AĞIZ KOKUSU VE DİŞ ETİ KANAMASI, DİŞ ETİ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR

Diş fırçalama alışkanlığı kazanmak ve belirli düzen ile diş hekimine muayene olarak diş eti hastalığının önlenebileceğini söyleyen Uzm

AĞIZ KOKUSU VE DİŞ ETİ KANAMASI, DİŞ ETİ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diş fırçalama alışkanlığı kazanmak ve belirli düzen ile diş hekimine muayene olarak diş eti hastalığının önlenebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşlarda kazanılması gerektiğini ve diş fırçalama rutininin etkili bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

DİŞ ETİ KANAMASI VARSA DİKKAT!

Diş eti rahatsızlığında en belirgin şekilde diş eti kanaması ile ortaya çıktığını söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz: “Kanama uzun yıllar devam eder ve kişi, diş eti rahatsızlığı yaşadığının farkına varmaz. Rahatsızlığın ilerlemesi halinde dişin desteği giderek azalır ve dişler sdigeranmaya başlar. Daha sonrasında diş kaybına kadar ilerler. Kişi sağlam olan dişini bile bu şekilde kaybedebilir. Hastalarımız çoğunlukla diş eti kanaması, ağız kokusu, kızarıklık, şişlik ya da dişim sdigeranıyor şikâyetiyle geliyor. Kanama ve ağız kokusu rahatsızlığın başlangıç süresidir ve tedavi edilebilir fakat sdigeranacak boyuta gelmesi olayın ilerlemesi anlamına geliyor. Bu nedenle diş eti kanaması ve ağız kokusu var ise mutlaka bir diş hekimine görünmeli. Bu şekilde diş kayıpları önlenmiş olur. “ dedi.

TARTAR OLUŞUMU DİŞ ETİ RAHATSIZLIĞININ BAŞLANGICI

Uzm. Dr. Yılmaz, “Diş eti üzerinde oluşan plaklar, etkili bir şekilde fırçalanmadığında diş üzerini kaplar ve fırçalama ile çıkamayacak kadar kalıcı hale gelir. Oluşan tartar temizlenmediği takdire çok daha fazla yayılarak problem haline gelmeye başlar. Dişlerin iç ve ara yüzeyleri çok iyi bir şekilde temizlenmeli, tartar oluşumu engellenemediği takdirde ise diş taşı bir uzman tarafından temizlenmeli.

ETKİLİ DİŞ FIRÇALAMA İLE DİŞ ETİ RAHATSIZLIĞININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Diş eti hastalığının ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, diş eti rahatsızlığının nasıl önüne geçilebileceğini şu şekilde açıkladı: “Ağız içerisinde yaşayan birçok mikroorganizma diş arasında birikir ve dişlerin fırçalanmaması halinde daha komplike ve kalıcı hale dönüşebilir. Bunun önüne geçebilmek için dişlerimizi etkili bir şekilde fırçalamamız gerekiyor. Etkili fırçalamayı özellikle belirtmemin sebebi dişin dört bir tarafının iyi bir şekilde fırçalanması, yüzeysel ve ön dişlerle sınırlı kalmaması gerekli.Diş fırçalarken en arka noktalara kadar ulaşmamız ve dişin tüm yüzeyine ulaşmamız etkili bir fırçalama işlemini gerçekleştirmiş olduğumuz anlamına gelir. Senede iki kez bir diş hekimine giderek muayene olmak, rahatsızlıkların başlangıcında önlenmesi için oldukça önemli. Kişinin herhangi bir diş rahatsızlığı olsun veya olmasın mutlaka bir uzmana görünmeli. ”

 

AĞIZ BAKIM SUYU TEK BAŞINA DEĞİL, DİŞ FIRÇALANDIKTAN SONRA KULLANILMALI

Ağız bakım suyunun, ağız bakımı için tek başına yeterli olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, tek başına kullanıldığında bir faydası da görülmediğini sadece ağız bakım suyu veya gargara kullanmadan önce mutlaka dişlerin derinlemesine fırçalanması gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Yılmaz,  ağız suyunun ağız bakımına bir katkı olarak kullanıldığını, ağız bakımına sadece ek olarak sık olmayacak şekilde kişinin tercihine göre kullanılması gerektiğini söyledi.