Ak Parti de Helalleşecek mi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan dikkat çeken bir paylaşıma imza attı.

Ak Parti de Helalleşecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kemal Kılıçdaroğlu, yayınladığı 4 dakika 30 saniyelik videoyu, "Ben ömrümde, ülkemizde nefreti ve sevgiyi gördüm. Artık sevgi kazansın istiyorum. Ülkemizin iyileşmeye, helalleşmeye ihtiyacı var. Helalleşmek geçmişi değiştirmez ama geleceğimizi kurtarır. Geçmişte partimizin de hataları oldu; helalleşme yolculuğuna çıkma kararı aldım" başlığıyla paylaştı.

Önemli bir değişimin kapıda olduğunu, Türkiye'de iktidarların hep değiştiğini ama ülkenin makus talihinin hiç değişmediğini belirten Kılıçdaroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Benim liderliğini yaptığım partinin de geçmişte yarattığı derin yaralar vardır"

"Düşündüğümüzden daha güçlüyüz biz. Düşündüğümüzden çok daha cesuruz biz. Geçmişin arabalarıyla hiçbir yere gidemeyeceğimizi artık biliyoruz. Onun için artık helalleşme zamanıdır. Ne pahasına olursa olsun toplumsal ilişkilerimizi güçlendirmek ve yaralarımızı iyileştirmek için geçmişte yapılan hataların sorumluluğunu almayı ve bunlar için birbirimizden helallik istemeyi bilmeliyiz. Benim liderliğini yaptığım partinin de geçmişte yarattığı derin yaralar vardır.

“Uzun süredir de önce bu yaraları yaratan o sistemi değiştirmekle uğraştım, şimdi ise dışarıya dönme zamanı. Ben bu yaraların kapanması için helallik isteme, helalleşme yolculuğuna çıkıyorum. Geçmişte kırdığımız, korkuttuğumuz topluluklarla, bireylerle, farklı hayat tarzlarının temsilcileriyle buluşmalarıma başlayacağım."

Kılıçdaroğlu’nun helalleşme bağlamında ortaya koyduğu ve örnek verdiği bazı hususlarda yanılmış olsa da helalleşmek gibi bir iddiayla ortaya çıkması önemli. 

Kendisinin ve partisinin geçmişteki hatalarıyla yüzleşen ve bundan dolayı helalleşmek yolculuğuna çıkılmasının ifade edilmesi, birilerine göre çok inandırıcı gelmese de CHP’nin geçmişi;  “helal” kelimesinin çağrıştırdığı İslami müstebatla uyuşmayıp bu değerlerle hep mücadele içinde olunsa da bu adımı siyaseten önemli görüyoruz.

Kılıçdaroğlu’nun akıllı ve siyaseti iyi okuyan danışmanları, “Artık millet, kin ve nefret siyasetinden bıktı ve kutuplaştırıcı olandan uzaklaşıyor. Bu sebeple geçmişiyle yüzleşmek, varsa hatalarımız bunlardan dolayı özür dileyerek daha vicdani mesajlar vermek gerekiyor ve halk artık bu tür siyasetçiyi daha çok seviyor” telkininde bulunmuş olacaklar ki kendisi de böyle bir çıkışla gündeme geldi.

Kılıçdaroğlu’nun danışmanları doğruyu söylemiş ve önemli bir tespit yapmış. Vatandaş artık gerginlik siyasetinden kaçıyor. Doğruları söylese ve yapsa dahi bu tür üstenci dil kullanan ve gerginlik potansiyeli bulunan liderlerden uzaklaşıyor.

Bu tavrın ve anlayışın Ak Parti’de de olmasını milyonlar istiyor ve bekliyor. Eleştiri yapanlara “hain”, gerçeği söyleyenleri “kafası karışık”, yanlışları dile getirenleri, “satılmış”, münferit hataların partiyi zora soktuğuna dikkat çekenleri “Bir yere getirmedik diye böyle konuşuyor”  diye eleştiren ve kırıp döktüklerine selam bile verme zahmetinde bulunmayan bazı Ak Partililerin de bir helalleşmeye ihtiyacı var. 

Kaldı ki Kılıçdaroğlu, şimdiye kadar düşman görünen tarafı kapsayan ve hedef alan bir helalleşmeyi konuşuyor. Oysa Ak Parti’nin helalleşmesi, kendisini bugünlere getiren ve hiçbir beklentisi olmayan samimi ve kendi tabanıyla bir helalleşme. Bu yapılsa bari!..