ABD, Kimi Destekliyor?

Tank-Palet Fabrikasını Katarlılarla birlikte kiralayan, BMC kamyon ve otobüs  fabrikası ile daha birçok firmanın sahibi olan İş adamı ve AK Parti üyesi Ethem Sancak, bir konferansta sarf ettiği 'Biz Amerika'nın desteğiyle iktidara geldik.' ifadeleri üzerine AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu'nca tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle İl Disiplin Kurulu'na sevk edilmiş.

ABD, Kimi Destekliyor?


AK Parti üyesi Sancak, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir konferansta sarf ettiği "Biz Amerika'nın desteğiyle iktidara geldik. Taç giyen baş akıllanır. One minute olayında rest çektik. Batının pranga sistemine kafa tutmaya başladık. Bunu devirebilmek için en son içimize sızdırdıkları FETÖ, 15 Temmuz darbesini yaptı. Biz milletimizin desteğiyle bunları yendik" sözleriyle gündeme gelmiş ve sosyal medyada da büyük tepki çekmişti.

Sancak’ın söylediği 40 doğru cümleye rağmen, bir yanlış cümlesi, partiyi rahatsız etmiş olacak ki böylesi bir refleks gösterilmiş.

ABD’nin desteğiyle iktidara gelmek motifi, hemen her dönem ve her siyasi parti için söylenegelen bir tezdir. Birçoğu ispatlanmamakla birlikte resmen ve aleni olarak ifade edilen beyanları da son yıllarda sık sık duyuyoruz.

ABD Başkanı Biden, seçilmesinin ardından “Erdoğan’ı devirmek için artık darbe yapmaktan vazgeçip, muhalefeti desteklemek suretiyle sandıkta devirmeliyiz” diyerek bu niyetini ve muhalefete desteğini açıkça izhar etmişti.

Biden’in bu açıklamasının muhatabı olan muhalefet partilerinden hiç biri de çıkıp; “bir dakika, sen kim oluyorsun bizim iç siyasetimizi dizayn etmeye kalkıyor ve bizlere vesayet koyuyorsun” dememiş, tam tersi bu destekten çok memnun oldukları yönünde tavır ve duruş sergilemişlerdi.

Ethem Sancak’ın bir cümlesi üzerine partiden ihraç refleksini gösteren Ak Parti’ye karşın, ABD Başkanı Biden’in Türk siyasetine ve yönetimine resmen müdahale olan beyanlarına karşın muhalefet dut yemiş bülbüle dönmüştü. 

Gelinen noktada ABD’nin kimi Türkiye’nin başında görmek istemeyip kimi görmek istediği çok açık. Ak Partinin  bu konuda bir defosu ve açığı yok. Sancak da bu cümle ile siyaset bilmediği gibi tarih de bilmediğini ortaya koymuş.