Ak Parti ve CHP'nin birincilik yarışı

Erken seçim tartışmaları devam ederken CHP'nin birinci parti olduklarına yönelik iddialarına karşı, Ak Parti de kendilerinin birinci parti olduğunu ifade ediyor.

Ak Parti ve CHP'nin birincilik yarışı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karşılıklı bu iddiaların gölgesinde ORC Araştırma, Eylül ayında 39 ilde 4 bin 280 kişiyle yaptığı son seçim anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Ankette katılımcılara, "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu soruldu. Anket sonucuna göre, AK Parti ve CHP arasındaki oy farkı 0,6 puan oldu.

İŞTE SONUÇLAR:

AK Parti:%30,9

CHP :%30,3

MHP :%11,4

DEM: %8,5

YRP: %4,9

İYİ :%3,9

ZP: %3,6

BBP :%2,3

TİP :%1,4

DİĞER: %2,8

Daha çok muhalefete yakın ORC firması tarafından yapılan bu anket sonuçlarından çıkan sonuç şu ki CHP ve muhalefetin sahada daha çok olması gerekiyor. Yine bu ankette Ak Parti’nin hala birinci parti olma havası ve rüzgârıyla da bu partinin kurmaylarının kendilerini rahat hissetmeleri ve tabanın kendilerinden beklediği köklü değişimi daha da ertelemeye yönelik bir sonuç çıkarmalarına ve atalete sebep oluyor.

Son yapılan farklı anketlerde ise toplumun yüzde 71’inin muhalefeti beğenmediği gibi bir gerçek çıkmıştı. Hatta muhalefeti beğenmeyen en yüksek parti tabanı ise CHP ve DEM çıkmıştı.

Bu gerçekten hareketle muhalefete olan güvensizlikle Ak Parti’nin enflasyonu aşağılara çekme gayretini yan yana koyan seçmenler, “yine bunlar düzeltir” diyerek Ak Parti’ye yöneliyor.

Ancak bu tablonun 29 Ekimde Yavuz Ağıralioğlu’nun partisini kurmasıyla birlikte kasım-aralık ayında oldukça radikal değişimler göstermesi bekleniyor.

Bu parti, en çok oyu Ak Parti ve MHP tabanından alacak. Bununla birlikle CHP, İyi Parti ve DEM’den de oy devşirmesi beklenen Ağıralioğlu’nun siyasi arenaya girmesiyle birlikte kâğıtlar yeniden karılacak ve masada ilginç bir oy dağılımı olacak.

Ancak şurası da bir gerçek ki Ak Parti enflasyonda bir miktar başarılı olsa yeniden topraklanabilme ve tek alternatif olma hüviyetine bürünebilir. Tabi genel merkezde yapılması beklenen köklü değişimle birlikte…