Akıllı Şehirler, Kalkınan Kentler

Son yıllarda tüm belediyelerin kullandığı ve vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayan akıllı şehirler ve akıllı belediyecilik anlayışının geldiği aşamalar, Elazığ'da düzenlenen bir panelde konuşuldu.

Akıllı Şehirler, Kalkınan Kentler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilgi Güvenliği Derneği tarafından Elazığ’da Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları Paneli düzenlendi.

Düzenlenen Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları Paneli, başta belediye başkanları ve yetkilileri olmak üzere belediye başkan aday adayları tarafından da büyük ilgi gördü. 

Panelde; ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, ASELSAN Akademi Direktörü Prof. Dr. Abdurrahman Akyol, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara İl Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzuhan Burcu Gültekin ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin T. Gençoğlu akıllı şehir ve belediyecilikle ilgili sunumlar yaptı.

MODERATÖRLÜĞÜNÜ PROF. DR.ÖZER YAPTI

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (Elazığ TSO) konferans salonunda düzenlenen panelin operatörlüğünü,  Millî Eğitim Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi arasında imzalanan protokolle, tamamen Türk mühendislerin emeğiyle oluşturulan ve ders kitap incelemesinde yerli ve millî yazılım programı olan intihal.net yazılımını hayata geçiren Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer yaptı. 

Prof.Dr. Özer, teknolojinin her alanda olduğu gibi belediyecilik ve kent yönetiminde hem kuruma hem de vatandaşlara büyük imkân ve kolaylıklar tanıdığını, birçok belediyenin bu işlemlerden yararlandığını ve vatandaştan takdir aldığını söyledi. Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik uygulamalarıyla belediyelerin hizmetlerinde önemli bir hız ve kalite yakaladıklarını belirten Prof.Dr. Özer, belediyelerin bu imkânlardan faydalanmasının kentler için önemli olduğunu ifade etti. 

Akıllı Şehirler, Kalkınan Kentler

ALAN: “VERİLERİ İYİ KULLANAN KENTLER,  SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYI BAŞARAN ŞEHİRLERDİR”

Yeni teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlarla her geçen gün yaşantıların değiştiğini belirten Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, “Akıllı şehirler, modern teknoloji ve dijital altyapı kullanarak sürdürülebilir, verimli ve yaşanabilir şehirler oluşturmayı amaçlayan kentsel planlama ve geliştirme yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda, akıllı şehir teknolojileri ve veri analizi kullanılarak şehirlerin altyapısı, enerji kullanımı, ulaşım, çevresel sürdürülebilirlik, kamu hizmetleri ve yaşam kalitesi gibi alanlarda optimize edilmesi hedeflenir. Akıllı şehirlerde, paydaşlar arasındaki işbirliği sayesinde sürdürülebilir ekonomik büyüme, kaynak kullanımındaki etkinlik, şehir ekosisteminin verimliliği, yenilikçilik ve rekabet gücü gibi kavramlar öne çıkmaktadır” dedi. 

YÜCEL: “YAPAY ZEKÂ İLE HAYATI DAHA KOLAYLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Akıllı şehircilik veya yeni yaklaşımla, yapay zekânın kullanımıyla birlikte hayatı daha kolaylaştırılacak önlemlerin alınmasının teknolojik olarak temel hedefleri olduğunu ifade eden ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, “Öncelikle bilgi güvenliği  açısından konuyu ele alırsak, genel manada mümkün olduğu kadar sistemler büyük veri işlenip onunla ilgili sonuçlar çıkmaya başladığında bize ileriye dönük yapay zeka kullanımı sayesinde bazı olaylar  olmadan önlem alma fırsatları çıkıyor. Yapay zekanın kullanımıyla suç öngörüsü dediğimiz bir olay olmadan onu tahmin edip belli önlemler geliştirilmesi dahildir. Yine depremler ilgili belli sismik verilerin detaylı bir şekilde analiz edilerek o verilerin doğru değerlendirmeye erken uyarı sistemlerin geliştirilmesi olabilir. Akıllı ulaşımdan kent güvenliğine kadar birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışılması temel hedeflerimizdir” diye konuştu. 

Akıllı Şehirler, Kalkınan Kentler

YÜCEL: “DEPREMLERDE  ÇOK SAYIDA İNSANIMIZIN KURTULMASINA VESİLE OLDUK”

 ASELSAN’ın depremde çok önemli işler yaptığını aktaran Yücel, “İlk gördüğümüz işlevlerden biri haberleşme sistemleriyle ilgili oldu. Biz fazlaca cep telefonu ve GSM’ye bağlıyız. Bu hayatın vazgeçilmez bir unsuru. Afette ilk etkilenen GSM şebekeleri oluyor. Telefon sistemleri birden kesintiye uğruyor. Bu paniğe neden oluyor. Güvenlik güçlerinin ve AFAD’ın haberleşebilmesi için telsiz sistemleri etkili hale geliyor. Bizim deprem bölgesinde ayakta kalan bazı rölelerimiz vardı. Doğru yere kurulmuş ve takip edilmişti. Bunlar sayesinde ASELSAN’ın telsiz sistemleri bölgede çalıştı. Biz hızlıca haberleşmeyi sağladık. Savunma sanayi için geliştirdiğimiz ürünler var. Onlardan biri duvar arkası görüntüleme sistemleridir. Bunlar terör veya rehine olaylarında önlem almak için geliştirdiğimiz sistemlerdi. Deprem ortamında bunlar çok etkili oldu. Özellikle canlı tespitiyle ilgili geliştirdiğimiz sistemler bölgede başarı ile kullandı. Çok sayıda insanımızın kurtulmasına vesile olduk” ifadelerini kullandı. 

Akıllı Şehirler, Kalkınan Kentler

PANELE YOĞUN İLGİ

Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları Paneli, çok sayıda bilim insanı ve sektör temsilcileri yanında yerel yöneticileri de bir araya getirdi. Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri yanında ilimizde teknolojik üretim ve yazılım yapan çok sayıda firma temsilcisinin panele ilgisi yoğun oldu.

BELEDİYE BAŞKANLARI VE ADAY ADAYLARI DA İZLEDİ

Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları Paneli’ne Belediye başkanları ve belediye başkan yardımcıları da ilgi gösterirken 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel yönetim seçimlerinde Belediye başkan adaylığını düşünen isimler de katıldılar.

İLİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLDU

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer’in öncülüğünde Elazığ’da düzenlenen Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları Paneli, özellikle yazılım konusunda bir üs olma yolunda önemli mesafeler alan ve bu sektörde yüzlerce kişinin istihdam edilmesine sebep olan Elazığ için de için de önemli bir fırsat oldu. Diğer panelistlerin sunumlarının ardından program sona erdi.