AKILLI KENT ELAZIĞ
Elazığ Belediyesinin yer aldığı Akıllı kentlerin geleceğinin ulaşım, enerji ve güvenlik konu başlıkları altında masaya yatırılacağı ve alanında uzman 30'dan fazla ünlü konuşmac
Elazığ Belediyesinin yer aldığı Akıllı kentlerin geleceğinin ulaşım, enerji ve güvenlik konu başlıkları altında masaya yatırılacağı ve alanında uzman 30’dan fazla ünlü konuşmacının yer alacağı “Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı” Ankara’da yapılıyor.
‘’YOĞUN BİR KATILIM VAR’’
Şehirlerin Geleceği için En İyi Fikirler” sloganı ile Türkiye ve dünyadaki akıllı kent uygulamalarının tartışılacağı konferansa kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri, belediye ve özel sektör temsilcileri yoğun katılım gösteriyor. İki gün boyunca kentlerin teknoloji ile entegre, çevre dostu, sürdürebilir ve yaşam kalitesini yükseltecek şekilde yeniden yapılandırılması konusunda ilham verici fikirlere ve somut işbirliklerinin oluşmasına ev sahipliği yapacak olan Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’na Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katılıyor.
‘’ELAZIĞ PİLOT İL OLARAK SEÇİLDİ’’
Tüm yatırım giderleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanan, Elazığ, Ardahan ve Kayseri Talas Belediyeleri ile Kırşehir'in tamamında pilot çalışması yapılan Bulut Kent Bilgi Sisteminin, Türkiye’nin tamamında yaygınlaştırılması hedefleniyor.
‘’ELAZIĞ BELEDİYESİ’NİN HİZMET KALİTESİ VE HIZI ARTACAK’’
"Bulut Kent Bilgi Sistemi" ile vatandaş için daha nitelikli ve hızlı hizmet döneminin kapıları açılıyor. Bulut Kent Bilgi Sistemi kapsamında öncelikle saha çalışması ve arşiv sayısdigeraştırması karar destek sistemi kurulacak. Bina, ruhsat, mekansal plan, altyapı ve diğer ilgili veriler sistemde yönetilecek şekilde ücretsiz olarak toplanacak ve bütünleştirilecek. Yapılacak bu çalışmalar kapsamında yerel yönetimler tarafından vatandaşa sunulan hizmetin kalitesi ve hızı artacak. Yerel yönetimin iş süreçleri iyileştirilecek. Milli kaynaklarla geliştirilen yazılım, lisans maliyetlerini ortadan kaldıracak. Tekrarlı veya atıl donanım alımlarının önüne geçilecek. Bilişim personeli maliyetleri asgariye indirilecek. Gelir takibi ve tahsili kolaylaştırılacak, yerel yönetimlerin kaynakları arttırılacak.
‘’BAŞKAN YANILMAZ BULUT KENT SİSTEMİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMIŞTI’’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Elazığ’ın da içinde yer aldığı pilot illerde başlatılan ‘Bulut Kent Bilgi Sistemi Protokolü’, geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla İstanbul’da düzenlenen törenle imzalanmıştı.
Düzenlenen İmza töreninde konuşan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, ‘Bulut Kent Bilgi Sistemi ile ilgili olarak çalışmalara daha önceden pilot il olarak başladıklarını ifade ederek, “Özellikle çarpık kentleşmeler yerini Kentsel Dönüşüm çalışmalarıyla rahat yaşanılan, içinde oto parkların bulunduğu ve çocuk oyun alanlarının olduğu yeni bir kentlere bırakıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Bulut Kent Bilgi Sisteminin Özellikleri ve Avantajları;
‘’VATANDAŞA NİTELİKLİ VE HIZLI HİZMET’’
Sistem, kentsel sorunların analiz edilmesini, yerel yönetimlerin iş süreçlerinin iyileşmesini ve vatandaşa nitelikli ve hızlı hizmet verilmesini sağlıyor. Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması ile en küçük belediye de bile bilgi teknolojilerinin kullanılması hedeflenmektedir.
‘’BİLGİ GÜVENLİĞİ VE PAYLAŞILAN BİLGİ ARTIYOR’’
Sistemi kullanacak belediyelerin verileri yüksek güvenlikli ortamlarda saklanıyor. Yazılımın fonksiyonlarına ve verilerin içeriğine yetkiler dahilinde ulaşılabilmektedir. Aynı kurum içinden yetkisi olmayan kişiler bile verilere erişemiyor. Öte yandan veri standardizasyonu ile tüm kurum ve kuruluşların kullanabileceği veriler oluşmaktadır.
‘’KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN VERİ ALTYAPISI OLUŞUYOR’’
Sistemin ilgili bileşenleri ile kente ilişkin veriler kullanılarak afet riski tahmini yapılabiliyor. Kentsel dönüşüme ilişkin coğrafi verilerin üretilmesine ve yönetilmesine imkan veriyor. Siluet analizi ve dinamik kamera kontrolü gibi araçlarla kentsel dönüşüm alanları ile ilgili analizler yapılabiliyor.
‘’AFET VE KRİZ YÖNETİMİ İÇİN ALTYAPI SAĞLIYOR’’
Afet ve kriz yönetimi için gerekli veri altyapısının oluşmasına hizmet ediyor. Geliştirilen yazılımsal araçlar, karar destek sistemi olarak kullanılabiliyor. Jeolojik ve jeoteknik etütler elektronik ortama taşınıyor ve otomasyon sistemi ile kontrol ediliyor.
‘’MİLLİ KAYNAKLAR İLE GELİŞTİRİLEN YAZILIM’’
Proje çerçevesinde milli kaynaklarla geliştirilen yazılım, lisans maliyetlerini ortadan kaldırmaktadır. Sistem, tekrarlı veya atıl donanım alımlarının önüne geçmektedir. Her belediyenin ayrı ayrı yatırım yapmasından kaynaklanan maliyetler minimize edilmektedir.