AK KADROLARA 'RUBERU' TALİMATI

WHATSAPP'IN DAYATTIĞI GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME YAPAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, PARTİLİLERE SOSYAL MEDYANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANCAK GEREĞİNDEN FAZLA ŞİŞİRİLDİĞİNİ BELİRTEREK TEŞKİLATLARA 'RUBERU, YANİ YÜZ YÜZE GÖRÜŞME' TALİMATI VERDİĞİ ÖĞRENİLDİ.

AK KADROLARA 'RUBERU' TALİMATI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya çapında 2,5 milyar kullanıcıya sahip olan WhatsApp’ın kişisel verilerin birçok şirketle paylaşımına olanak tanıyan yeni sözleşmesini halka dayatmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan  farklı bir yorum geldi.
8 Şubat'ta hayata geçecek olan WhatsApp sözleşmesini kabul etmeyenler uygulamayı kullanamayacak.
Bu kararın ardından milyonlarca kullanıcı WhatsApp kullanmaktan vazgeçip başka mesajlaşma uygulamalarına yönelirken, Rekabet Kurumu da WhatsApp ve Facebook hakkında soruşturma başlattı.

 
Şirketin aldığı karar Türkiye'de en önemli gündem maddelerinden biri olarak öne çıkarken, AK Parti MYK'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu değerlendirme dikkat çekti.

ERDOĞAN’DAN “RUBERU” TALİMATI
WhatsApp’ın getirdiği bu dayatma, partinin MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündemine geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti kurmayları ile yaptığı toplantıda, sosyal medyanın önemli olduğunu ancak gereğinden fazla şişirildiğini söylediği öğrenildi.
Ak Parti mensuplarına halkla birebir temas etmeleri gerektiğini söyleyen Erdoğan, milletvekili, il başkanı ya da teşkilat mensuplarının her konuda sosyal medyada paylaşım yapmak yerine  "Ruberu”, yani yüz yüze görüşme talimatı verdi.

SOSYAL MEDYA RAHATLIĞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın
dikkat çektiği ve kendi parti yetkililerine vatandaşlarla yüz yüze görüşme konusunda talimat vermesine sebep olan olay ise, gerek milletvekili, gerekse il teşkilatları tarafından sıklıkla siyasi ya da farklı konularda paylaşım yapmak ve bu konuda birbirleriyle yarışır olmanın getirdiği sıradanlık ve bu arada verilmesi gereken asıl mesajın kaybolması ve hedef kitlerde çok karşılık bulmaması.

BELİRLİ GÜN VE ÖLÜM YILDÖNÜMÜ SIRADANLIĞI
Halkın kendilerinden hizmet duyurusu ve müjdeler beklediği siyasilerin kendi sosyal medya hesaplarında yaptıkları  ve kendilerini tekrar eden türdeki sıradan paylaşımlarının  vatandaşta çok da karşılığı olmadığını ve herhangi bir heyecan uyandırmadığını belirten iletişim ve halkla ilişkiler uzmanları,  siyasilerin belirli gün ve haftaların kutlanması, belirli kişilerin ölüm ve doğum yıldönümlerinin mesajla hatırlatılması, ülkemizde yaşanan bir olay, gelişme ya da farklı bir acı ve tatlı olayla ilgili paylaşım yapmaları ve bunu yaparken de siyasi çalışma ve sorumluluğunu yapıyor rahatlığına kavuşup halkla temas etme, onlarla görüşme gibi önemli görevlerini ihmal etmesinin halkta karşılığı olmadığını ifade ediyorlar.
Bu gerçeğin  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da görülerek siyasilere gerekli uyarıların yapılmasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken uzmanlar, siyasette halka ulaşmanın en etkin ve sonuç getiren tarafın yüz yüze görüşme ve onları dinleme olduğu ifade ediyorlar.

DİKKAT ÇEKEYİM DERKEN KOMİK DURUMA DÜŞMEK
Zaman zaman siyasilerin, “farklı paylaşımlar yapayım da daha çok öne çıkıp dikkat çekeyim” derken hem komik duruma düştükleri hem de hem de tepki çekmelerine sebep olduğuna vurgu yapan iletişim uzmanları, bazı yöneticilerin bunu rutin hale getirdikleri ve çok sıradanlaştıkları için birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından arkadaşlıktan çıkarıldıklarını ifade ediyorlar.

TOPLUM İÇİNDE OLMAYAN SİYASETÇİ KABUL GÖRMÜYOR
Sosyal medya kullanıcılarının çok ve etkili bir iletişim aracı olmasına rağmen bu mecradan uzak olan milyonların, günlük hayatın içinde, işyerinde, sokakta  ve çarşı-pazarda olduğuna dikkat çeken iletişim uzmanları, siyasetçilerin sosyal medyada var olmasına rağmen sınırla sayıda insana ulaşabildiğini ancak sosyal hayatın içinde esnaflar, sokakta yürüyen vatandaşlar, işyerlerinde çalışan personeller, köylüler ile birebir temas etmekten kaçtıklarını ifade ediyorlar.

ALIŞ-VERİŞİ “SİYASİ ÇALIŞMA” OLUYOR
Bazı siyasetçi ve teşkilat mensubu kişilerin kendi ve şahsi özel hayatında yaptığı her türlü görüşme, esnaf alışverişi, özel ziyaret ve daha birçok faaliyetini, görevinin gereği siyasi bir çalışma ve etkinlik havasına büründürüp bu şekilde lanse etme gayretinin artık moda haline geldiğini, alışveriş yaptığı, manav ya da zeytinci ve peynirciden resmi çektirip “esnaf ziyareti yaptık” notuyla yayınlamasının siyaset  kurumuna zarar vermekle birlikte o şahısları da itibarsız hale getirdiğine  dikkat çeken iletişim uzmanları, bu tür paylaşımların vatandaşın gözünden kaçmadığını ifade ediyorlar.

ERDOĞAN’IN “HALKA İNİN” UYARISI
WhatsApp’ın kişisel verileri kullanma dayatması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi siyasi kadrosuna sosyal medya ile birlikte halka inmek, halkın sorunlarını dinlemek ve onlarla her zaman iç içe olmak yönündeki uyarı ve ikazlarının ne kadar karşılık bulacağı, siyasilerin birbirlerinden “kopyala yapıştır” yöntemiyle alıp kullandıkları cümleler ve paylaşımlarını bırakıp halkın içine girip onlarla en etkili iletişim şekli olan yüz yüze, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimiyle “ruberu” görüşmelerin ne kadar sahaya yansıyacağını ve bu çağrının ne kadar etkili olacağı önümüzdeki günlerde görülmüş olacak.