6.8'den 26 Bin Konuta
Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin üçüncü yıldönümünü yaşıyoruz. İmalat ve denetimsizlikten kaynaklı bazı olumsuzluklarına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 3 yıl gibi bir süre içerisinde TOKİ tarafından 26 bine yakın konut inşa edilip bunların tamamına yakınının hak sahiplerine teslim edilmesi, üç yıl önce yaşadığımız depremin acılarını önemli oranda dindirmiş gözüküyor.
Kübra Kabukçu/İlimizde 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan ve 39 vatandaşımızı yitirdiğimiz 6.8 şiddetindeki depremin üçüncü yıldönümünde başta konut olmak üzere birçok problemin aşıldığı görülüyor. Depremin ilk saatlerinden itibaren devletimizin tüm kurumları, ekipleriyle birlikte hemşerilerimizin yanında olmuş ve yapılan çalışmalarla kısa süre içericinde enkaz kaldırma faaliyetleri başlatılmış ve çok sayıda hemşerimiz kurtarılmıştı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİR GÜN SONRA ELAZIĞ’DAYDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ikinci günü 25 Ocak 2020 tarihinde incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a gelmiş, depremde yaşamını yitiren Ayşegül Civelek ile oğlu Muhammet Salih Civelek'in cenaze törenine katılmıştı.
3 BAKAN AYLARCA ELAZIĞ’DA ÇALIŞMALARI KOORDİNE ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin ikinci günü ilimize gelmesinin ve yapılacak çalışmaların talimatlarını vermesinin ardından; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şehirde kalarak tüm çalışmaları bizzat koordine etmelerini istemişti.
Aylarca ilimizde kalan Bakanlar, oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezinde yapılan çalışmaları bizzat yöneterek, yaraların kısa sürede sarılmasına katkı sunmuştu.
ELAZIĞ’DA DESTEK YAĞDI
Deprem sonrası ekiplerin bölgeye hemen ulaşması için İstanbul, Ankara ve Konya 12 uçak ile arama-kurtarma, sağlık, hasar tespit ve insani yardım ekipleri bölgeye sevk edilmişti. Hasar tespit, enkaz kaldırma ve altyapı çalışmalarını yürütmek üzere 1000'den fazla teknik personel, 2 karavan, 2 mobil hasar tespit laboratuvar aracı ile 2 arazi aracı bölgeye gönderildi. Elazığ’da yaşanan deprem felaketinden sonra oluşan mağduriyetlerin kısa sürede giderilmesi amacıyla tüm ülke seferber oldu.
Yaşanan büyük depremin ardından başta Kızılay olmak üzere birçok kurum ve kuruluş yardım kampanyası başlatırken, her ilden yardım konvoyları şehre ulaştı.
SANAT CAMİASINDAN YARDIM ATAĞI
Bağış konusunda kendini sorumlu hisseden isimlerden biri de Acun Ilıcalı olmuştu. Televizyon ekranından başlattığı yardım kampanyasında 51 milyon TL bağış toplandı. Bununla birlikte bu kampanyaya bağışta bulunan vatandaşlarla birlikte bu rakam 73 milyona çıktı.
BARINMAYA MİLLİ EĞİTİM DESTEĞİ
Deprem sonrasında Elazığ'da okul binaları, kamu misafirhaneleri, camiler ve spor tesisleri başta olmak üzere toplu çadır alanları da dahil 132 barınma alanı depremden etkilenen vatandaşların kullanımına sunulmuştu.
ELAZIĞ’DA ÜÇ KONTEYNER KENT KURULDU
Yaşanan depremin ardından Elazığ’da üç ayrı noktada konteynerkent kuruldu. 1995 yaşam konteyneri, 102 umumi tuvalet konteyneri, 43 duş konteyneri ve 77 ofis konteynerinin yerleştirme çalışmaları tamamlandı. Barınma alanlarında mescit, basketbol sahası, okuma salonları, millet kıraathanesi, çocuk oyun alanları, market, su deposu idari yönetim birimleri yer aldı.
ELAZIĞ BELEDİYESİ VATANDAŞLARIN YANINDA OLDU
Yaşanan depremin ardından tüm iş makinaları, itfaiye ekipleri ve tüm personeliyle arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştiren Elazığ Belediyesi, depremin etkilediği noktaları adım adım gezerek vatandaşın sorunlarını ve ihtiyaçlarını gidermek için önemli çalışmaları hayata geçirdi.
Depremin olduğu andan itibaren 21 kamyon, 7 adet kepçe, 2 adet eskavatör, 1 adet iş makinası taşıyıcısı(lobed), 1 adet kompresör, 10 adet greyder ve 80 personelle saha çalışmalarına destek veren Elazığ Belediyesi, AFAD ile rahat koordinasyonun sağlanması için 5600 metrekare yol yapım çalışması gerçekleştirdi. Yıkılan binaların enkazlarının kaldırılmasında iş makinaları ve personeliyle destek sağlandı. Çadır kentlere su ve kanalizasyon bağlantısı sağlandı.
VATANDAŞLARIMIZA SOSYAL YARDIMLAR
Hayır Çarşısı aracılığıyla gıda, giyecek, ısıtıcı, battaniye, yatak, yorgan, su, sebze-meyve ve muhtelif malzemelerden oluşan yardım malzemeleriyle binlerce aileye destek sağlayan Elazığ Belediyesi, çadır kentlerde kalan vatandaşlarımıza 35 noktada kurulan aşevleri aracılığıyla sabah kahvaltısında 10 bin kişilik çorba-ekmek, akşam yemeğinde 5 bin kişilik sıcak yemek ikramında bulundu.
PSİKODESTEK FAALİYETLERİ
Depremin yaralarını sarmaya yönelik çalışmalarla birlikte özellikle çocuklarda depremin oluşturduğu travmanın izlerini gidermeye yönelik destek çalışmalarını da sürdüren Elazığ Belediyesi, Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (ADEM) uzmanları tarafından Kültür Park yerleşkesinde oluşturulan Deprem Destek Merkezi bünyesinde kitap okuma etkinliği, oyun etkinlikleri, satranç, mangala, el sanatları, drama, müzik, resim, sinema gibi organizasyonlarla ve çeşitli hediyelerle miniklere moral desteği sağladı.
VALİ TORAMAN: “DEPREMİN YARALARI SARILDI”
Elazığ Valisi Ömer Toraman, 24 Ocak depreminin 3'üncü yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Mesajında bugüne kadar tamamlanan hak sahipliği sürecine ilişkin bilgiler de paylaşan Elazığ Valisi Ömer Toraman, birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde depremin yaralarının sarıldığını söyledi.
Vali Toraman mesajında şu görüşlere yer verdi:"Ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşaklarının birinin üzerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla doğal felaketlerden olan deprem, geçmişte olduğu gibi zaman zaman kendini bizlere hatırlatıyor. Deprem bölgesinde yer alan ilimizde, bu tür afetlere karşı her zaman hazırlıklı ve teyakkuz halinde olmalıyız. Bu nedenle depremle yaşayabilmeyi öğrenebilmek adına yapı stoklarımız, işyerlerimiz ve evlerimiz depreme dayanıklı hale getirilmelidir.”
“24 OCAK BİREYSEL HAFIZAMIZDA ACI BİR TABLO OLARAK KALACAK”
24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki Elazığ-Sivrice depreminin toplumsal ve bireysel hafızamızda acı bir tabloyla yer aldığına dikkat çeken Vali Toraman, “Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi yaşadığımız deprem sonrası örnek bir dayanışma göstererek birlik ve beraberlik içinde hareket edip hızlı bir şekilde yaraları sarmıştır.” dedi.
VALİ TORAMAN: “21.140 HAK SAHİPLİĞİ SÜRECİ TAMAMLANDI”
Deprem gibi toplumsal ve bireysel düzeyde etkileri olan bir afetin sonrasında hak sahipliği sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanması, aynı zamanda İlgili Başkanlıklar tarafından planlanan ve hayata geçirilen konutlar ile afetlere kolektif başa çıkma ve toplumsal dayanıklılık için yeni yaşam alanlarının oluşturulmasının sağlandığını ifade eden Vali Toraman, “Bu kapsamda, 21.140 hak sahibimizin sürecini tamamlamış bulunmaktayız, kalan hak sahiplerimizin sürecini de tamamlayarak yeni yuvalarına kavuşturacağız. Afet konutlarının dışında, 1.164 sosyal konut yapımı tamamlanmış ve anahtar teslimine başlanılmıştır. Ayrıca Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında ilimizde yapılacak ilave 1.831 konutun hak sahipleri belirlenmiştir” dedi.
“CUMHURBAŞKANIMIZ VE BAKANLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Mesajında “Bu süreçte; yakın ilgi ve desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a şahsım ve Elazığ halkı adına teşekkür ediyorum.” görüşlerine yer veren Vali Toraman, “Benzeri acıların tekrar etmemesi, vatandaşlarımızın daha sağlıklı, daha güvenli binalarda ve şehirlerde yaşamaları için devlet olarak var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 24 Ocak Elazığ Depremi’nin yıl dönümünde; ilimizde, ülkemizde ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir afetin bir daha yaşanmaması temennisiyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN GÜL: “DEPREMİN OLDUĞU İLK ANDAN İTİBAREN DEVLETİMİZ VE BAKANLARIMIZ BURADAYDI”
Elazığ Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Gümüşkavak Mahalle Muhtarı Ahmet Gül, yaptığı açıklamada, “Öncelikle 24 Ocak depremin de hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bildiğiniz gibi 24 Ocak 2020 tarihinde yıkıcı bir deprem yaşadık. Depremin olduğu ilk andan itibaren devletimiz ve bakanlarımız buradaydı. Muhtarlarımız, bakanlarımız ve belediye başkanımız vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için mücadele ettiler. Dolayısıyla evler, vatandaşların barınma ihtiyacını gidermek için kısa sürede yapıldı.” dedi.
VATANDAŞLARIMIZIN BİRÇOĞU KONUTLARINDAN MEMNUN
Başkan Gül, “Şehrin birçok yerinde konutlar yapıldı. Bazı mahalleler yerinde dönüştürüldü. Dönüştürülemeyen mahalleler içinde rezerv alanlar yapıldı. Geldiğimiz noktada yüzde 99’a varacak şekilde halkımız bu konutlara yerleştirildi. Şuanda konutlar da ikamet etmekteler. Vatandaşlarımızın bir çoğu konutlarından memnun. Ama biz baştan beri söylediğimiz gibi bazı mahallelerin yerinde dönüştürülmesi taraftarıydık.” dedi.
“BELİRLİ YERLER DE DÖNÜŞÜM YAPILMASI GEREKİYORDU”
Başkan Gül, “Örneğin Gümüşkavak, Hicret, Aksaray ve Karşıyaka’nın bazı bölümlerinin yerinde dönüştürülmesi yine Nailbey, İzzetpaşa, Rızaiye Mahallesi ve belirli yerlerde dönüşüm yapılarak o mahallelerin gelişiminin önünün açılması gerekiyordu. Ama o süreçte devletimiz de haklıydı, en kısa süre de vatandaşın barınabilmesi için rezerv alanlar da yaptılar. Dediğim gibi vatandaşlarımız memnun. Evler gayet güzel ve kullanışlı. Ne kadar biz 2+1 konutlara baştan beri karşı olsak bile ama geldiğimiz noktada artık bu şartlar da ekonomik yönden evler git gide küçülüyor.”dedi.
MUHTAR KÖSE:“ 4 ETAP ŞEKLİNDE OLUŞAN BİNALARA VATANDAŞLARIMIZ YERLEŞTİRİLDİ”
Abdullahpaşa Mahallesi Muhtarı Yavuz Köse ise yaptığı açıklamada,“24 Ocakta tarihinde deprem yaşadık. Deprem anından itibaren devletimiz buradaydı. Bakanlarımız mahallemize geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanımız ağır hasar alan binaları gezerken, yerinde tekrar bir dönüşümün olmasının uygun olduğunu söyledi. Ağır hasar alan binalar da yerinde dönüşüm gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 bin 300 tane bina yapıldı. 4 etap şeklinde oluşan binalara vatandaşlarımız yerleştirildi.” dedi.
330’A YAKIN İŞ YERLERİ YAPILDI
Yapılan konutlar da memnuniyet olduğu kadar memnuniyetsizliğinde olduğunu ifade eden Muhtar Köse, “Tabi ne yapsanız kimi mutlu kimi de mutsuz. Evlerini daha farklı isteyenler vardı. Vatandaşlarımıza verilen 3+1.Ayrıca 330’a yakın iş yerleri yapıldı. Bir tane karakol amirliği yapıldı. 4 tane fırın yapıldı. Bir tane aile hekimliği yapıldı, kısa sürede hizmet vermeye başlayacak.”dedi.
MUHTAR ÇAKMAK: “MAHALLEMİZ DE 1473 TANE KONUT YAPILDI”
Mustafapaşa Mahallesi Muhtarı Yusuf Çakmak ise yaptığı açıklamada,“24 Ocak 2020 yılında yaşanan depremde en fazla etkilenen mahallelerden biri de bizim mahallemiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mahallemiz de 1473 tane konutumuz yapıldı. Dükkân 356 tane yapıldı. 4 ya da 5 tane fırın yapıldı. 2 tane cami yapıldı. 1 tane sağlık ocağımız yapıldı. Bir tane de muhtarlığımız yapıldı.” dedi.
ŞUAN Kİ SIKINTIMIZ GARAJ KAPILARI
Muhtar Çakmak,“Tabi ki memnuniyet var mı var. Yüzde 85 ya da 90 halkımızın memnuniyeti var. Mağdur olan vatandaşlarımız da var. Şuan ki sıkıntımız garaj kapıları. Garaj kapıları takılsa bu sıkıntı giderilecek. Bir de asansörlerin bozulması. Müdahale ediyorlar ama asansörlerin bozulması da bir sıkıntı.”dedi.