Altgeçit Yapımına Başlanıyor

Hakimiyet Gazetesi olarak ilk kez gündeme getirdiğimiz ve projesini tek geliş tek gidiş olduğu için eleştirdiğimiz İstasyon Altgeçit Projesinin ihalesi gerçekleştirildi. İhaleyi alan Elazığ firmasına Cuma günü yer teslimi yapılacak ve çalışmalara başlanacak. 

Altgeçit Yapımına Başlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes YILAR/1934 yılında tren garının hizmete açılması ile birlikte 87 yıl şehrimize hizmet veren, zaman içinde oluşan deformasyon ve yıpranma ile birlikte tehlike arz eden Tren Garı İstasyon Altgeçidinin yenilenmesi çalışmalarında önemli bir aşama daha geçildi.

TRAFİĞE KAPATILMIŞTI
87 yıldan  beri hizmet veren altgeçidin bir şeridinde yaşanan sorun sebebiyle çelik konstrüksiyonla  güçlendirme yapılmış ancak bu çalışmanın ardından büyük araç ve kamyonların geçişinde yaşanan problemler sebebiyle alt geçit tümüyle araç trafiğine kapatılmıştı.

Bölge mahalle muhtarlarının talebi üzerine bir şeridi hizmete açılan altgeçitte birçok kazalar meydana gelmiş ve yöre halkının tepkisine yol açmıştı.

PROJE GELECEĞE HİTAP ETMİYOR
TCDD, bu sorunu çözmek amacıyla altgeçidin yenilenmesi amacıyla bir proje hazırlamış ancak proje eskisi gibi biri gidiş, biri geliş olmak üzere iki şerit olarak planlandığı için kamuoyundan tepki almıştı.

PROJE SAVUNULMUŞTU
İlimiz merkezini Güney Çevre Yolu, yeni yapılan TOKİ konutları, yeni terminal binası ve yörede bulunan çok sayıda mahalle ve köye bağlayan altgeçidin iki gidiş iki dönüş olmak üzere dört şerit olması yönündeki yayınlarımızın ardından TCDD yetkilileri projeyi savunarak hem araç trafiği şeridi hem de yaya geçidinin genişletildiğini, altgeçidin dört şerit olarak projelendirilmesinin bölgeden geçen altyapı şebekeleri yüzünden teknik olarak mümkün olmadığını ifade etmişlerdi.

İHALE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bu tartışmaların gölgesinde 25 Haziran 2021 tarihinde yapılan ihale sonuçlandı. 

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek,  ihale ve yapım sürecine ilişkin önemli bilgiler aktardı.

ELAZIĞLI FİRMA YAPACAK
İhaleyi alan firma ile ilgili açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Felek: “İhaleye toplamda 25 firma katıldı. İhaleyi sahibi inşaat mühendisi olan Elazığlı bir isim aldı. Önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanacaktır” ifadelerini kullandı.

BİLGİ EDİNMEDEN AÇIKLAMA YAPILMASI DOĞRU DEĞİL
“Altgeçit konusuyla ilgili eleştirileri cevaplandırmak ve yapılacak yeni köprüyle ilgili teknik bilgileri aktarmak üzere ilimize gelen TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek bu ziyaretinde muhtarlarla telefon numarasını paylaştığını, kendilerine hangi konuda olursa olsun bilgi almaları gerekirse 7/24 aranabileceğini söylediğini belirterek Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan’ın konuyla ilgili herhangi bir bilgi elde etme girişim ve talebi olmadığı halde, açıklama yapılmasının yanlış olduğunu söyledi.

YER TESLİMİ CUMA GÜNÜ
İhale süreci ve çalışmaların başlamamasına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Bölge Müdürü Felek, “İhale süreçlerinde devletimizin bir prosedürü vardır ve bu süreç şu anda işliyor. İhaleye büyük bir katılım oldu ve bunların itiraz süreçleri işletildi. Bayram tatili nedeniyle  de sözleşme imzalanamadı ama Pazartesi (26.07.2021) günü sözleşme imzalanacak ve Cuma (30.07.2021) günü yer teslimi yapılarak yeni köprümüzün kısa sürede tamamlanması sağlanacaktır.

İŞİN SÜRESİ 300 İŞ GÜNÜ
İstasyon alt geçidinin yıkılarak yenisinin yapılması amacıyla açılan ihalede işin süresi 300 gün olarak belirlendi. Bu sürede tren seferlerinin aksamaması için altgeçidin aşama aşama yapılacağı, demiryolu hattının deplase edilerek ulaşımın aksamaması için değişik formüller uygulanacağı ifade ediliyor.