Alım Garantili Üretim

Hükümet, tarımsal üretimde yaşanan sorunlara üretimi artırarak çözüm bulmaya çalışıyor. Köprü, otoyol ve şehir hastanelerinde uygulanan geçiş garantili sistem, tarımsal üretimin artırılması için de uygulanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan 'alım garantili üretim sistemi' ile devlet, çiftçinin ürettiği ürünlere alım garantisi verecek, çiftçi de değerinden satacağını bildiği için daha çok üretim yapacak.

Alım Garantili Üretim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçmişte patates ve soğanda yaşanan, son günlerde ise ayçiçek ve şekerde kendisini gösteren kriz ile fiyatları fahiş oranda artan tarımsal ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığını harekete geçirdi.

Pandemi sonrası önemi ve fonksiyonu artan ve stratejik bir konuma yükselen tarımsal üretim konusunda hükümet yeni bir sistemi hayata geçirmeyi hedefliyor.
Tarım Bakanlığı'nın çalışmalarıyla kısa vadede ‘alım garantili üretim’ sistemine geçilmesi planlanıyor. Yeni sisteme göre öncelikli ürünler belirlenecek ve farklı destek politikaları uygulanacak.

Alım Garantili Üretim

KRİZDEN ÇIKMA ARAYIŞLARI
Pandemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede gıda tedariki ortak problem haline geldi.
Yaşananlar üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, acil olarak atılacak adımların belirlenmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye talimat verdi.
Talimatın ardından hemen harekete geçilerek yeni planlamalar üzerinde çalışıldı.

Alım Garantili Üretim

ALIM GARANTİLİ ÜRETİM  
Planlama doğrultusunda Türkiye’de kısa vadede ‘alım garantili üretim’ sistemine geçilecek.

Buna göre, Türkiye için elzem olan ürünlerle ilgili bölgesel planlama yapılacak ve bu ürünlere devlet tarafından alım garantisi verilecek. Bu plan çerçevesinde üretim yapanlara farklı destek politikaları uygulanacak.

ÜRETİCİ DESTEKLENECEK, ÜRETİM ARTACAK
Stratejik ürünlerde çiftçiyi daha çok destekleyip üretimi artırmaya adayalı yeni sistem ile öncelikli olarak kendi iç ihtiyacımız ve yeterliliğimizi sağlamak hedefleniyor. Yeni sistemle ülke için elzem olan ürünlerle ilgili üretim artırılıyor.  Destek kalemleri, üreticinin lehine yeniden belirlenmesi planlanıyor. 

Alım Garantili Üretim

HEM FİYAT HEM ALIM GARANTİSİ
Yeni sistemle birlikte üreticiyi korumakla birlikte çiftçinin kâr ettirici modellerle üretimi desteklenecek. Bunun için garantili alım modelleri öne çıkıyor. Piyasayı regüle edecek adımlarla birlikte, gelir garantili modellere geçilmesi gündemde. 

PİLOT UYGULAMA BAŞLATILACAK
Hem fiyat hem de alım garanti sistem  modeli pilot olarak başlatılacak.   Bu modele göre çiftçiye her türlü garanti verilecek. Günü geldiğinde sahadaki şartlara göre fiyat belirlenecek.

Alım Garantili Üretim

ÜRETİCİ PAZAR SORUNU YAŞAMAYACAK
 Yeni sistemle, alım garantisi sayesinde çiftçinin üretmekten korkmayıp çekinmeyeceğini dile getiren uzmanlar şunları ifade ediyorlar: “Çünkü elindeki ürünü satacağını bilir. Sözleşmeli tarım da bu modelin bir unsuru. Bölgesel üretim planları ile her bölgede üretilecek ürünler belirlenecek. Bir yıl önceden devlet burada ‘Bunu üretirsen alım garantisi veriyorum‘ derse mesele çözülür. Üç beş yıl içinde problem biter, sistem oturur."

GÜBRE MALİYETLERİ DÜŞÜYOR
Tarımın ve tarımsal üretimin stratejik bir konuma yükselmesi karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle çiftçinin daha fazla üretime yönlendirilmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi gibi konularda tedbir alınmasını da istedi. Erdoğan, milletvekilleri ile yaptığı son istişare toplantısında; şu anda çiftçilerin en çok problem yaşadığı gübre maliyetlerinin düşürülmesi için adım atıldığını hatırlattı.

Alım Garantili Üretim
YÜZDE 30 İNDİRİM
Fiyatlarda yüzde 30 indirime gidildiğini, gübre üreticilerine ‘Ürettiğiniz maliyete satacaksınız. Kâr etmeden satacaksınız’  dediklerini ifade eden Erdoğan, Üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmek için bakanlığımız yeni adımlar da atacaktır ifadelerine yer verdi.

BUĞDAYDA ROTA DEĞİŞİYOR
Öte yandan, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle buğday başta olmak üzere bazı ürünlerde yaşanması beklenen tedarik sıkıntısının, Kazakistan, Arjantin ve Brezilya’dan yapılacak ithalatla çözülebileceği belirtiliyor.

MAKARNA İÇİN BUĞDAY ALIYORUZ
Türkiye şu anda bir kilo buğday almasa bile kendine yetecek durumda olduğunu ifade eden uzmanlar, “Ama ithal etmemiz de lazım. Çünkü buğdayı Türkiye’de işleme rejimi kapsamında alıp işleyerek dışarıya satıyoruz. Makarna ve un olarak ihraç ediliyor. Bunun için ithal etmek zorundayız. İş adamları Latin Amerika ülkeleri ile bağlantıları yapmaya başladı." değerlendirmesini yapıyorlar.