Acil Servisler

Hastanelerin acil servisleri gibi trafik kazası, yangın ve polisiye vakaların aynı merkezde toplandığı 112 acil çağrı merkezlerinin en çok yakındığı ve mustarip olduğu konuların başında acil olmayan konuların kendilerini gereksiz meşgul etmesi ve gerçek acil vakalara müdahalede bir miktar geç kalınması.

Acil Servisler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

112 acil servislere yapılan asılsız ihbar, farklı dert ve sıkıntıları olanların konuşacak bir muhatap bulmak amacıyla bu hattı  meşgul etmelerini konu edinen haberler sık sık gündeme gelir ve yetkililer bu konuda halkımızı  daha duyarlı olmaya davet eder.

Meğer aynı sıkıntı hastanelerin acil birimlerinde de söz konusuymuş. Acil olmayan, anında müdahale gerektirmeyen, sabah uzman bir hekim tarafından görülmesinin daha doğru olduğu sağlık problemlerinde bile insanlarımız acil birimlerine akın ediyormuş. 

Gün içerinde ya da gece saatlerinde yaşanan sağlık problemlerinin pratik çözümleri için acil servislere gidenler, olası trafik kazası ya da anında hekim müdahalesi gerektirecek vakalarda bir gecikmeye sebep olmakla birlikte birilerinin hayattan kopmalarına sebebiyet verebiliyorlar.

Her ne kadar hastanelerimiz  acil servislerde uyguladıkları;  “kırmızı, sarı ve yeşil alan” uygulamalarıyla bu tür sorunları en az indirmeye çalışsa da acil müdahale söz konusu olmadığı zamanlarda mesai saatlerini ve poliklinik muayenelerini tercih etmek bizler açısından da faydalı.

Randevu, sıra ve diğer konulardan kurtulmak amacıyla aklınca uyanıklık yaparak acil servisleri kullanmak, kalıcı sağlık sorunlarının teşhisi ve tedavisi için iyi bir yol ve yöntem olmamalı.

Doğru olan, doğru zaman ve doğru sağlık biriminden ve uzmanından sağlık hizmeti almaktır.