda da sekteye uğratıyor” diye aktardı.

Vatandaş yatırım aracı ile aksesuarı ayırt etmeli!

 Son dönemlerde aksesuar alımlarında sürekli sorunlar yaşadıkları dile getiren ÇAKMAKÇI “Vatandaşımız bir kolye, ya da alyans alacağında ilk sorusu  ‘bozdurunca ne kadar zarar ederim?’ oluyor. Vatandaşlarımızın şunu bilmesinde fayda var. Aksesuarları asla bir yatırım aracı olarak görmemeliler. İşçilik oluşan her üründe bozdururken zarar ederler. Bunu göz ardı etmesinler. Alınan kolye, yüzük ya da set takmak için alınıyor. Eğer zarar etmek istemiyorsa vatandaşımız, aksesuar almak yerine gram altın ya da normalaltın alsın. Bu konuda vatandaşlarımızla ciddi sorunlar yaşıyoruz. Aksesuar alımlarında bu uyarılarımızı dikkate alıp ona göre alışveriş yapsınlar.”