70 Bin'e çobanlık yapar mısınız?

Yerel medyayla birlikte ulusal medyada da yer bulan Elazığ'dan bir haber okuduk bugün.

70 Bin'e çobanlık yapar mısınız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aylık 70 bin lira alan ve yeme, içme, barınma ile kıyafeti sürü sahibi tarafından karşılanan bir de aylık 30 GB internet paketine taleplerinin karşılanmasına rağmen çalıştıracak çoban bulunamıyor.

Her ne kadar haberin merkezi ve menşei Elazığ olsa da aynı sorun tüm ülke genelinde yaşanıyor. Öncelikle olayın maaş ve diğer sözde avantajlı gibi gösterilen durumuna bakalım. Öncelikle çobanlık, herkesin yapamayacağı zor, birçok tehlikeleri barındıran, yaşam koşulları itibarıyla da kimsenin tercih etmeyeceği bir meslek.

Sıcak ve soğuk günlerin getirdiği tüm zorluklar yanında tehlikeli hayvanların saldırıları, düzenmiş bir yaşam ve sıcak bir döşekte rahat bir uyku çekememek gibi bir hayatın adı çobanlık.

Kırsaldasınız, okul çağında olan çocuklarınız okula gelmeleri mümkün değil, iş güvenceniz yok, ekmeğiniz patronun iki dudağı arasında. Böylesine zor bir meslek 70 değil 100 TL’ye bile yapılmaz.

Olayın ikinci ve daha acıklı tarafı ise maaşı ne kadar yüksek olursa olsun bizim halkımız bu meslekten ve bu mesleği yapıyor olmanın bilinmesinden kaçıyor. Toplumda çoban olarak anılmak istemiyor.

Böyle olunca da işler genellikle Afgan kökenli, göçmenlere kalıyor. Bu konuda göçmenlerin sayısı artınca da bu kez bir göçmen düşmanlığı hasıl oluyor belirli kesimlerde.

Dememiz o ki göçmen patikamızda elbette sorunlar var. Elbette bazı münferit olaylar göçmenlere tepkilerin artmasına sebep oluyor. Ancak onlar olmasa çocuğumuza süt, evimize yoğurt alamayacağımızın da bilinmesi lazım.