AFAD'dan Fırat Üniversitesi'nin Deprem Araştırma Projesine Destek

AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü Doç. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ'ın yaptığı 'Elazığ İli Merkez Mahalleleri İçin Deprem Risk Haritalarının ve Kentsel Dönüşüme Yön Verecek Bilgi Bankası Altyapısının Oluşturulması' projesi AFAD tarafından kabul edildi. Sözleşmesi imzalanan proje 1 Temmuz 2021 tarihi itibari ile başladı. 

AFAD'dan Fırat Üniversitesi'nin Deprem Araştırma Projesine Destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ, proje hakkında şu detayları ifade etti: “Elazığ, Türkiye’nin deprem tehlikesi en yüksek illerinin başında gelmektedir. Türkiye’nin gelecek hedefleri ve AFAD’ın stratejileri bu tür illerin deprem dayanımı yetersiz yapı stokunun yenilenmesi doğrultusundadır. Yenilenme işinin ülkemizdeki ve literatürdeki karşılığı “kentsel dönüşümdür”.     Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması için ilk adım, deprem dayanımı yetersiz bina stokunun yapısal risk seviyesinin belirlenmesi ve her yerleşim biriminin risk haritalarının oluşturulmasıdır. Bu projenin temel amacı budur. Ancak bu proje birçok amaç ihtiva etmektedir.

Bu projenin ana amacı; Elazığ İli, Merkez Mahallelere ait yapısal risk haritalarının, gerçek veriler ve bilimsel metotlar kullanılarak, hızlı değerlendirme yöntemleriyle belirlenmesi ve her mahalleye ait yapısal ve deprem risk haritalarının oluşturulmasıdır. Bu projenin akademik amacı; elde edilecek detaylı veri bankası yardımıyla, ülkemiz şartlarına uygun, başka çalışmalara da kolayca adapte edilebilir, yeni, pratik ve etkili bir hızlı yapısal ve deprem risk değerlendirme metodu geliştirmektir ve bu metot geliştirilirken yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştirmektir.

Bu projenin nihai amacı ise; altyapısı hazırlanmış ve önemli bir bölümü doldurulmuş bilgi bankası ve hazırlanan yapısal risk haritaları yardımıyla, Elazığ’da kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasına öncülük etmek ve bu çalışmalar sırasında destek olmaya devam edebilecek kentsel bilgi altyapısına sahip olmaktır.

Elazığ’da kentsel dönüşüm çalışmalarının devam etmesi için, acil olarak deprem risk haritalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Elazığ Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları için ihtiyacı; her imar adasının yapısal risk seviyesinin beş adımlı bir ölçekte belirlenmesidir. Bu ölçek yaklaşık olarak; 1. Güvenli, 2. Minimum Hasar, 3. Orta Hasar, 4. Ağır Hasar, 5. Göçme şeklindedir ve daha sonra benzer bir ölçekle deprem risk haritasının belirlenmesidir. Bu projenin uygulamaya yönelik amacı ise, kurumların ihtiyaçlarına destek olarak, Elazığ’da kentsel dönüşüm çalışmalarının etkin bir şekilde devam etmesine katkı sunmaktır.

Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra ŞAHİN, Dr. Öğr. Üyesi Cengizhan DURUCAN ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Ruşen DURUCAN ile birlikte uzun soluklu bir çalışma neticesinde UDAP Projemizi hazırladık. Bu projede, Elazığ Belediyesi ve Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü proje paydaşlarımızdır. Bu projenin hayata geçmesinde çok önemli katkısı bulunan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU’ya, kurum içindeki desteklerinden dolayı AFAD Başkan Vekili Hamza TAŞDELEN’e ve ekibi ile sunduğu eşsiz destek için Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat NURLU’ya Elazığ’ımız ve Üniversitemiz adına gönülden teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

İki yıl sürecek olan bu proje, UDSEP-2023’ün (ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI 2012-2023) Eksen-B kapsamındaki hedef ve stratejilerini kapsamaktadır. Eksen-B kapsamında aslında kamu yapıları başta olmak üzere depreme dayanımı yetersiz tüm binaların öncelikle belirlenmesi ve bunların en kısa zamanda güvenilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Proje tamamlandığında Fırat Üniversitesi, Elazığ’ımıza çok önemli bir katkı daha sunmuş olacaktır” dedi.