8 Köşeli Kasket Kanada'ya Kadar Ulaştı

Funda Göğebakan-Tuba Turhan/  Elazığlı Nevzat  Yentur  (71), memleketinin kültürel değerlerinden biri olan her köşesi farklı anlam ifade eden 8 köşeli kasketi 60 yıldır kendi el emeğiyle üretmeye devam ediyor.

8 Köşeli Kasket Kanada'ya Kadar Ulaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

8 köşe şapka ile ilgili bilgi veren Yentur ; "Elimizden geldiği kadar bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz. 8 köşe şapkamız her tarafta isim yapmış, şöhretine ulaşmış bir şapkamız, bu mesleğin Elazığ 'da ki son 4 temsilcisinden biriyim, gücümüz yettiğince devam ettirmeye çalışıyoruz. Öğrenmek isteyen olursa da öğreteceğiz. 8 köşe şapkacılık kaybolacak bir değer değil”  ifadelerini kullandı.

İşte Nevzat Yentur ile yaptığımız röportaj:

Bu gelenek nereden geliyor?

8 köşe şapka olarak bilinir. Eskiden fes vardı Osmanlı zamanında insanlar sarık giyerlermiş Atatürk 1923 den sonra şapka kanunu çıkardıktan sonra vatandaşlar şapkaya merak salmışlardır. 8 köşeli şapka Elazığ‘ın simgesidir.

8 köşe şapkanın anlamı nedir?

Yiğitlik, Mertlik, Çalışkanlık, Cömertlik, Dürüstlük, Misafirperverlik, Alçak Gönüllülük  ve Doğruluğu gösterir.  Elazığ halkı bu anlamları taşımaya önem gösterir.

Kaç yıldır bu mesleği yapıyorsunuz?

13 yaşında başladım bu işe 60 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ustalarımız vardı onlardan ders alarak ve onların yaptığı şapkaları örnek alarak bu zamana kadar bu mesleği ilerlettim.  1955 de 2 kardeş kurduk bu atölyeyi.  Kardeşim rahmetlik oldu ben devam ettirdim.

Bu geleneği sürdüren çok insan var mı?

Çocukluk dönemimde 15 tane şapkacı vardı. Günümüzde ise şapka üreten sadece 4 meslektaşım kaldı. Kimisi vefat etti, kimisi mesleği bıraktı zamanla bu mesleği yapan kişi sayısı azaldı.

Bu şapkayı başka şehirler ve ülkelerde kullanan ve sipariş eden var mı ?

İstanbul, Ankara gibi şehirlerden büyük ilgi görüyoruz ve siparişler alıyorum. Turlar ile gezmeye gelen turistlerden birçok sipariş aldım.  Amerika Kanada gibi ülkelerden ilgi görüyoruz. Her yere şapkam gitti benim. Kargoyla birçok yere şapka gönderdim. Kazancımda çok iyi, işimi severek yapıyorum.

Sizden başka bu mesleği sürdürecek kimse olmayacak gibi görünüyor bununla ilgili neler söylersiniz?

Bu meslek devam etmezse yazık olur. Emeğin boşa gitmesinden dolayı bende çok üzülüyorum. Sanata heveslenip gelen yok çalışmak isteyen yok bende diğer kalan 4 meslektaşımda gitsek bu meslek biter yazık olur.  Gençlerin bu mesleğe yönelmesini çok isterim ama maalesef bu durum oldukça az ve gençler tarafından ilgi görmüyor.