Alan: 'Lojistik Üs şimdi değilse ne zaman?'

14 Mayıs 2023 genel seçimleri öncesi milletvekili seçilecek isimlerin takip etmesi ve sonuçlandırması gerekenleri içeren 12 maddelik bir manifesto yayınlayan Elâzığ TSO Başkanı İdris Alan, son depremle birlikte eksikliği bir kez daha hissedilen lojistik üs merkezi için harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Alan: 'Lojistik Üs şimdi değilse ne zaman?'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, ilimiz ve bölgemizin son yaşadığı depremle birlikte lojistik merkeze olan ihtiyacın ne kadar elzem ve hayati olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

İlimizin yaşadığı 2020 ve 2023 depremleri ile, deprem dirençli bir şehir konumuna yükseldiğini, sorunlu yapı stokunun büyük oranda yenilenmekle birlikte deprem sonrası hem kamu kurumları hem de STK’ların olaylara müdahale etme konusunda oldukça tecrübe ve birikim sahibi olduklarını ifade eden Başkan Alan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi. “Elazığ, yaşadığı depremler sonrası devletimizin gayretli adım ve çalışmalarıyla depreme dirençli bir kent haline geldi. Özellikle zemini sağlam rezerv alanlarına yapılan TOKİ konutları ile halkımız güvenli evlerine ulaştı. 2023 depremiyle birlikte ağır hasarlı olan konutlar için de hak sahiplerine verilmek amacıyla yine çok elverişli alanlarda konut yapımına devam ediliyor. Süreç tamamlandığında yaklaşık 35 bin konut hak sahiplerine teslim edilmiş ve şehrimiz deprem güvenli bir il konumuna yükselmiş olacak.”

Alan: 'Lojistik Üs şimdi değilse ne zaman?'

Şehrimizi depreme dirençli bir il konumuna getirmenin önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken ve bu konuda önemli çalışmalar yapan tüm kamu kurumları ve siyasilere teşekkür eden Başkan Alan, bu aşamadan sonra Elazığ’a lojistik merkez yapılmasının bölgede yaşanması beklenen deprem sonrası kısa sürede müdahale için şart olduğunu ifade etti.

Bölgemizin son günlerde şiddetli depremlerle sarsıldığına dikkat çeken Başkan Alan; “Malatya'da meydana gelen ve ilimizle birlikte birçok şehri etkileyen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından   Sivas'ta 10 dakika arayla 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşmesi de gösteriyor ki bilim adamlarının dikkat çektiği ve oldukça yıkıcı olacak Yedisi ve Tunceli bölgesinde her an yeni bir deprem olması mümkün. Bu bölgede yaşanacak olası bir depremde en yakın ve bu konuda en tecrübeli olan il olarak Elazığ’a önemli bir göreve düşecek. Ticaret ve Sanayi Odası olarak 14 Mayıs 2023 genel seçimleri öncesi ilimizden milletvekili seçileceklerden beklentilerimize yönelik yayınladığımız 12 madde arasında yer alan “Lojistik Üs Projesi”nin desteklenerek hayata geçirilmesi talebimizi seçim öncesi kamuoyuna ilan etmiştik. Bu manifestomuzu ilan etmekle kalmayıp, o tarihten bugüne, konuyla ilgili taleplerimizi önemine ve aciliyetine binaen başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız olmak üzere her fırsatta dile getirmiştik. Deprem bölgesine kısa sürede hem arama-kurtarma ekip ve ekipmanları hem de yaşamsal malzemeler ulaştıracak kapsamlı ve lojistik merkezin ilimizde kurulmasına yönelik uzun süreden beri çağrılar yapmamıza ve konunun ciddiyetine dikkat çekmemize rağmen bugüne kadar lojistik merkez ile ilgili yöneticilerimiz ve siyasilerimizden herhangi bir açıklama gelmediğine şahit olmaktayız.”

Alan: 'Lojistik Üs şimdi değilse ne zaman?'

“LOJİSTİK ÜS, DEPO DEĞİLDİR”

AFAD gibi depremle ilgili önemli bir kurumun İl Müdürünün Lojistik Merkezi;  çadır, battaniye ve diğer gıda maddelerinin muhafaza edildiği depo olarak ifade edip bu amaçlı depolarının zaten mevcut olduğunu ifade etmesini talihsizlik bir açıklama olarak gördüklerini  belirten Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, “Lojistik Merkezi demek devasa bir operasyonel organizasyon demektir. Gönderilen malzemeleri ayırma, tasnif, soğuk hava deposu, ürünleri soğuk zincirle ulaştırma, kategorize etme, yükleme ve en önemlisi de ürünlerin afet iline ulaşması sonrası orada bunları kimin, nereye, nasıl indireceği belli olan bir organizasyondur. Ticaret ve Sanayi Odası olarak dile getirdiğimiz Elazığ Lojistik Merkezi’nin hedefi; bölgemizde lojistik hizmet veren firmalara ve lojistik sektörüne yatırım yapacak yeni girişimcilere, nakliye, depolama, dağıtım ve intermodal taşımacılık imkânları sağlamaktır. Bu projemizle, ilimizde yeni iş fırsatları oluşturup ticaret ve bölgesel yatırımlar aracılığıyla büyümeyi sağlayan daha rekabetçi bir bölge ekonomisi için tedarik zincirini pekiştiren kapsamlı bir lojistik piyasası oluşturarak, hem piyasaya hem de olası depremlerde tüm bölgeye gerekli tüm desteklerin anında ve verimli bir şekilde ulaştırılmasıdır.”

“BİR ÇOK PAYDAŞLA HAYATA GEÇİRİLECEK”

Lojistik Üs Projesinin birçok kamu kuruluşunun koordine ve desteğiyle hayata geçirileceğini ifade eden Başkan Alan; “Proje;  Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi,  Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Teknova Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Fırat Üniversitesi, Elazığ Ticaret Borsası, Fırat Kalkınma Ajansı ve diğer tüm paydaşlar işbirliği ile ilimizde üretilen veya ilimiz üzerinden dünya pazarına sunulan ürünlerin taşıma, hem ilimizde hem de limanlarda depolama ve dağıtım operasyonlarının iyileştirilmesine ve yönetilmesine doğrudan katkı sağlayacak; karayolu, demiryolu, havayolu taşımacılığı, dağıtım, depolama, elleçleme, konsolidasyon, ayrıştırma, gümrükleme, ihracat, ithalat ve transit işlemleri gibi lojistik kapsamındaki tüm hizmetlerin verileceği Elazığ Lojistik Üssünü ilimize kazandırılması sağlanacaktır.”

Alan: 'Lojistik Üs şimdi değilse ne zaman?'

BUGÜN DEĞİLSE NE ZAMAN?

Yaşanan depremler sonrası bölgenin en önemli ihtiyacı olan, olası büyük depremler sebebiyle birçok ilde üretimin durması sonucu ciddi sorunlar yaşanacağı gerçeğinden hareketle, atlattığı birçok depremle artık güvenli şehir haline gelen, konutları kadar fabrikaları da depreme dirençli olan Elazığ’da yapılacak bir Lojistik Üs, bölgenin can kurtarıcısı olacağı gibi yeniden inşasında da etkin roller oynayacak stratejik bir adım olacaktır.

 Son yaşadığımız depremlerle birlikte Lojistik Üs Merkezine olan ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmış ve “bugün değilse ne zaman?” anlayışıyla bunun yapılmasının ne kadar elzem olduğu görülmüştür. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak öncelikle siyasilerimize açık mektup olarak bu konuya bir kez daha dikkat çekiyor ve somut adımlar atılmasını bekliyoruz”