6 Yıl Süren Sessizlik

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların oluşturduğu ekonomik krizi daha çok üretim ve daha çok ihracat formülü ile aşacağımızı ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısı, Elazığ Valiliği bünyesinde 2016 yılında oluşturulan ve şehrimizdeki yatırım, üretim ve girişimleri bir merkezden koordine edip, yatırımcılara kolaylıklar sağlamak amacıyla kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi'ni yeniden gündeme getirdi. Bu birimin yeniden aktif hale getirilerek 2022 yılını avantaja döndürmesi bekleniyor.

6 Yıl Süren Sessizlik
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valiliği bünyesinde büyük bir öngörü ve yatırımcıları bürokrasiye boğarak heyecanlarını yitirmelerine sebep olan olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla 2016 yılında oluşturulan ve şehrimizdeki yatırım ve girişimleri bir merkezden koordine edeceği açıklanan “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi”nin uzun süren sessizliği devam ediyor. 2021 yılında da herhangi bir çalışması olmayan, ya da olup olmadığı bilinmeyen merkezin 2022 yılında daha aktif olması bekleniyor. 

Haber

ŞİMDİ TAM ZAMANI
Elazığ, 2021 yılı ihracat rakamlarında son yılların en büyük seviyesine ulaşmasının, ülke ekonomisini düze çıkarmaya yetmeyeceğini ifade eden uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Türkiye’nin son 19 yılına damga vuran demokrasi ve kalkınma hamlesi, her adımını yenisi takip eden dinamik bir süreç olarak yaşanmıştır. Şimdi bu dinamik sürecin yeni bir aşamasında bulunuyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı büyüme stratejisiyle yolumuza devam edeceğimiz bu yeni politikayı hayata geçiriyoruz” cümleleriyle, Yatırım İzleme Ofisi’nin görevlerinin örtüştüğünü ve bu birimin aktif çalışmasıyla şehrimizin yeni birçok yatırıma kavuşacağını belirtiyorlar.

Haber

6 YILDAN BERİ SÜREN SESSİZLİK SON BULMALI
Elazığ’ın gelişmesi, kalkınması, üretim ve istihdam olanaklarının daha da artırılması maksadıyla kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından hazırlanacak önemli projelerin takibini ve koordinasyonunu sağlamak için kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin yıllardır sessiz kalması kamuoyunda merak uyandırdı. 
2016 yılında kurulan ve büyük bir heyecan uyandıran bu birimin yıllar geçmesine rağmen yaptığı çalışmaların neler olduğu bilinmezken, yatırımcılara sağlanan kolaylıklar hakkında ise her hangi bir açıklama da yapılmıyor. 

2021 YILINDA NE YAPILDI? 
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin yatırım aşamasında olan projelerin bürokratik süreçlerini izleyerek, herhangi bir tıkanma halinde ilgilileri haberdar etmek ve sorunun çözülmesi için harekete geçmelerini temin etme gibi bir görevi olan Koordinasyon Merkezi’nin Elazığ’a yapılan yatırımlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlemesi gerekirken yıllardır sessiz kalması kafalarda soru işareti oluşturmaya devam ediyor.
2016 yılında kurulan bu birimin şimdiye kadar yaptığı çalışmalar hakkında net bir bilgi verilmemesi ve ilimizin kalkınması için ne tür yatırımcıların geldiği konusunda net bir açıklama yapılmaması akıllara Elazığ’a yatırım yapılmıyor mu sorusunu getirirken, Merkezin 2021 yılında da çok aktif olarak çalışmadığı gözlemlendi. 

Haber

AKTİF BİR KONUMA GETİRİLMELİ
Merkezin takip ettiği projelerle ilgili kayıt tutmak suretiyle, Ar-ge çalışmaları bağlamında talep edilmesi halinde yatırımcılara gerekli yönlendirme ve teknik desteği verecek hale getirilerek aktif konuma ulaştırılması bekleniyor.

İL YÖNETİCİLERİ ÖNCÜLÜK ETMELİ
İlimizde yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artırılması yönünde şehrin yöneticileri, siyasilerimiz başta olmak üzere tüm aktörlerin konuya duyarlılık göstermeleri gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yöneticilerin rutinde kalan ve devam eden işleri yanında her zaman birinci gündemlerinin yatırım olması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

ŞEHİR MASASI KURULMALI
İlimizde yeni yatırım gelmesi noktasında ilimiz valisi, milletvekilleri, belediye başkanı, OSB, ETSO, Ticaret Borsası, FKA, TKDK, KOSGEB, sektör  temsilcileri STK’lar ve diğer ilgili yöneticilerinin ayda bir “şehir masası” etrafında toplanarak yatırım konusunu ele almaları gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu toplantı sonrasında, proje sahibi özel sektör yetkililerine projenin güncel durumu hakkında bilgi verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

KURULDU, KAYBOLDU
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi ilk açıklamasını 2016 yılında yapmıştı. Elazığ Valiliği’nde yapılan toplantıda, birimin faaliyetleri değerlendirilerek il genelindeki yatırımların izleme ve raporlama çalışmalarının sunumu gerçekleştirilmişti.

2016 yılında Elazığ Valiliği toplantı salonunda yeni kurulan “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin” tanıtımını dönemin Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ milletvekilleri Ömer Serdar ve Tahir Öztürk tarafından yapılmıştı. 

Haber

GEREKSİZ VAKİT VE KAYNAK İSRAFINI ÖNLEMEYİ AMAÇLIYORDU 
Proje hakkında bilgi veren Dönemin Valisi Zorluoğlu, “Kurulan merkez, hazırlanan önemli kamu ve özel sektör yatırım projelerinin uygulamaya geçene kadar ki aşamalarını yakından takip ederek, süratle hayata geçirilmelerini sağlayacak. Bu mahiyetteki projelerin bürokratik süreçlerini izleyerek, herhangi bir tıkanma halinde ilgileri haberdar etmek ve sorunun çözülmesi için harekete geçmelerini temin edilecek. Birden çok kamu kuruluşunu ilgilendiren önemli projelerin, kurumlar arasında koordinasyonunu sağlamak ve projeleri tek elden takip ederek gereksiz vakit, kaynak israfını önlemeyi amaçlıyoruz. Her proje ile ilgili kayıt tutmak suretiyle, talep edilmesi halinde vali, milletvekili, belediye başkanı ve diğer ilgili yöneticilerle, proje sahibi özel sektör yetkililerine projenin güncel durumu hakkında bilgi vermektir” demişti. 

YATIRIMCILARA REHBERLİK ETMELİ
Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın  göreve geldikten sonra özellikle ilimize yatırımcı gelmesi için önemli girişimlerde bulunması ve bu konuda yeni adımlar atması, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi’nin yeniden aktif olacağı ve şehre katkı sunacağı yönünde bir ipucu olarak yorumlanıyor.