Açıklama mı Açık Verme mi?

Kamu kurumları zaman zaman basın yayın organları ile sosyal medyada yer alan konularla ilgili kamuoyunu aydınlatmak için kendilerini açıklama yapmak zorunda hissediyorlar.

Açıklama mı Açık Verme mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde bir haftadan beri konuşulan kaçak yıkım ve yolu olmadığı için kanyonlara traktör römorkunda girmek zorunda kalan turist kafilesi haberleri için Elazığ Valiliği’nin ilgili birimi de günlerce düşünmesinin ardından nihayet her iki konu için ayrı ayrı açıklama yaptı.

Açıklamaları okuyan vatandaşlar, bu cümlelerin kamuoyunu aydınlatmaya yönelik bir açıklama mı yoksa her satırında verilen bir açık mı olduğuna karar veremedi.

Günler sonra kaçak yıkım konusunda yapılan açıklama hem itiraf, hem olanı kabul hem de haberlere konu edilen olayların doğruluğunu teyit etti. Yine açıklamada hiç alakası yokken ve bir akıl hocası tarafından sufle edilen Makine Kimya Enstitüsü’ne teslim edilme argümanı, etrafa saçılan yanlışların toparlanması için kullanılan ama bunu da açıkça hissettirecek düzeyde sırıtan bir beyan oldu.

Yine açıklamada bugüne kadar yapılan yıkımların 2886 sayılı DİK ile 4734 sayılı KİK’e göre verildiğinin ilan edilmesi de açıklamadan çok, bugüne kadar yapılan ve herkes tarafından bilinen bir gerçeği örtmeye yönelik bir psikoloji ile açık vermekti.

Valiliğin ciddi açıkla birlikte çok önemli bir gafı işlediği bir diğer açıklaması ise kanyonlara traktör römorkunda giden kafile görüntülerinin ilimiz sınırlarında değil, Malatya ili Arguvan sınırlarında yaşandığı ve ilimizle hiç bir alakasının olmadığı yönündeki açıklamalardı.

Oysa olayı bizzat yaşayan, gelen kafileyi Baskil’de karşılayıp kanyonlara götüren ve bir noktada yol bittiği için amcasını arayarak traktör çağıran Vehbi Genç, Hakimiyet Gazetesi’ne konuştu ve bu alanın Baskil Akuşağı Köyü’nün Aşağıgeçit Mezrası olduğunu, resimleri bizzat kendisinin çektiğini, Valilik açıklamasından sonra Baskil Kaymakamını da arayarak bu yanlışlığın düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu açıklamanın açık verme tarafı. Olayın gaf tarafı ise sahiplenme konusunda Malatya Valiliği ve Malatya halkıyla takıştığımız kanyonları zevahiri  kurtarma adına Malatya’ya verip çıkmak ve sahiplenmemek gafıydı ki bu konuda verilen emek ve uğraşlara da büyük saygısızlık yapılmış oldu.

Bu iki olayda da görünen o ki resmi kurumlar açıklama yaparak iddiaların son bulacağını düşünüyorlar. Oysa kurumlar devleti temsil eden ve sözlerine itimat edilmek istenen kurumlardır. Olayların çok boyutlu incelenmesi ve adı geçen şahıslarla görüşme yapıldıktan sonra objektif olarak açıklama yapılması daha doğru olurdu.

Baskilli Vehbi Genç’in açıklamaları ve sosyal medyada Valilik açıklamasına gösterilen tepkiler de gösteriyor ki Valiliğin hukuki ve ilgili birimlerinde ciddi anlamda başıboşluk ve özensizlik var.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın şehir dışında olması ve kendisi gelmeden bu konuların gündemden düşürülmesine yönelik yapılan  bu açıklamalar ne yazık ki Valiliğin bundan sonra değişik konularda yapacağı açıklamalara da gölge düşürmüş durumda.

Kurumların bazen açıklama yapmak yerine tüm boyutları ile olayın üzerine cesurca giderek yasal anlamda gereğini yapması ve bundan sonra kamuoyunu aydınlatması daha doğru olur diye düşünüyoruz.
 

Açıklama mı Açık Verme mi?
Açıklama mı Açık Verme mi?