AB Gıda Çalıştayı Yoğun Katılımla Yapıldı
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesi kapsamında, zoom platformu üzerinden 'Tarımsal Gıda Üreticilerinin AB Standartlarına Uyumu Çalıştayı' yoğun katılımla yapıldı.
Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Bülent Gülçubuk, Elazığ’ın tarımsal ve yöresel ürün zenginliği bakımından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ TSO olarak ilin tarım ve hayvancılıkla ilgili kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi…
AB STANDARTLARINDA ÜRETİM İÇİN YOĞUN GAYRET İÇİNDEYİZ
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Oda olarak tüm paydaşlarla birlikte ilin tüm potansiyel kaynaklarının ekonomik değer haline getirilmesi hususunda kararlı ve istikrarlı bir şekilde ilerlediklerini ifade etti. Başkan Arslan konuşmasında, “Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi kapsamında, gerçekleştirdiğimiz Tarımsal Gıda Üreticilerinin AB Standartlarına Uyumu Çalıştayına katılımınız ve değerli destekleriniz için öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum.
Küresel ekonomik süreç içeresinde başta gıda olmak üzere dünya piyasasına sunduğunuz her ürünün artık bir standarta uygun olarak üretilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Gıda üretimi ise çok daha özel bir konudur. Özellikle AB Pazar hedefi ile üretilen ürünlerin mutlak suretle AB standartlarını sağlaması zorunludur. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak AB Projeleri ile bir yandan üyelerimizin bilgilendirilmesine özen gösterilirken bir yandan da yerel üreticilerimizin sürdürülebilir eko sistem içerisinde organize olması hususunda çok yönlü olarak çalışılmalarımız devam ediyor. Oda olarak, gıda ürünlerinin tarladan nihai ürüne kadar olan tüm süreçlerinin yönetilmesi anlamında 3 kooperatif, 2 birlik ve 1 Yönetici Şirketi kurmuş durumdayız.
Burada öncelikli hedefimiz AB standartlarında yöresel gıda ürünlerimizin üretimini sağlayıp; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı geliştirmek istiyoruz. Bu tür bilgilendirme ve organizasyonların KOBİ’ler ve bizler için çok değerli ve ön açıcı olduğuna inanmaktayım.
Değerli Hocamız Sayın Prof.Dr. Bülent Gülçubuk tarafından; AB ve Gıda Güvenliği, AB Gıda Tüzüğü ile ilgili genel kavramlar, AB Gıda Güvenliği Tüzüğü, Türkiye’de Gıda Güvenliği Mevzuatı ve Gıda Üreticilerinin Sorumlulukları konularındaki sunumu çok değerli olacaktır. Ben bu düşüncelerle tüm katılımcılara çalıştayın yararlı olması dileklerimle, en derin saygılarımı sunuyorum” ifadelerinde bulundu.
ELAZIĞ DEĞERLERİYLE ÖNE ÇIKAN BİR İLİMİZ
Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından, AB ve Gıda Güvenliği, AB Gıda Tüzüğü ile ilgili genel kavramlar, AB Gıda Güvenliği Tüzüğü, Türkiye’de Gıda Güvenliği Mevzuatı ve Gıda Üreticilerinin Sorumlulukları konularında bir sunum gerçekleştirdi.
Gülçubuk sunum sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Elazığ hem tarımsal ürünler hem de yöresel gıda ürünleri bakımından Gaziantep ilimizden sonra en fazla çeşitliliğe sahip olan bir kentimiz. Böylesine zengin bir potansiyele sahip olan Elazığ’ın AB standartlarında çok sayıda marka değerine sahip olan ürün üretmesini bekliyoruz. Bu organizasyonlar ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri bizleri gelecek adına umutlandırıyor. Ben Sayın Başkanımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
EN VERİMLİ ÇALIŞTAYLARDAN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Çalıştaya katılan TEBD Direktörü Oya Ersöz Proje kapsamında Türkiye’de çeşitli şehir ve bölgelerde 54 çalıştay ve Avrupa Birliği’nin farklı Üye Ülkelerinde 10 Çalıştay dahil 64 Çalıştay düzenleneceğini ifade ederek, “46. Çalıştayımıza ev sahipliği yapan Elazığ TSO’ya çok teşekkür ediyorum. Hem katılımcı hem de tüm katılımcıların çalıştaya sağladığı katkılar bakımından en yararlı organizasyonu gerçekleştirdik. Biz projenin bir tarafı olarak Elazığ’da bu konuda yapılacak her türlü stratejik planlamaya seve seve katkı sağlamaya hazırız” değerlendirmesinde bulundu.
ÇALIŞTAYA YOĞUN KATILIM
Çalıştaya İl Tarım ve Orman Müdürü Dr.Turan Karahan, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz, Elazığ TSO Akademik Danışmanı Doç.Dr.İzzet Taşar, STK başkanları, KOBİ temsilcileri, Ziraat mühendisleri ve konuya ilgi duyanlar katılarak, konuyla ilgili görüşlerini dile getirdiler.