Açık: 'Deprem bölgesi yeniden ayağa kalkıncaya kadar iç pazara ağırlık vereceğiz'

Seza Çimento Yönetim Kurulu Üyesi - Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Direktörü Cansu Açık, şirketin 2024 yılı faaliyetleri ve yeni dönem hedefleri hakkında bilgi verdi. 2023 yılında deprem felaketi yaşayan bölge yeniden ayağa kalkıncaya kadar iç pazardaki faaliyetlerine ağırlık vereceklerini söyleyen Açık, 2025 yılında klinker ve çimentoda üretim kapasitelerini artırmak için mevcut fabrika içerisinde kapasite artırma çalışması yapmayı planladıklarını da söyledi.

Açık: 'Deprem bölgesi yeniden ayağa kalkıncaya kadar  iç pazara ağırlık vereceğiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet tarihi boyunca Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılmış en büyük özel sektör yatırımları arasında yer alan Seza Çimento, geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan deprem felaketinin ardından iç pazara ağırlık vermeye başladı. Şirket 2023 yılının en fazla ihracat yapan çimento şirketlerinden biri olmasına rağmen 2024 yılında dış pazardaki etkinliğini azaltıp iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamaya devam etti. Seza Çimento Yönetim Kurulu Üyesi - Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Direktörü Cansu Açık, şirketin bu alandaki stratejisi ve yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“2025’İN İLK ÇEYREĞİNDE İHRACAT YAPIP SONRASINDA İÇ PAZARA DÖNECEĞİZ”

2016 yılında Elazığ’da kurulan Seza Çimento’nun önceliğinin kurulduğu bölge olduğuna dikkat çeken Açık, “Seza Çimento olarak her zaman önceliğimizi ülkemize, doğduğumuz topraklara veriyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz yıl yaşanan depremin ardından iç pazarda yoğun bir çalışma yürütmeye başladık ve ihracat pazarlarına ürün göndermek yerine iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamaya başladık. 2025 yılında ve sonrasında da bölge yeniden ayağa kalkıncaya kadar iç pazara ağırlık vermeye devam edeceğiz. Ülkemizde kış aylarında inşaat faaliyetleri yavaşlıyor. Bu nedenle 2025’in ilk çeyreğinde başta Avrupa pazarı olmak üzere yönümüzü yine dış pazara çevireceğiz. Çünkü ihracatın ülkemizin sağladığı katma değerin farkındayız. Ancak ikinci çeyrekle birlikte yeniden bölgeye döneceğiz” dedi.

“ENERJİ VE LOJİSTİK MALİYETLERİ REKABETİ ZORLAŞTIRIYOR”

İhracat pazarlarında özellikle Fas, Mısır gibi rekabet ettikleri ülkelerde çimento sektörüne enerji alanında yüksek sübvansiyon sağlandığını, bu durumun da rekabeti giderek zorlaştırdığını vurgulayan Açık şöyle devam etti; “Bununla birlikte lojistik maliyetlerimiz de rekabeti zorlaştırıyor. Çünkü demir yolu ağının depremde zarar görmesi ve lokomotiflerin yetersiz oluşu nedeniyle yüksek maliyetli olmasına rağmen kara yolunu kullanmak durumunda kalıyoruz. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni lokomotif fabrikası diğer raylı sistemler yatırımlarını büyük bir memnuniyetle karşıladık.”

“KAPASİTE ARTIRIMI, YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞME YATIRIMLARI PLANLIYORUZ”

Seza Çimento yeni dönem yatırım planları hakkında da bilgi veren Cansu Açık, “2025 yılında bölgemizin ve sektörümüzün ihtiyaçları doğrultusunda klinker ve çimentoda üretim kapasitemizi artırmak için mevcut fabrika içerisinde kapasite artırma çalışması yapmayı planlıyoruz. Öte yandan 2025 yılı itibarıyla kamu ihale sözleşmelerinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimento kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla diğer çimento türlerine sınırlama getirilecek. Biz de bu doğrultuda üretimimiz içinde yeşil çimentonun payını artırmaya, Ar-Ge faaliyetleriyle karbon ayak izimizi düşürmeye devam edeceğiz. Dijital dönüşüm yatırımlarımız kapsamında ise üretimde enerji verimliliği sağlayan akıllı teknolojilere yatırım yapacağız. Etiketleme, paketleme, yükleme, sevkiyat gibi farklı departmanlarda yeni robot sistemler kurmayı da planlıyoruz” diye konuştu.