Afet Fırsatçılığı 

24 Ocak 2020 tarihinde Sivrice merkezli 6.8 şiddetindeki depremin ardından Elazığ'da binlerce köy konutu inşa edildi. Depremden etkilenen Elazığ'ın Gezin Köyü'nde de rezerv alan belirlenerek oldukça göl manzaralı güzel bir konuma 108 adet köy konutu inşa edildi. Burada inşa edilen konutların fahiş fiyatla satılması haberlerinin ardından bu kez bölgede evi bulunan bazı hak sahiplerinin izinsiz inşaat çalışmaları gündeme geldi.

Afet Fırsatçılığı 

24 Ocak 2020’de Elazığ en karanlık gecelerinden birini yaşadı. Sivrice merkezli meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem nedeniyle şehir genelinde binlerce binada hasar oluştu. Yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılması için büyük bir çalışma başlatıldı ve Elazığ’da 2024 yılına gelindiğinde depremin izi hem şehir merkezinden hem de köylerden büyük oranda silindi. Ancak ortaya konulan bu büyük çalışma zaman zaman fırsatçılıklara da sahne oldu.

FAHİŞ FİYATLA SATILAN KONUTLAR

Devlet tarafından maliyetine yapılan deprem konutları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da uyguladığı indirimle yaklaşık 180-200 bin liraya hak sahiplerine teslim edildi. Ayrıca ilk 2 yılı geri ödemesiz 18 yıl faizsiz ödeme avantajıyla teslim edilen konutlar kimi yerlerde fahiş fiyatlarla kiraya verilirken kimi yerlerde ise 1-2 milyon TL aralığındaki uçuk fiyatlarla satılmaya devam ediyor. Bu durum için şimdiye kadar herhangi bir yaptırım ve denetleme çalışması yapılmaması Gezin’de yeni bir fırsatçılığa zemin hazırladı.

Afet Fırsatçılığı 

GÖL MANZARALI DEPREM KONUTU

Depremden etkilenen Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Gezin Köyü’nde de devlet tarafından göl manzaralı harika bir lokasyona sahip köy evleri inşa edildi. Yaklaşık 3 yıl önceki rakamlarla bu konutların 1 milyon lirayı aşan fiyatlarla satışa çıkarıldığı haberlerini bu kez başka bir fırsatçılık takip etti. Gezin’deki köy konutlarının bulunduğu alandaki denetimsizlikten faydalanan bir vatandaş, toplu olarak yapılan  köy evlerinin sosyal alan boşluklarında çalışması başlattı.

BÖLGEDEKİ VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Gezin’deki bu köy konutlarının bulunduğu alandaki vatandaşlar ise başlatılan bu inşaat çalışmasının usulsüz olduğunu, yeterli denetimlerin yapılmamasından kaynaklı olarak bunu fırsata çeviren insanların kendi haklarını gasp ettiklerini belirterek duruma tepki gösterdi.

Afet Fırsatçılığı 

BOŞLUK DOLDURMACA

Gazetemize açıklamada bulunan ve alanda evinin olduğunu belirten bir vatandaş: “Devletimiz sağ olsun depremden hemen sonra bu kadar güzel bir konumda bu evleri inşa edip bize teslim etti. Mağduriyetlerimiz giderilmiş oldu. Ancak sonrasında başlayan denetimsizliklerle ve ilgisizlikle  baş etmek zorunda kaldı. Devletimiz yaptı ama yöneticilerimiz bize sahip çıkmıyor. Bakın burada bunun en güzel örneği  yaşanıyor. Adam gelmiş boş bulduğu yere bir inşaat yapıyor. Belki 2 kat 3 kat çıkacak. Kimse gelip sen burada ne yapıyorsun demiyor” şeklinde konuştu.

Bir başka vatandaş ise yetkililerin  acil olarak bu duruma müdahale etmesi gerektiğini belirterek: “Böyle bir şeyi asla kabul edemeyiz. Arsa bile kendisinin değil. Buradaki evler devletimizin yönetmeliğine, kurallarına göre yapılmış. Hepsi tek kat. Buradaki herkes her bulduğu boşluğa inşaat mı yapsın? Böyle bir şey olabilir mi? Tüm evler tek katlı. Bu duruma müsaade edilmesi herkesin kendi kafasına göre bir şey yapmasına sebep olacak. Bu durum yaşanmadan acil önlem alınmasını ve yetkililerin hemen müdahale etmesini istiyoruz” dedi.