Ağaç Mı, Bina Mı?

Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki resmi kurumların şehir dışına taşınarak bu alanların yeşil alan olarak halka açılması gibi şehrin gündeminde önemli bir proje, her zaman tazeliğini ve güncelliğini korurken bu güzergah bazı kamu kurumlarının iştihanı kabartmaya devam ediyor.

Ağaç Mı, Bina Mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020 depremi sonrası bazı birimleri ağır hasarlı olan Tarım İl Müdürlüğü de mevcut Viroloji Müdürlüğü yanında yeni bir hizmet binası yapmak amacıyla harekete geçmiş, bu konuda oldukça mahir olan dönemin Tarım İl Müdürü Turan Karahan’ın aşırı isteğine rağmen kamuoyundan gelen tepkiler sonucu İl Müdürlüğünün Olgunlar mahallesinde bulunan mevcut yerleşkesinde yapılmasına karar  verilmişti.

Tarım İl Müdürlüğü, gelen tepkiler karşısında geri adım atarken bu kez de Orman Bölge Müdürlüğü, yeni hizmet binasını yine Zübeyde Hanım Caddesine mevcut hizmet binasının karşısına yapmak için hazırlık yaptı.

Aylar öncesinden Zübeyde Hanım caddesinin beton yığınlarına boğmamak ve bu alanı halka açma amacıyla hizmet binasının şehir dışına yapılması yönündeki kamuoyunun baskısına ve Hakimiyet Gazetemizin yayınlarına rağmen, Orman Bölge Müdürlüğü dediğini yaptı ve hizmet binasının ihalesini gerçekleştirdi.

İhaleye sadece bir firma katıldı ve teklif verdi. Gerekli yarışma ve rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesi ile Bakanlık ihaleyi iptal etmezse, bina Zübeyde Hanım Caddesinin çam ağaçlarıyla örtülü bağrına hançer gibi saplanacak. Hem de görev ağaç dikmek olan Orman Bölge Müdürlüğü tarafından.

DSİ Bölge ve Şube Müdürlüklerinin hoyratça kullanıp hizmet binası ve yüzlerce lojman yapması örneğinde olduğu gibi nedir bu Zübeyde Hanım Caddesinde kamu kurumu yapma  ısrar ve inadı bilmiyoruz ama bildiğimiz bir şey var ki hangi yetkili ya da müdür yeni bir hizmet binası yapmışsa o binada oturmak çok nasip olmuyor. Zira bina tamamlanıp hizmete açılana kadar yeni bina yapmak için yanıp tutuşan  bürokrat görevden alınıyor ve sıradan bir uzman oluyor. Bu konuma geçince de binanın yapıldığı yerle ilgili eleştiri yapmak gibi bir anlaşılmaz tavır sergiliyor.

Şehrin genelini geçtik, şehre nazır Harput eteklerini ve Yemişlik sırtlarını ağaçlandıramayan  bir kurumun, bu konuda her gelen valiyi de inandırıp, “dağı taşı ağaçla donattık” gibi bir propagandaya yaslanıp kamuoyunda komik ve tartışılır bir duruma düşme  geleneği ne yazık ki devam ediyor.

Umarız Elazığ yetkilileri ve siyasetinden onay alan Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası ihalesi, yeterli katılım ve rekabet oluşmaması gerekçesi ile iptal edilir. Ya da burada onaylansa bile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz gün yayınladığı tasarruf tedbirleri gereği dosyayı iade eder.